Comisarii Gărzii de Mediu Arad sunt luați la bani mărunți de firmele care fac haine de piele în zona Sebișului. Și, culmea, pare că le și place și mai vor!

  de Mihai Todoca | 24 mai 2019, 12:04 PM | Știri Arad

  0

  A trecut mai bine de o lună și jumătate de când am scris despre poluarea râului Crișul-Alb. La vremea respectivă, am îndemnat un cititor al Special Arad să facă o sesizare în scris Gărzii de Mediu și să pună la dispoziția autorităților materialele filmate. Ulterior, acesta ne-a anunțat că așa a și făcut.

  Bineînțeles că am sunat la Garda de Mediu pentru a ne interesa cu privire la această problemă și dacă s-a demarat vreun proces de control. În urmă cu o lună și jumătate, când vorbeam telefonic cu inspectorii de la Garda de Mediu, trăgeam speranța că lucrurile nu vor fi măturate sub preș și că nu se va pune batista pe țambal.

  Acum, însă, începem să bănuim că asta se urmărește, deoarece sunt semnale că se încearcă protejarea firmelor: ba că probele au trebuit trimise în alt județ pentru a fi analizate deoarece laboratorul din Arad nu are instrumentele necesare, ba că se mai întârzie procesul, ba că ultima firmă care a fost controlată în urmă cu o lună și jumătate (reiterăm acest fapt cu un motiv pe care îl vom expune în rândurile care urmează) a venit nepregătită la Arad pentru a prezenta documentația.

  Noi am păstrat legătura cu persoana care a făcut sesizarea și am întrebat dacă a primit vreun răspuns la sesizarea făcută. Nu. Nu a primit nimic în afară de o înștiințare că se vor lua măsuri… Termenul legal de o lună a trecut. Indiferent de stadiul în care se află cercetările, după o lună, tu ca instituție ești obligată să oferi un răspuns, chiar dacă este unul dedicat doar proștilor: „Cercetările se află încă în curs de desfășurare”. 

  Să ne facem înțeleși, ca organ de control, primul lucru pe care trebuie să îl conștientizezi este că ești în slujba cetățeanului, nu invers. Mergem mai departe cu povestea și remitem un comunicat de la IPJ din data de 22 Mai:

  Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase cercetează o societate comercială care, de la o stație de epurare de pe raza localității Sebiș, ar fi evacuat ape uzate cu conținut ridicat de metale grele (peste limita legală), în Valea Dezna și râul Crișul-Alb.

  În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de Legea 107/1996, constând în evacuarea, aruncarea sau injectarea în apele de suprafaţă şi subterane, în apele maritime interioare ori în apele mării teritoriale de ape uzate, deşeuri, reziduuri sau produse de orice fel, care conţin substanţe, bacterii ori microbi în cantitate sau concentraţie care poate schimba caracteristicile apei, punând în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a persoanelor, viaţa animalelor, mediul, producţia agricolă ori industrială sau fondul piscicol.” 

  Deci polițiștii și-au făcut datoria, cum ar veni. După Garda de Mediu… mai trebuie să curgă multă apă pe Criș…

  Am luat legătura cu purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu, domnul Răzvan Huber, care ne-a comunicat că reprezentantul  celei de-a treia societăți care urma să fie controlată s-a prezentat la sediu, însă a venit total nepregătit și controlul a trebuit să se amâne pentru săptămâna viitoare (aici, recunoaștem, am rămas fără cuvinte). Cum ar veni, au venit ăia de la Sebiș la Garda de Mediu Arad, au făcut treaba mare pe… și au plecat, cu promisiunea că se întorc peste o lună să… poate să repete experiența.

  În ceea ce privește celelalte două societăți: „S-au aplicat sancțiuni în valoare de  50 000 de lei și am stabilit măsuri pentru remedierea problemelor”. Evaziv. fără nume, fără nimic. Ca și cum, domnii inspectori, ar proteja firmele din zona Sebiș, care poluează, pentru că acestea fac geți de piele (și nu numai) foarte șic… ca să nu spunem mai mult. Ne aducem aminte că atunci când Aradul a fost „acoperit” de un miros îngrozitor, în urmă cu câetva luni, pentru Garda de Mediu nu a fost nicio problemă să facă public numele societății care a produs poluarea.

  A fost nevoie să ne chinuim ca să aflăm că una dintre cele două firme amendate se numește Eco Sistem Grup SRL, o firmă specializată în colectarea și epurarea apelor uzate. Atât de „specializată” încât cei doi angajați (așa cum figurează pe listafirme.ro) o deversează direct în Criș. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții firmei pentru a afla poziția lor, însă nu ne-a răspuns nimeni.

  Până atunci… mai așteptăm o lună și jumătate pentru a putea informa publicul despre măsurile care s-au luat cu privire la „buclucașa” firmă care a venit cu tema nefăcută la Garda de Mediu, evitând astfel să primească deocamdată vreo sancțiune.

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.