marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  CJA vrea acoperirea sumelor investite în timpul pandemiei, inclusiv pentru spitalul Expo, prin fonduri europene

  de Special Arad | 12 mai 2020, 5:43 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  2

  Comunicat. Iustin Cionca – președinte CJA, Gheorghe Domșa – director Casa Județeană de Asigurări de Sănătate / coordonatorul Grupului de Suport pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și Horea Timiș – director DSP Arad au punctat, astăzi, o serie de informații referitoare la evoluția COVID-19 în județul Arad și au venit cu informații noi legate de activitatea administrației județene, precum și a instituțiilor de sănătate în perioada următoare.

  Președintele CJA, Iustin Cionca, a precizat că Ministerul Fondurilor Europene va deschide în data de 15 mai 2020 un apel de proiecte destinat infrastructurii medicale dedicate combaterii Covid-19. Consiliul Județean Arad, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Primăria Municipiului Arad, Spitalul Orășenesc Ineu și Spitalul Orășenesc Sebiș vor pregăti și depune o solicitare de rambursare a cheltuielilor susținute de administrațiile locale și de Consiliul Județean, atât privind aparatura medicală cât și echipamentele de protecție pentru cadrele medicale. Este vorba de aprox. 21,8 milioane lei (4,5 milioane euro), pentru investițiile făcute în vederea combaterii Covid-19 în județul Arad.

  Totodată, Consiliul Județean Arad aplică în parteneriat cu DGASPC și DAS un alt proiect, pentru categoriile vulnerabile, solicitând rambursarea cheltuielilor efectuate cu materialele de protecție.

  „Printre altele, solicităm Uniunii Europene și rambursarea cheltuielilor realizate cu amenajarea Spitalului de Campanie de la Expo Arad. Este vorba de suma de aprox. 930.000 lei. Solicităm și rambursarea sumelor folosite pentru 615.205 bucăți echipamente de protecție medicală și lenjerie pentru pacienți. Toate acestea au fost cumpărate de administrația arădeană pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și, în mod evident, nu includ echipamentele primite din donații”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

  Începând cu data de 15 martie, Spitalul Județean a primit exclusiv de la Consiliul Județean și Primăria Arad (deci nu includem aici și donațiile asociațiilor civice, firmelor, persoanelor fizice) 370 de aparate medicale. Asta demonstrează o mobilizare și o implicare totală și a Consiliului Județean, și a Primăriei Arad. Până acum, de la declararea stării de urgență (care a modificat condițiile achizițiilor publice și ne permite să cumpărăm cu proceduri mult simplificate), Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a primit în medie câte șase aparate medicale zilnic doar de la administrația locală, excluzându-le pe cele din sponsorizări și donații. Suma totală investită de administrația locală în spital a fost, anul acesta, de 34 milioane lei, iar suma încasată de spital din sponsorizări și donații, de aprox. 2 milioane lei”, a mai declarat Iustin Cionca.

  Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Arad, a dat publicității o serie de date legate de evoluția cazurilor de persoane infectate cu COVID-19, în ultima săptămână, dar și pe ansamblul perioadei. Astfel, numărul deceselor înregistrate până la data de 12.05.2020 la nivelul județului Arad este de 75, dintre care 47 bărbați și 28 femei. La data de 12.05.2020 la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad se aflau 72 de internați cu COVID-19. Din punct de vedere al testelor efectuate la nivelul celor două laboratoare în perioada 03.05 – 10.05.2020 situația se prezintă astfel: 1380 teste efectuate la nivelul laboratorului de la Direcția de Sănătate Publică și 1096 de teste la Spitalului Clinic Județean de Urgență. Urmare a acestor teste, într-o săptămână, au fost identificate un număr de aproximativ 100 de persoane pozitive, care au fost luate în evidență.

  „Județul Arad a testat în jur de 2500 de persoane pe săptămână și continuăm acest ritm de testare. Colaborăm foarte bine cu medicii de familie și vreau să le mulțumesc pentru munca depusă, deoarece ei sunt primii care interacționează cu pacienții și îi urmăresc. Marea majoritate a celor recoltați la solicitarea medicilor de familie au fost pozitivi”, a declarat Horea Timiș.

  La nivelul județului Arad au mai fost efectuate teste la: Penitenciar, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția Asistență Comunitară, cămine private, Spitalul din Ineu, Spital Terapeutica Chișineu-Criş.

  Gheorghe Domșa, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate și coordonatorul Grupului de Suport pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a subliniat că: „În ceea ce privește activitatea de la Spitalul Județean, următoarea etapă pentru care ne pregătim este ieșirea din criză. Odată cu relaxarea și eliminarea unor restricții va trebui să fim foarte atenți cu modalitatea în care examinăm pacienții la laboratoarele de specialitate, la cabinete, va trebui să respectăm programările, distanțarea socială. Va fi mai greu la ambulatoriul Spitalului Județean și la celelalte ambulatorii de specialitate, dar vom lua măsuri pentru a nu avea pacienți foarte mulți în același timp. Sunt convins că în urma experienței acumulate în această perioadă, tot personalul medical va ști să respecte regulile privind echipamentul medical”. 

  Acesta a subliniat că în data de 11 mai 2020 s-au înregistrat două evenimente importante. S-a efectuat primul tratament cu plasmă în județul Arad și, de asemenea, Spitalul din Ineu nu mai este unul pentru suport COVID, pacienții fiind transferați la Arad. Spitalul din Ineu își va relua destinația anterioară, implementându-se noi reguli adecvate acestei perioade de pandemie.

  Dacă situația privind pandemia va escalada, Spitalul din Ineu este gata să redevină spital-suport.

  O altă veste este că Secția de Boli infecțioase adulți nu va mai funcționa în sediul de pe strada Cicio Pop, ci va fi transferată la Spitalul din Grădiște.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. E bine că vrea asta, dar și mai bine ar fi să dorească construirea unui nou spital județean. Presa a mai scris despre un proiect mai vechi în urmă cu câțiva ani. Conform declarațiilor d-lui ministru al fondurilor europene, România poate accesa în următorii ani 4, 5 miliarde de euro pentru sistemul de sănătate. Doar proiectele concrete mai lipsesc. Cele trei noi spitale regionale pentru care s-a dat undă verde costă în total mai puțin de 1,5 miliarde de euro conform declarațiilor aceluiași ministru. Mai rămâne loc și pentru Arad să vina cu un proiect de nou spital județean. Și chiar mai mult decât atât; de exemplu Brăila a câștigat competiția cu Galațiul pentru noul spital regional din zona Dunării de Jos. Unde scrie că orașul mai mare trebuie să ia totul? Noi nu mai avem nicio persoană de anvergură care să gândească și sa realizeze proiecte majore? Doar cârpeli și firmituri? Dar varianta noului spital județean rămâne cât se poate de fezabilă (pentru noi arădenii lipsiți de „ambiții prea mari”)

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. „ Asta demonstrează o mobilizare și o implicare totală și a Consiliului Județean, și a Primăriei Arad.” Iar te lauzi INCAPABILULE!!! Mă Flașnetă Stricată! Mă Nesimțitule! Ce, ai cumpărat din banii tăi, făcuți la Pecica din „muncă cinstită”? Faptul că ați achiziționat ce trebuia să existe într-un Spital Județean, „demonstrează o mobilizare și o implicare totală”??? Bă, când văd cât de „jegos” este Tupeul și cât de meschină este intenția de a acoperii INCOMPETENȚA cu care ați acționat pe timpul Pandemiei, înțeleg ce CARACTER de „Jigodie” ai. Pe o scară de la 1-10, ai Tu în mod special, și întreaga Echipă de Suport -1. Și de la acest nivel, în disperarea în care vă bălăciți, să nu precupețești nici o ocazie să te lauzi, nu este decât o provocare ordinară. Cum nu-ți crapă obrazul de rușine?! Vrei să ne faci să uităm că erați pe nicăieri, tocmai atunci când trebuia să demonstrați că știți ce aveți de făcut și care este rolul vostru??? Ei, uite că nu uităm! Nu mai ține cu MIMA și nici nu poți acoperii INCOMPETENȚA cu MINCIUNI!!! Scriitorul de cuvântări, pe loc de director în costum de cioclu, nu are cum să vă „spele la față” cu asemenea cuvântări. Să te crezi în continuare „jmecher dă jmecher” și să ne jignești inteligența cu asemenea cuvinte propagandistice, denotă o mare prostie și o mare INCAPACITATE de a judeca situația critică în care vă aflați din cauza INCOMPETENȚEI cu care ați administrat toată această perioadă de Stare de Necesitate. HUOOOOOOOOOOO!!!
   .
   Suntem cu ochii pe voi!!! Nu scăpați așa de ușor cum credeți voi. Trebuie să plătiți oalele sparte!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.