sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Comemorarea Unirii din 1918 – activitate desfăşurată la Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară din Arad

  de - | 5 noiembrie 2017, 11:41 AM | Educaţie

  0

  Motto: „Prin unire cresc lucrurile mici, prin dezbinare se prăbuşesc cele mari” (Sallustius)

  În data de 1 noiembrie 2017, în Sala festivă a Colegiului Tehnologic de Industrie Alimentară din Arad, clasele a IX-a C, a IX-a D, a X-a B, a X-a C şi a XI-a C au participat la atractiva lecţie,  „Marea Unire din 1918 în versuri şi imagini”, proiect al Asociaţiei ArtStudio-MH Arad,  finanţat de Centrul Municipal de Cultură Arad, în cadrul programului  „Proiecte culturale 2017”, sesiunea a II-a.

  Doamna profesoară de istorie, Carmen Golda de la Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară a prezentat factorii care au contribuit la înfăptuirea Unirii din 1918, subliniind că, prin nucleul de intelectuali români din care au făcut parte Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop şi Ioan Suciu, oraşul Arad a avut o contribuţie decisivă la realizarea Unirii Transilvaniei cu România.

  Untitled2

  Momentul artistic prezentat de actorii Loredana Alexandrescu şi Ovidiu Ghiniţă i-a transpus pe liceenii colegiului în atmosfera înălţătoare din 1918, atunci când românii au conştientizat că  dezbinarea dintre ei spulberă şansele lor de a deveni o naţiune puternică şi respectată în lume. Mesageri ai celor care au luptat pentru unitatea românilor, realizatorii programului artistic au proiectat imagini din timpul Unirii, în care pe chipul oamenilor simpli de atunci se citea dorinţa arzătoare de a deveni mai puternici prin unitate. Portretele lui Mihai Viteazul şi al lui Alexandru Ioan Cuza şi recitarea unor poezii patriotice au îmbogăţit experienţa liceenilor,  convingându-i că destinul mai bun al unui neam poate fi clădit prin unire, iar melodiile din repertoriul naţional, care au alcătuit coloana sonoră a programului artistic, au certificat adevărul că, prin sensibilitatea lor, artiştii ne amintesc mereu că suntem meniţi să gândim şi să ne manifestăm superior.

  Untitled1

  Creaţiile lirice Doina de Mihai Eminescu, Graiul neamului de George Coşbuc, Cartea poştală veche de Adrian Păunescu, Vorbele Viteazului în Catedrala Albei de Adrian Păunescu, Noi de Octavian Goga, Clopotul reîntregirii de Adrian Păunescu, Răstignire în acum de Cezar Baltag, Steagul nostru de Andrei Bârsanu, Adevărul despre ţară de Adrian Păunescu şi Drum către marea zi de acelaşi poet, recitate de actorii invitaţi în Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară au atestat că, prin emoţiile pe care arta ni le aduce, ni se oferă şansa de a păşi pe un spaţiu al profunzimilor.

  Profesor Adriana Bulc

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.