marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Colegiul Medicilor: „Sistemul de sănătate are nevoie acută de utilizarea unor noi mecanisme de funcționare”

  de - | 19 aprilie 2023, 1:40 PM | Naţional | Sănătate

  0

  imagine cu rol ilustrativ

  Colegiul Medicilor din România solicită Casei Naționale de Asigurări de Sănătate transparentizarea „efectivă și imediată” – prin punerea la dispoziția organizațiilor implicate în procesul de consultare și negociere – a informațiilor de tipul analize, studii, cercetări și alte documente similare care fundamentează deciziile ce au stat la baza redactării celor două proiecte de acte normative de importanță strategică pentru furnizarea serviciilor de sănătate în România: contractul – cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, respectiv normele metodologice de aplicare a acestuia.

  Solicitările Colegiului Medicilor:

  „Sistemul de sănătate are nevoie acută de utilizarea unor noi mecanisme de funcționare, ceea ce implică și o schimbare a principiilor și a modului de abordare ale Contractului – cadru, necesitate care nu atrage întotdeauna o alocare suplimentară de fonduri și care poate și trebuie să aibă ca punct de plecare procesul de consultare și negociere”, arată Colegiul Medicilor, într-un mesaj semnat de președintele CMR, Daniel Coriu.

  „Condiția pentru ca acest lucru să fie posibil este ca „demersul să fie unul onest, să aibă permanent în vedere nevoile pacientului, realitățile sistemului medical în ansamblu și condițiile minime pentru asigurarea unui act medical de calitate, și nu premisa greșită potrivit căreia finanțatorul sau cel care are atributul deciziei știe întotdeauna ceea ce este cel mai bine pentru pacienți și pentru profesioniștii din domeniu”, adaugă reprezentanții Colegiului Medicilor.

  „Colegiul Medicilor arată că CMR și asociațiile profesionale medicale sunt singurii reprezentanți cu legitimitate în ceea ce privește documentarea bazată pe dovezi a proceselor clinice, instrumentelor de management al practicii medicale, și au un rol esențial în îmbunătățirea continuă a calității actului medical. Pe deplin conștient de rolul său esențial în creșterea performanței sistemului de sănătate, asigurarea satisfacției profesionale a personalului medical și a satisfacției cetățeanului care interacționează cu sistemul de sănătate, în ultimul an și jumătate, Colegiul Medicilor din România a inițiat și a facilitat un dialog tehnic continuu referitor la modalitatea de furnizare sigură, echitabilă și eficientă a serviciilor de sănătate, între profesioniștii din diferite domenii de asistență medicală și instituțiile implicate în acest proces.

  Din păcate, dincolo de recunoașterea implicării constructive a tuturor membrilor Grupurilor Tehnice de Lucru din cadrul CNAS și CMR, proiectele care au rezultat reprezintă un demers unilateral al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care, pentru a răspunde constrângerilor calendarului impus de necesitatea adoptării actelor normative, în detrimentul predictibilității, clarității și accesibilității pe care un astfel de parcurs le-ar impune pentru a fi valid, onest și transparent, decredibilizează consultarea și negocierea prin nevalorificarea efortului participanților la acest proces și prin neincluderea modificărilor agreate în forma actuală a documentelor.

  Reiterăm dezaprobarea fermă a colegilor medici din asistența medicală primară privind împovărarea birocratică tot mai accentuată a acestora, prin perpetuarea unor prevederi legislative inconsecvente sau discordante, cu consecințe grave pentru un sector care se află în deficit acut de personal, care ar trebui să fie sprijinit ca factor esențial pentru consolidarea unor politici publice de sănătate axate pe prevenirea precoce și monitorizarea activă a stării de sănătate a pacientului.

  Atragem atenția asupra problemelor create sau acutizate pentru sectorul ambulatorului de specialitate, vulnerabil deja din cauza deficitului de personal, prin reducerea finanțării acestuia.

  Menținem poziția fermă privind faptul că problemele din sectorul spitalicesc sunt în continuare insuficient și inconsecvent abordate. Măsurile propuse nu numai că nu rezolvă inechitățile sistemice istorice, ci contribuie la agravarea acestora. Este esențial ca CNAS și Ministerul Sănătății să susțină un proces participativ și colaborativ de identificare a unor soluții fezabile, cu impact pozitiv, aplicabile etapizat, coerent și unitar.

  Înțelegând că procesul de transformare a modului de lucru între instituțiile – cheie ale sistemului de sănătate din România este un proiect pe termen lung, CMR va continua să promoveze și să susțină cu resurse de expertiză competentă dialogul instituțional cu CNAS și Ministerul Sănătății, extins și deschis către toți actorii interesați din sistemul de sănătate, cu încrederea și convingerea că activitatea echipelor tehnice care pot fi aduse laolaltă are un potențial real de a armoniza perspectivele acestora, cu beneficii asupra întregului sistem”.

  Sursa: Hotnews.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.