joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    CitiZenit invită cinefilii arădeni la o nouă ediție KineDok. De data aceasta, evident, online

    de Special Arad | 26 mai 2020, 8:16 AM | Cultură | Film

    0

    Lumea pare a sta pe loc sub pericolul noului SARS Cov-2, cu imagini de orașe goale și vârfuri de munți vizibili în lipsa poluării. Dar viața merge mai departe, cu alte provocări și forțe proaspete. Pentru al 6-lea an la rând CitiZenit vă invită la un nou sezon KineDok prin care aducem filme documentare mai puțin accesibile mai aproape de cinefilii arădeni. Lansarea are loc online în luna mai cu documentarul „Srbenka”, care poate fi vizionat gratuit până la sfârșitul lunii, când va avea loc o discuție cu regizorul Nebojša Slijepčević.

    A 6-a ediție KineDok reunește șapte țări din Europa Centrală și de Est și câteva dintre cele mai importante producții de film documentar din Bulgaria, Cehia, Croația, Polonia, România, Slovacia și Ungaria. Proiecțiile în aer liber fiind momentan amânate, documentarele vor fi puse la dispoziția publicului într-o serie de proiecții online ce se vor desfășura lunar și vor fi acompaniate de discuții cu realizatorii filmelor.

    Un studiu al modului în care pot fi transmise în timp prejudecățile și xenofobia, „Srbenka” (Sârboaica) urmărește pregătirea unei piese de teatru ce reconstituie o crimă comisă din motive etnice, și anume cazul Aleksandrei Zec, care la numai 12 ani a fost executată alături de familia sa în cadrul conflictelor sârbo-croate de la începutul anilor 90. Deși făptașii sunt cunoscuți, ei nu au fost pedepsiți niciodată. Discuțiile emoționante ale actorilor aflați la repetiții scot la iveală tensiuni etnice ce persistă și în ziua de azi, chiar și în rândul generațiilor tinere, care nu au trăit conflictul la vremea respectivă.

    „Srbenka” poate fi vizionat gratuit începând cu data de 11 mai pe website-ul kinedok.net/ro, folosind voucherul KineDok_2020, urmând ca pe 28 mai să aibă loc discuția cu regizorul filmului, Nebojša Slijepčević. Cu ocazia aceasta puteţi să trimiteți întrebările pe care cu siguranță acest film le va provoca pe adresa de email [email protected] sau pe pagina de Facebook KineDok România. Ele vor fi transmise mai departe regizorului care vă va putea răspunde în timpul Q&A-ului.

    O mulțime de alte documentare captivante vă așteaptă la KineDok în lunile ce urmează, anunță organizatorii. Printre acestea se numără „Kiruna – O lume complet nouă” (regia: Greta Stocklassa) – povestea unui oraș suedez care din cauza exploatării miniere excesive trebuie strămutat împreună cu toți locuitorii săi și „Nu s-a întâmplat nimic” (regia: Barbora Berezňáková) – film ce investighează faimosul caz al răpirii fiului președintelui Slovaciei în 1995, dezvăluind noi informații despre o bucată de istorie pe care puțini o înțeleg. „Autogara” (regia: Tomáš Elšík) prezintă o explorare în labirinturile uneia dintre cele mai mari stații de autobuz din Tel Aviv, unde refugiați formează comunități cu valori și reguli proprii. Pătrundem în cartierele rău famate ale Budapestei cu filmul „Ghetto Balboa” (regia: Arpad Bogdan) despre Zoli, un Balboa autohton prin prisma talentului său la box și antrenorul său Misi, un fost interlop care încearcă să-l ferească de greșelile pe care el le-a comis în tinerețe. Documentarele românești prezentate în ediția aceasta sunt „Distanța dintre mine și mine” (regia: Mona Nicoară, Dana Bunescu) care ilustrează portretul fascinantei poete Nina Cassian și relația complicată a acesteia cu regimul comunist și „Profu’” (regia: Alex Brendea) – o producție independentă și îndrăzneață ce surprinde cazul unui profesor de matematică din Bistrița care își dă demisia din învățământ și deschide o școală de meditații în micul său apartament de bloc.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.