duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  ExclusivCircuitul șpăgilor la stat. Cum a ajuns euro-milionarul Ioan Faur, fostul patron al ICIM Arad, să cotizeze la campania de imagine în valoare de zeci de mii de euro a lui Nicolae Ioțcu (Stenograme)

  de Alin Olteanu | 7 noiembrie 2017, 7:35 AM | Dezvăluiri | Recomandările editorilor

  3

  Dezvăluirile pe care le vom face în continuare nu sunt în măsură să surprindă pe multă lume decât în măsura în care cititorii aveau nevoie de o confirmare oficială că în România se ia șpagă la greu, se cere șpagă la greu, de șpagă este condiționată activitatea unei societăți, de șpagă este condiționată plata unor facturi, cu șpagă se face imaginea publică a oamenilor politici… Totul începe și se termină cu șpaga, iar conținutul, activitatea unor oameni publici (nu generalizăm neapărat), este direct proporțional cu șpaga – spunem asta deoarece veți vedea în continuare cum un om de afaceri din județul Arad este invitat/solicitat/rugat/ influențat și, mai ales, este dispus/știe că așa se practică, fiind vechi în „meserie”, să dea șpagă (comision) pentru a nu avea probleme cu reprezentanții statului.

  Subiectul acestor dezvăluiri nu e neapărat modul în care milionarul (euro-milionarul) arădean Ioan Faur, fostul patron al ICIM Arad, actualmente omul din spatele societății SYL Con Trans Arad (acționari fiind copiii săi), a ajuns în vizorul DNA și trimis în judecată, ci la modul în care acesta acceptă să dea șpagă pentru ca afacerile să i se deruleze nestânjenite de nimeni, mai ales de fosta conducere a Consiliului Județean Arad, în special a ex-președintelui Nicolae Ioțcu (aflat în închisoare și trimis, acum, în judecată). La fel, subiectul acestor dezvăluiri e și modul în care se cere, cu nesimțire și pe față… spaga, de către autorități ale statului. Nesmițit și nesimțiți. Ordinar și ordinari. Penal și penali. 

  Mai mult, avem în vedere și aspecte – unele confirmate  – că în România s-a ajuns la un asemenea nivel încât unii indivizi ajunși în funcții, nici dacă știu că sunt sau bănuiesc că s-ar afla în vizorul procurorilor, nu-și mai pot oprima instinctul de a „lua banul”, deși acesta nu le aparține. Banul ne aparține nouă, tuturor, dar ei fac ce doresc cu „el”, pentru că funcția le permite și pentru că nu le pasă nici „gram” de noi.

  Despre cele de mai sus în articolul de azi, cu precizarea că vor mai urma și altele, acesta fiind doar primul „volum” dintr-o, probabil, trilogie, care are la final un singur cuvânt, în loc de încheiere: gratii!

  Citește și: A „explodat”! Patronul Sylc Con Trans, Faur și Nicolae Ioțcu – trimiși în judecată de DNA pentru cumpărare de influență, respectiv trafic de influență! Nu sunt singurii…

  În perioada martie – aprilie 2015, Nicolae Ioțcu era în „fibrilație”

  Avea nevoie de zeci de mii de euro pentru a achita contravaloarea unui contract, încheiat în nume propriu cu o firmă din București, prin care trebuia să-i fie făcută imaginea (îmbunătățită) pentru a candida din nou la președinția Consiliului Județean. Ioțcu se afla deja în plin „meci” cu Gheorghe Falcă, primarul Aradului și președinte PDL la acea vreme. În consecință, fostul președinte, actualmente deținut în Penitenciarul Timișoara, i-a solicitat lui Cristian Drăgan, administrator public al județului și denunțător în dosarul la care facem referire azi, să ceară anumite sume de bani. A început cu suma de 10.000 Euro și aceasta a fost cerută de la reprezentanții SC Inteco Holding SRL Arad, societate care avea în derulare contracte de lucrări cu Consiliul Județean Arad și care avea și calitatea de ofertant la multe licitații organizate pentru atribuirea de contracte de lucrări publice. Atunci… reprezentantul Inteco a refuzat.

  (Contractul între Ioțcu si firma de consultanță PR -relații publice- s-a încheiat pe o perioadă de 7 – 8 luni (până la finalul anului 2015) și, pentru serviciile de care beneficia, Ioțcu  trebuia să plătească suma totală de 20.000 – 25.000 Euro)

  În urma refuzului SC Inteco Holding, Drăgan s-a adresat reprezentanților SC Sylc Con Trans SRL Arad (cu Faur patron din umbră…), o altă societate care avea în derulare importante contracte de lucrări încheiate cu Consiliul Județean Arad și care, în acea perioadă, avea totodată și calitatea de ofertant în licitații organizate pentru atribuirea de contracte de lucrări publice, construcție, modernizare, reabilitare, reparare drumuri etc. Lui Ioan Faur, director general Sc Syl Con Trans SRL, i-a fost solicitată (într-o primă fază… veți vedea) suma de  15.000 lei  pentru președintele Consiliului Județean Arad, iar suma a fost remisă de acesta lui Drăgan, în luna mai 2015, după care acesta a predat-o, în aceeași perioadă, lui Ioțcu, printr-un intermediul secretarei personale și omului de încredere al fostului președinte CJ Arad, Florentina („Tina”) Iordache.

  Cum spuneam, prima tranșă a fost de 15000 de lei și ea a fost cerută chiar în biroul administratorului public Drăgan. în biroul acestuia din cadrul Consiliului Județean Arad având loc o întâlnire a acestuia, denunțător în dosar, cu omul de afaceri Ioan Faur. Aceasta (suma de bani) a fost remisă la începutul lunii mai 2015. Ulterior, în același scop, lui Faur Ioan Teodor i s-a mai solicitat de către Cristi Drăgan, pentru Ioțcu, încă 10.000 lei, sumă care urma să fie folosită pentru plata unei noi tranșe către firma din București care asigura serviciile privind campania de imagine. Faur a acceptat să dea și suma de 10.000 lei, iar, în schimb, i-a cerut administratorului public al Județului Arad să facă demersuri pentru ca CJ Arad să plătească investiția Reabilitare DJ682 Arad – Felnac – limită jud. Timiș, în valoare de circa 17.000.000 lei, care era contractat de SC Sylc Con Trans SRL Arad, precum și pentru urgentarea plații lucrărilor executate și facturate de către SC Sylc Con Trans SRL Arad.

  Discuțiile dintre cei doi, Drăgan și Faur, înregistrate ambiental, atestă înțelegerea „șpagă contra plăți”…

  În biroul său, Cristian Drăgan s-a făcut că îl „urechează” pe Ioan Faur pentru că anumite lucrări sunt întârziate: Pe noi ne interesează să putem să-l facem cât mai rapid, iar acesta din urmă a afirmat că ar avea nevoie de plata unei sume de bani pentru acele lucrări: „Io, ar trebui cu factură săptămâna viitoare … că n-am …  n-am reușit, că io am zis că fac 6 miliarde, știi?” Prinzând momentul propice, Drăgan îi spune lui Faur că Ioțcu are nevoie din nou de o sumă de bani, pentru același motiv pentru care a mai solicitat și primit anterior: Ăăă, Nicu are nevoie de ceva, știi? Când o ajutat ăia cu 15.000… Când, acuma-s două-tri săptămâni… Știi? Când ăsta…. El are o echipă de campanie, care-i face imaginea. Și trăbă să-i dea… trăbă să dea niște bani acolo. Și ăia, tot pentru chestia aia… Știi? Drăgan îl mai întreabă o dată pe Faur dacă este dispus să mai ofere o sumă de bani, aproximativ 10.000 de lei. La care Faur arată că știe despre destinația sumelor de bani, confirmând remiterea primei tranșe de bani („Da, da, da, da…”), și mai și afirmă că va procura suma de bani pretinsă și solicitând, la rândul său, efectuarea plăților fără întârziere: „No, se găsesc. Cum să nu… Că numa’… știi ce vreau io să mă ajuți dacă tu poți? Fără să ăsta… Când face o factură, știi? Să nu mai stai până în 24. Ca să-l „îmbuneze”, Drăgan i-a dat atunci asigurări directorului general Syl Con Trans că problema plăților va fi rezolvată prin influența pe care o are inculpatul Ioțcu Petru Nicolae: Păi, asta vorbim… vorbim cu Nicu și știi că niciodată… Ai văzut, că niciodată n-ai avut probleme… la plăți, la…”. Faur l-a mai întrebat pe martor în cât timp trebuie remisă suma de bani solicitată: „Timpu’… terminu’, cum se… azi-mâine., iar Drăgan a dat de înțeles că este necesar ca acea sumă să fie dată cât mai repede, în măsura posibilităților: Da, da, da. Când… no.

  Ulterior, Drăgan se duce la șefu… 

  la Ioțcu  și îi spune acestuia că a discutat cu Faur despre susținerea cu bani a campaniei sale de imagine: Ăăă… L-am chemat pe Faur la mine. Am avut o discuție cu el, legat de… să ne ajute cu treaba aia, cu… cum îi zice… cu aia de imagine…” Tot atunci, Drăgan i-a spus lui Ioțcu că a stabilit cu reprezentantul SC Sylc Con Trans SRL Arad ca acesta să mai remită  și alte sume de sume de bani în acest scop: O rămas, că zilele astea vine să ne mai dea și el ceva. Știi? Ca să putem să…”. La care răspunsul lui Ioțcu avenit sec: Îhî… Tre să revină…

  La câteva zile, în biroul președintelui  Consiliului Județean Arad, a avut loc o discuție între Cristian Drăgan și Nicolae Ioțcu, și cu angajați din cadrul Consiliului Județean Arad. Cristi Drăgan i-a comunicat lui Ioțcu că a avut o ședință cu Faur , legată de lucrările la obiectivul de investiție Drumul Vinului: Păuliș, Ghioroc, Covăsânț, Șiria: La Drumul Vinului am avut ședință… Na… Și acolo încep lucrurile, deja, să miște…”. Ioțcu i-a spus că a discutat și el cu Faur, precum și faptul că urmează să se întâlnească cu acesta: Am vorbit și io cu Faur… Cred că o să vină Faur până aici, că am ceva de vorbit cu el. Ăăă… Să vină… Roagă-l pe Faur să vină până aicea.

  Rezultă clar că Ioțcu era „il capo di tutti capi” în Consiliul Județean, toate deciziile fiind luate de el, în calitate de președinte, în legătură cu procedurile de atribuire a contractelor de achiziție publică care trebuiau aplicate și derulate, contractarea de împrumuturi de către consiliul județean și obținerea de finanțare de la Guvernul României pentru finanțarea diferitelor obiective de investiții, în legătură cu sumele de bani rămase disponibile ca urmare a contractelor încheiate și direcționarea acestora către alte obiective de investiții, stadiul realizării lucrărilor în cadrul contractelor aflate în faza de execuție, încheierea de contracte sau acte adiționale la contractele de achiziție publică aflate în derulare.

  Însă, discuțiile între Drăgan și Ioțcu nu se opresc aici… „Falcă, Țițirigă, Guțu”

  Într-una din următoarele, înregistrate ambiental de către anchetatori, Drăgan îi spune lui Ioțcu: Acuma să vedem, cum… cum vin. Acuma să vedem cum, cum vii, no… Lui i-am zis, bă, vezi că tu știi că șefu’ te ajută și… ăsta așa… O zâs… m-o întrebat, no, cu campania, cu astea… Și no, el o să fie lângă noi… Mă, zic, asta vorbești cu șefu…. Cu o altă ocazie, Ioțcu s-a arătat de acord cu atragerea lui Faur pentru susținerea viitoarei sale campanii electorale, afirmând că acesta s-a aflat în relații contractuale și cu Primăria Municipiului Arad, însă primarul Falcă Gheorghe și  cei din anturajul acestuia nu i-au oferit sprijin în efectuarea plăților: Da, el îi… io-te așa numa’ știi cum… el o avut și cu Falcă niște… Știi, el îi cu Falcă și nu îi… Știi? Că Falcă l-o… Ia banii greu și Falcă tu știi cum îi, el nu-l ajută. Știi? Aicea în conflict cu Țițirigă și am auzit zicând că dacă-l cunoaște pă… porcu’ ăla… da’ zice, nu mă mai duc la el. S-o fi dus și ăla l-o … ca și Guțu. Știi?

  Anchetatorii par betonați pentru procesul care începe

  Anchetatorii susțin că Ioțcu Petru Nicolae a pretins și primit sumele de bani de la reprezentanții societăților comerciale, promițând influența pe care acesta o avea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Arad, asupra funcționarilor respectivei instituții, pentru a asigura finanțarea lucrărilor executate de acele societăți.

  Fapta lui Nicolae Ioțcu – președinte al Consiliului Județean Arad la data comiterii faptelor, care în calitatea menționată a primit prin intermediar sumele de 15.000 lei și respectiv 10.000 lei, de la inculpatul Ioan Faur – la data faptelor director general și administrator de fapt al SC Sylc Con Trans SRL Arad, sume primite în scopul de a fi folosite la achitarea contravalorii unei campanii de imagine, al cărei beneficiar era Ioțcu Petru Nicolae, în condițiile în care agenții economici aveau în derulare la acel moment contracte de achiziție publică încheiate cu Consiliul Județean Arad au fost încadrată la „trafic de influență”. Pentru asta, dacă judecătorii consideră că a „comis-o” din nou, Ioțcu ăși va prelungi cu ani buni mandatul de ședere în Penitenciarul Timișoara.

  Fapta lui Faur Ioan-Teodor,  director general și administrator de fapt al SC Sylc Con Trans SRL Arad la data comiterii faptelor, care în calitatea menționată a remis prin intermediar la începutul lunii mai 2015 și respectiv 29.05.2015 sumele de 15.000 lei și respectiv 10.000 lei lui Ioțcu Petru Nicolae – președinte al Consiliului Județean Arad la data comiterii faptelor, pentru a fi folosite la achitarea contravalorii unei campanii de imagine/P.R., al cărei beneficiar era Ioțcu Petru Nicolae, în condițiile în care SC Sylc Con Trans SRL Arad avea în derulare la acel moment contracte de achiziție publică încheiate cu Consiliul Județean Arad, este încadrată infracțiunea de cumpărare de influență în formă continuată. Pe Faur nu știm ce îl așteaptă – nu ar fi exclusă o condamnare cu suspendare – însă putem bănui ca a fost „ofertat” să zică mai multe despre „alții”. Nu știm dacă a făcut-o dar ceea ce știm sigur e că fostul patron al ICIM-ului dorește să-și protejeze copiii, aceștia fiind acționarii SC Syl CON Trans SRL.

  În ceea ce privește motivele pentru care s-au pretins, remis și primit sumele de bani precizate, acestea au fost – susțin procurorii – exercitarea influenței de către Ioțcu Petru Nicolae asupra funcționarilor din cadrul Consiliului Județean Arad, influență generată de funcția de președinte al consiliului și prerogativele acesteia, pentru derularea de către SC Sylc Con Trans SRL Arad în bune condiții a contractelor încheiate cu Consiliul Județean Arad, respectiv recepția și plata la termen a lucrărilor executate, asigurarea în bugetul de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean Arad a sumelor necesare plății lucrărilor contractate/executate precum și facilitarea atribuirii altor contracte de achiziții publice.

  Sfârșitul primului episod…

  Suntem abia la început. Inclusiv cu procesul în care cei doi, Ioțcu și Faur, vor fi acuzați de procurori de faptele de mai sus. În episoadele următoare își vor face apariția și alți oameni de afaceri care au ajuns, la fel ca și fostul patron ICIM Arad, să cotizeze la „Împărăție”pentru a-și desfășura activitatea comercială nestingheriți. 

  Până să ajungem la aceștia, în zilele următoare, lansăm mai multe întrebări: Câți oameni de afaceri dau șpagă, în județul Arad, pentru a o duce bine? Și, mai ales, cea de a doua întrebare: Câte „Împărății” de genul celei care a fost stăpânită de Ioțcu mai există în județ, chiar dacă nu de talia celei amintite? Credeți că milionarul Ioan Faur are ce să spună despre primarul Falcă sau funcționari din Primăria Arad, știut fiind faptul că SC Syl Con Trans are nenumărate lucrări în Arad?

  (Va urma)

   

   

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Traim intr o tara de rahat condusi de oameni de rahat ne furam singuri caciula….cei ce fura nu se gandesc ca romania ar putea fii o tara prospera in care banii pe care ei ii fura ar putea sa ii castige legal si civilizat de aia suntem o tara bogata cu oameni saraci si batjocoriti!!!

   +5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.