luni, 15 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Claudia Boghicevici salută traseul european al Republicii Moldova

  de Special Arad | 3 iulie 2014, 1:03 PM | Undeva

  3

  În numele grupului parlamentar PDL, deputatul Claudia Boghicevici a salutat, în plenul Camerei Deputaţilor, semnarea Acordurilor de asociere la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, Ucraina şi Georgia.

  „Reintegrarea europeană a Republicii Moldova este o reparaţie istorică atât pentru cetăţenii moldoveni, cât şi pentru o Europă prea mult timp lipsită de componentele şi valorile ei estice”, consideră Claudia Boghicevici.

  Referitor la Republica Moldova, deputatul arădean a subliniat factorii care au concurat la realizarea acestui pas istoric: parcursul „ireproşabil” propriu, eforturile diplomatice ale României în ultimii 10 ani, dar, mai ales „ meritul cetățenilor din Republica Moldova, care au rezistat tuturor presiunilor și au ales calea europeană”. Nu în ultimul rând, arată Claudia Boghicevici, Partidul Popular European a fost cel mai mare susţinător al celor trei state şi al înscrierii lor pe drumul valorilor europene, democraţiei şi economiei libere.

  „Republica Moldova este <povestea de succes> a Parteneriatului Estic și a Politicii de Vecinătate a UE pentru că a strâns din dinți și și-a respectat cu orice preț angajamentele în fața UE. Vocaţia europeană a Republicii Moldova, a Georgiei şi Ucrainei, precum şi dorinţa lor de a merge mai departe pe drumul integrării europene reprezintă expresia voinţei proprii şi a unui sprijin din partea cetăţenilor în acest sens. Acordul de asociere reprezintă o formă concretă de cooperare politică şi economică, fiind un instrument creat pentru ţările din Parteneriatul Estic, aflate în antecamera aderării şi a accederii la statutul de ţară candidată în procesul de aderare la UE”, arată deputatul arădean.

  Totodată, însă, punctează Claudia Boghicevici, Republica Moldova va trebui să dea dovadă de fermitate în parcurgerea traseului european, pentru că, aşa cum a fost despărţită cu forţa de valorile europene de către „o istorie ostilă” şi de acum vor exista riscuri care trebuie contracarate. Din acest punct de vedere, integrarea cât mai aprofundată în mecanismele de cooperare ale Uniunii Europene duce la obținerea unui grad crescut de securitate economică, energetică şi nu numai.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.