joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    „Clanul cămătarilor”: ANAF şi băncile private

    de Special Arad | 6 mai 2014, 2:46 PM | Business

    0

    OUG nr. 8/2014, art 149, alin (11) publicata in Monitorul Oficial din 28 februarie prevede ca „poprirea unui cont dintr-o banca nu poate fi infiintata inainte de implinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicarii somatiei”. Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu respecta aceasta ordonanta, scrie Ziarul Financiar.

    ANAF s-a reorganizat, dar naravul nu si l-a schimbat. Daca sunteti administratori de firma sau persoane fizice, puteti oricand sa va duceti linistiti la banca si sa va intoarceti tulburati. Sistemul bancar privat lucreaza mana in mana cu sistemul fiscal de stat. Corb la corb nu-si scoate ochii!…

    Oricine se poate trezi ca statul a intrat cu forta in conturile lui si, fara nicio somatie prealabila, a sustras sau blocat o suma de bani in contul unei datorii nedovedite. Daca aveti ghinionul sa vi se popreasca vreo astfel de suma, nu puteti afla nicio informatie de la banca despre motivul acestei agresiuni asupra unui cont privat. Inainte se putea… contracost (50 lei, cu cerere scrisa!) Acum nu se mai poate nici asa! Culmea, de multe ori se dovedeste ca aceste popriri sunt erori ale sistemului. De scuze ulterioare nici nu poate fi vorba.

    Cand se deschide un cont la o banca se presupune ca titularul este singurul care are dreptul sa verifice toate operatiunile care se desfasoara pe contul respectiv si nu-si imagineaza ca altcineva ar putea intra abuziv. Asa ar trebui sa fie si acest lucru este chiar reglementat prin semnarea unui act la deschiderea contului. Ei bine, nu este asa! Statul, prin diverse institutii, sau bancile, prin diverse tertipuri bancare, inca isi permit sa dispuna masuri financiare abuzive. Aici nu vorbim de cazurile urmarite prin justitie, in urma carora se urmareste recuperarea unor prejudicii de la persoanele gasite vinovate, cu condamnari definitive. Ma refer la cazuri simple, in care unui administrator de societate sau unei persoane fizice i se ingradeste un drept elementar, pentru un bun pe care il detine legal.

    Citește continuarea pe Ziarul Financiar

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.