marþi, 25 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Codașii Alianței! Ora de… Oradea, o oră din care noi nu pricepem sau nu vrem să pricepem nimic (Foto)

  de Lucian Dănilă | 30 aprilie 2019, 7:00 PM | Opinii | Topic special

  6

  Un an, exact atât a trecut de când am vizitat Oradea după alți șase ani de pauză. Am scris despre acest lucru chiar în 30 aprilie 2018, un articol care a devenit viral, un articol în urma căruia, surprinzător, m-am trezit înjurat de orădeni și aprobat de… arădeni. Nu, nu este deloc un advertorial, așa cum nu a fost nici articolul din urmă cu exact 12 luni. Nu m-am întâlnit nici până atunci și nici de atunci încoace cu primarul Bolojan…

  Anul trecut eram fermecat de schimbarea Oradiei în doar șase-șapte ani. În cele câteva ore petrecute în orașul de pe Crișul Repede am văzut zeci de clădiri restaurate, am văzut un pietonal demn de orice centru al vreunei urbe cu adevărat europene, am văzut forfotă și m-a cucerit curățenia. Între timp am aflat chiar de la unii bihoreni că sunt biciclete aruncate în Criș, că nu este apă caldă în nu știu ce cartiere, că nu toți au salarii cu care să își permită concedii în Dubai sau Dominicană. Le știam pe toate acestea și dacă nu mi-ar fi scris acei oameni, le știam pentru că sunt o tară a acestei țări, pentru că încă suntem departe de veniturile sau de condițiile de trai din Occident.

  Am găsit ieri puțin schimbată Oradea comparativ cu vizita mea de anul trecut. Apropo, am mai fost o dată și în luna august. Dar am găsit acest oraș schimbat în bine în acest an, sau mai bine spus în și mai bine. Anul trecut mergeam pe strada care leagă Piața Unirii de parcul în care se află și Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. Vedeam mai multe schele, chiar și câteva pubele de gunoi. Acum, schelele au dispărut, iar pubelele nu mai sunt nici ele. Clădirile sunt impecabile. Probabil de aceea la Oradea văd de fiecare dată când mă duc autocare cu turiști. Din Palatul Vulturul Negru ieșeau puhoaie de turiști, fie că vorbeau în germană, în maghiară sau o română cu accent de Iași sau de Suceava. Fiecare astfel de grup era însoțit de câte un ghid, altele chiar de doi. Am revăzut aceeași curățenie care tinde să devină specifică locului, contrar tradiției românești. Mă gândeam și de ce este oare atât de curat și cred că am găsit un răspuns. Acesta ar fi faptul că această curățenie este impusă oarecum chiar de infrastructură. Este ca și în propria bucătărie. Atunci când nu ai făcut curat în casă, sau în bucătorie, mulți au tendința să arunce fărâmiturile pe jos pentru că… oricum urmează să facă cineva curat. Dar când este curat în toată casa nu îți mai vine nici să arunci fărămiturile pe gresie sau parchet și nici să intri încălțat în cameră. Cam așa este și la Oradea. Când vezi acele clădiri impunătoare, când vezi curățenia din centrul orașului, ai sentimentul propriei penibilități dacă arunci mucul de țigară pe jos.

  58852823 636579266790044 4716154140055568384 n

  Foto: Palatul Vulturul Negru

  Pe la orele amiezii am fost să servim ceva la un local pe malul Crișului Repede. Mergând la pas, chiar pe faleza râului, am remarcat că și acesta este foarte limpede comparativ cu Mureșul. Efectiv i se vede fundul, deși una dintre scuze ar putea fi faptul că nu este foarte adânc. Apoi am plecat din nou spre centru și ne-am plimbat pe Bulevardul Republicii. Avem și la Arad așa ceva, dar spre deosebire de al nostru, al Oradiei este pietonal, un pietonal așa cum trebuie să fie, așa cum găsești în orice oraș care se pretinde cu adevărat civilizat. S-a săturat și tastatura laptopului meu să tot aduc aminte de singura stradă pietonală din Arad, Mețianu, strada pe care doar băncile au costat mai mult decât suma cifrei de afaceri într-un an a magazinelor, farmaciilor sau localurilor de pe această așa zisă stradă pietonală.

  Chiar mi s-a întâmplat o chestie cu care în Arad nu eram obișnuit. A fost destul de frig ieri la Oradea. Frig, de fapt, a fost și la Arad. Am intrat într-o cafenea și am comandat un espresso. Stăteam înăuntru și, evident, nu se putea fuma. Am plecat de la Arad cu tot cu vicii, le-am luat cu mine, astfel că am ieșit pe pietonal să fumez. M-am așezat la o terasă alăturată cu tot cu ceașca de cafea. Într-un minut, o doamnă a venit să mă întrebe dacă mai vreau să servesc ceva. „Nu, mulțumesc, doar fumez”, i-am răspuns, după care mi-a precizat că de fapt consum de la cafeneaua vecină. A fost foarte drăguță și m-a rugat ceva… „Nu e nicio problemă că serviți cafeaua aici, dar vă rog după ce o terminați, să duceți ceașca la cafeneaua de lângă pentru a nu se încurca cu ale noastre”. Iar zâmbetul îi era atașat pe față…

  oradea 1

  Foto: Palatul Moskovits Miksa

  Am revăzut Palatul Moskovits Miksa, o bijuterie arhitecturală care ani de zile părea în paragină. Acum așa arată de parcă ieri a fost construit. E superb, iar acea culoare turcoaz (cred) îl face să arate dintr-o clasă superioară.

  Ca o glumă, cred că știu de ce Oradea se dezvoltă atât de repede și de frumos. Prin centrul ei trece râul Crișul Repede, iar prin câteva zone din Arad trece Mureșul Mort… La ei lucrurile se întâmplă mai repede, la noi se stinge și ce am avut cândva frumos.

  Îmi tot venea în minte un articol de pe un site al unei televiziuni foarte cunoscute. Făcea referire la Arad și la cât de minunat este orașul nostru. Scria acolo că avem cea mai bună infrastructură din România și că suntem singurul oraș din țară prin care trece nu știu ce tren de mare viteză. Poate acel tren se plimbă undeva între Gai și Bujac și nu îl vede nimeni, sa poate are o rută doar prin Arad și circulă la orele 3 sau 4 dimineața. Eu nu l-am văzut niciodată, iar de câte ori stau la vreo barieră, toate trenurile pe care le-am văzut trecând nu depășeau viteza de 25 de km/h. Iar în ceea ce privește infrastructura rutieră ce mai pot să spun? Am circulat prin Oradea prin cartiere, prin centru, dar și pe centura, acel inel ocolitor al orașului, un inel întreg, nu doar pe treisferturi cum este la Arad. La Oradea, surprinzător sau nu, nu am lovit nicio groapă și nici nu am văzut vreuna. Poate nu m-am plimbat pe unde trebuie…

  59627463 344427149409832 5040724221613834240 n

  Foto: Clădire restaurată de pe Bulevardul Revoluției din Oradea

  Într-adevăr, cartierele lor nu arată cu nimic mai bine decât cartierele noastre, de la Arad. Aceleași blocuri, același gen de spații verzi, câteva supermarketuri (dar parcă mai puține decât la Arad, deși statistic ne bat și la asta. Îmi spune un prieten 😉 ), etc. Dar ei au un centru foarte modern și dacă tot avem obiceiul să spunem de multe ori că peștele de la cap se împute, la Oradea pare că de la cap se… dezvoltă. Acolo se pare că este cineva care gândește lucrurile așa cum trebuie ele făcute, iar după ce se va finaliza cu modernizarea întregului centru se va trece și la organizarea cartierelor. La noi auzim de ani de zile despre proiectul Regenerare Urbană, un proiect în care sunt mai mulți oamenii care vorbesc în conferințe de presă decât cei care lucrează cu adevărat pe aceste șantiere.

  Și am mai văzut ceva… Am scris în rândurile de mai sus că am văzut mulți turiști la Oradea, atât la Palatul Vulturul Negru, cât și pe pietonalul de pe Bulevardul Republicii. Păi dacă acolo am scris că sunt mulți, cum aș putea scrie despre cei de la Băile Felix? Efectiv m-am pierdut printre ei, am rămas blocat în parcare. Felixul, ieri, nu a fost inundat doar cu apă, a fost efectiv invadat de turiști.

  Am participat ieri, din nou, la ora de… Oradea. Din păcate, din orgoliu, din mândrie, sau din nu știu ce alt motiv, cei din administrația locală care ar trebui să participe la ora de Oradea chiulesc de fiecare dată. S-a constituit această Alianță a Vestului, o alianță în care numai orb dacă ești nu vezi că Aradul este codaș. Iar singurul oraș cu care ne mai puteam compara era doar Oradea, asta pentru că Timișoara sau Cluj Napoca joacă de mult timp într-o cu totul altă ligă.

  PS: Probabil se vor găsi unii care să mă acuze, deja tradițional, că nu iubesc Aradul. Cine mă cunoaște știe că doar pe mine mă iubesc mai mult decât acest oraș. Doar că mi-e dor de acel Arad care să arate așa cum sunt oamenii din el, frumos, curat, viu, colorat.

  CITEȘTE cu clik pe titlul de mkai jos și:

  Vai de orașul lor! Am văzut atâtea ilegalități și nici măcar gunoi nu au… Suntem la 30 de ani distanță de ei

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu comentez pe marginea articolului, sunt multe chestiuni de pus in balanta, vreau doar sa semnalez doua greșeli gramaticale. Corect se spune “firimituri” iar a “servi masa” înseamnă ca tu ai sevit pe cineva la masa, adică chelnerii servesc masa. Cred ca ati dorit sa spuneti “am luat masa” sau “am mancat”.

   +2 voturi
   +1
   -1
  2. Luci, pozele facute, clădirile renovate sunt toate acolo în centrul lor cam mic, un spațiu pătrat cam cât piața Avram Iancu, nu e mai mare. Se compară cu B-dul Revoluției? Ai văzut cum arata primăria lor? Cam ca un palat de pe centrul Aradului. Cartierele arată fix ca ale noastre, am văzut și străzi de pământ. Sa nu mai spun ca e încurcat, nu se compară cu străzile noastre paralele. Îmi zicea cineva ca Aradul e mic, pai e mic când ai bulevarde largi și toate sunt pe axa gară, podgoria, teatru’. În afara de pasaje, cet-ul lor reabilitat și acel centru foarte mic, nu mi se pare nu știu ce. Râul Criș e mic, fără o faleza spațioasă, sunt zone unde nu pot trece doi oameni, nu-l poți compara cu Mureșul niciodată, doar dacă unești toate Crișurile!
   Poate asta e modul tău de a pune presiune pe administrația locală.
   Îți cam place în Oradea, ai mancat o plăcintă cu cartofi?

   --3 voturi
   +1
   -1
   • Andrei, ai uitat sa specifici ca, n-au iesire la autostrada in secolul 21…practic orice om care are o afacere in Oradea iti va spune ca e „super multumit” din aceasta cauza!
    Nu contest succesu’ reamenajarii centrului…da’ CIVILIZATIE, DEZVOLTARE inseamna INFRASTRUCTURA totul pleaca de la legatura acelui oras cu restu’ lumii si Oradea n-are…in afara de centura ocolitoare nimic ! La fel, racordarea la reteaua de gaz a centrului despre care vorbesti, inainte de reamenajare! Acum oradenii care locuiesc in acel frumos centru n-au gaz metan…stau la butelie tot in secolu’ 21 !

    Ce vreau sa zic este ca la fel ca Aradu’ si Oradea are multe lacune printre care amintim un frumos aeroport degeaba…fara curse in afara de cele Tarom si cartiere de toata jena cu spatii verzi lipsa sau neingrijite! Da’ tot ca la noi si la ei ca si-n Cluj conteaza doar centru! Atat! Ce se vede! Restu’ sa plateasca taxe…ca gusterii!
    Ce-mi place e ca administratia locala aradeana apleaca urechea la asemenea comparatii si nu sta degeaba…anu’ asta vom avea granit pe trotuarele de pe centru in timp ce strazi ca Tribunu Axente aflate la 800 de metri de Teatru stau si asteapta un gram de asfalt! Incredibil!

    Culmea e ca timisoreni injura Timisoara, oradeni Oradea si aradeni Aradu’…nime’ nu-i multumit de ce are! Mereu e mai fain la altii!

    0 voturi
    +1
    -1
    • Parca este un comentariu plasat de iubitul nostru primar . NU au nevoie de gaz metan pentru ca functioneaza incalzirea centralizata si pretul este de 2 ori mai mic decat in Arad . Iar daca nu te superi , nu cred ca meritul pentru reteua de gaz metan aradeana este al politicienilor actuali ci al comunistilor lui ceasca . Ce s-a mai facut dupa aceea a fost doar adaugare la reteua existenta .

     --1 voturi
     +1
     -1
     • Stimabile gazu’ metan nu e numa’ pt incalzire…Cat despre meritu’ politicienilor actuali esti pe langa(daca nu te superi). Bagam in fata numa’ negativele da’ vorbim fara sa cunoastem! Stii stimabile ca centru Aradului avea apa la cismeaua acum 7/8 ani? Erau strazi intregi neracordate la reteaua de apa in secolul 21 !?! Lasa-ma cu meritele…ca nu I le atribuie nime’ nimanui. Ai vazut cum aratau cartierele Bujac, Poltura sau Gai acum 14 ani si cum arata acum? Se vede ca-l urasti pe ghita…nu-s curios da’ as vrea macar o data sa gasesc persoane realiste cu care sa discut nu oameni care automat te fac de o culoare sau alta!

      Cat despre comparatia din articol…Oradea este vai mama ei…la propriu in afara de cateva imbunatatiri! Daca vrei sa fii realist…daca vrei sa vb din pct de vedere politic tre’ sa vb cu altii!

      In fine ca romanii o vedem frumoasa este pentru ca suntem tarani! Am crescut intre porci…daca cresteam intre oameni ni se parea ramasa in urma si Oradea.

      Vrei comparatie? Viziteaza Szeged frati-miu…apoi fa o comparatie! Oradea are peste 200 de mii de locuitori Szeged nici 170 de mii! Intereseaza-te de banii pe care turismu’ il aduce la bugetu’ lor si compara-l cu Oradea! Vezi cum funcitoneaza restul orasului, cartiere, institutiile locale etc!

      Aceea e comparatie nu faptu’ ca un oportunist oleaca mai mic ca falca a refacut un centru si a cumparat 10 tramvaie! Mentalitate tipic romaneasca…mah a furat da’ a si facut!

      0 voturi
      +1
      -1
   • Vorbesti serios ? Chiar spui ca e mic centrul in Oradea ? Pai Revolutiei, pietonalul din Oradea, e cat de la Dacia la Teatrul de Stat de la noi . Plus continuarea cu Piata Ferdinand , cu piata centrala , strada Alecsandri , parcul care ajunge la cetatea Oradiei . Ti se pare destul de mare ? Sau e Aradul nostru mai mare si mai frumos ? Eu sunt aradean si am stat cativa ani in Oradea si iti spun ca la ora actuala nu exista termen de comparatie , din pacate pentru noi .

    +1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  3 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.