sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Cineva de la CMCA a pierdut parola contului de Facebook „Cinema Arta”, așa că a clonat pagina?

  de Tomck@t | 3 aprilie 2023, 7:44 PM | Pamflet | Recomandările editorilor

  4

  Pagina de Facebook a cinematografului Arta a fost creată în aprilie 2016 și până în ziua de azi a strâns peste 5000 de Like-uri și urmăritori. De luna trecută s-a creat însă o pagină nouă, care în prezent numără doar 73 de Like-uri și 97 urmăritori. De ce această clonare inutilă? Am încercat să aflăm, dar răspunsul oficial de la Centrul Municipal de Cultură întârzie să apară, ceea ce ridică mai multe semne de întrebare, inclusiv întrebarea retorică din titlu.

  Vechea pagină de Facebook „Cinema Arta” (facebook.com/CinemaArtaArad) nu a fost ștearsă, pare doar abandonată. Ultima postare anunță filmul „Spre Nord” din 17 martie. Dar dacă tot s-a făcut migrarea oficială pe o pagină nouă (facebook.com/cinematografulartaarad), normal ar fi fost un anunț de genul: „începând cu data X, această pagină va deveni inactivă, iar pagina oficială de Facebook va fi cutare”. Altfel, cei peste 5000 de urmăritori nu prea au de unde să știe că verifică în continuare complet degeaba această pagină.

  Directorul adjunct nu știe, ne va răspunde juristul

  Săptămâna trecută (joi), am întrebat la Centrul Municipal de Cultură „ce s-a întâmplat?”. Inițial am trimis la adresa CMCA un e-mail, cu întrebarea extrem de simplă „care este motivul schimbării paginii CinemaArtaArad cu cinematografulartaarad?” (la care am presupus că există un răspuns la fel de simplu).

  L-am sunat și pe noul director adjunct, Sorin Groza, având în vedere că cinematografele din subordinea centrului intră în atribuția lui, dar nu a știut să ne dea un răspuns.

  Directorul adjunct Sorin Groza s-a arătat destul de iritat că a fost luat la întrebări, dar mai ales de faptul că e-mailul nu a fost semnat. Ne-a asigurat, totuși, că răspunsul este „în lucru” la juristul centrului și va veni în termene legale, doar că termenele la care face referire directorul adjunct (legea 544/2001 privind accesul liber la informații de interes public) sunt valabile pentru anumite documente care necesită o… documentare amplă, o mobilizare în ritm susținut a mai multor angajați, inclusiv – dacă-i cazul – a juristului.

  Sorin Groza susține, de asemenea, că un anunț privind migrarea paginii a fost făcut.

  Corect, dar nu pe pagina veche, ci pe cea nouă, în care suntem anunțați că „Dacă sunteți interesați să aflați mai multe despre activitățile și proiectele noastre, vă invităm să dați un like și să urmăriți pagina noastră de Facebook. Acolo veți găsi informații actualizate despre tot ceea ce facem pentru a servi comunitatea noastră și pentru a îmbunătăți viața oamenilor”.

  Acel „acolo” poate fi puțin confuz, din moment ce suntem anunțați aici și nu acolo, respectiv nu acolo unde mulți nici nu știu de această postare (pentru că urmăresc în continuare pagina veche), ci dincolo.

  ne am mutat

  Posibile răspunsuri, până vine varianta oficială

  Poate că am fi șezut bând și am fi așteptat răspunsul oficial din partea CMCA, dacă directorul adjunct nu s-ar fi impacientat cu răspunsul său cu juriști și termene legale și lipsa semnăturii. „Nu cunosc situația, dar mă interesez la colegi și revin” – ar fi fost suficient.

  Așa că speculăm:

  •  Pagina veche (cea cu peste 5000 Like-uri) a fost spartă de un hacker. Cu o parolă slabă, este foarte posibilă și regretabilă situația. Soluția ar fi raportarea la Facebook, dar e o treabă anevoioasă, cineva ar trebui să se și priceapă la această operațiune. Singura soluție rămâne, deci, crearea unei pagini noi și, eventual, recunoașterea publică a acestui eșec administrativ pe Facebook.

  •  Cineva a uitat parola de la vechea pagină și în loc să încerce să o recupereze, a creat o pagină nouă. O situație demnă de filme cu proști. Nici nu ne așteptăm ca cineva de la CMCA să recunoască o asemenea gafă ipotetică. Hackerul sună mai bine!

  •  Cel care administrase pagina veche a fost dat/ă afară sau și-a dat demisia și nu a mai vrut să „predea” parola. Răzbunare, dar să știm și noi!

  •  Vechea pagină trebuia să fie transformată în Cinema Arta – Grădina de Vară, așa cum indică și imaginea principală de profil, astfel că s-a creat o pagină nouă pentru locația de primăvară-toamnă-iarnă, dar schimbarea denumirii primei pagini deja îi depășește cunoștințele tehnice celui în cauză.

  •  Cineva pur și simplu a vrut să creeze o pagină nouă din motive doar de el/ea știute, dar nu a mai știut cum să șteargă pagina veche.

  •  Cineva s-a gândit: „care-i problema dacă avem două pagini? Cu atât mai bine!”.

  •  Cuiva nu-i pasă, iar noi îl/o bâzâim acum cu chichițe de-astea.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cu multi ani in urma, pe cand aveam fbk, am creat un grup numit “aradenii”…dupa cateva luni am constatat ca nu mai sunt administratorul grupului…desigur m-a suparat “manevra” celui care mi-a “confiscat” grupul. Desigur aici e alta situatie – vorbim de o institutie nu de o persoana oarecare cu cont fbk.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.