Cine sunt oamenii din spatele Grupului de Comunicare Strategică. 12 dintre cei 19 membri ai grupului au grade militare

  de - | 14 aprilie 2021, 11:48 AM | Naţional

  0

  O investigaţie PressOne dezvăluie identitatea tuturor celor 19 membri ai Grupului de Comunicare Strategică, entitatea care, de la finalul lunii februarie 2020, comunicarea despre evoluţia pandemiei în România.

  Deşi Guvernul s-a opus în mod permanent să dezvăluie componenţa Grupului, o investigaţie PressOne arată că niciunul dintre membrii comitetului nu lucrează în domeniul medical şi că toate deciziile sunt luate de oameni de comunicare din opt structuri militarizare ale statului.

  Dintre aceştia, 12 membri au grade militare.

  Investigaţia arată că Grupul este împărţit în două structuri. Una activă, unde se regăsesc nouă membri din şase instituţii precum Guvern, Ministerul de Interne, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.   „

  Cealaltă parte a Grupului, care reuneşte alţi zece membri din alte şase instituţii, asigură suportul pentru comunicarea evenimentelor care implică instituţiile pe care le reprezintă.

  Aceste şase instituţii sunt: Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Transporturilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei şi Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

  Dintre cele 12 entităţi ale statului care au reprezentanţi în acest grup, opt sunt de factură militară, iar cel puţin 12 membri ai Grupului de Comunicare Strategică au grade militare sau de poliţie”, scrie PressOne.

  Componenţa Grupului de Comunicare Strategică

  Structura activă

  Guvern: Andi Manciu – Coordonator al GCS, şi consilier de stat în Guvern. Fost jurnalist care a lucrat la mai multe publicaţii precum Realitatea TV, Evenimentul Zilei, B1 TV sau Mediafax, după care, în 2015, coordonează departamentul de comunicare al PNL timp de patru ani. După ce Ludovic Orban devine premier în noiembrie 2019, Manciu este numit consilier de stat al premierului şi coordonator al comunicării la nivel guvernamental.

  Iulian Drăgoi – Comisar de poliţie şi detaşat consilier la cabinetul secretarului de stat Andi Manciu. Fost jurnalist acreditat pe poliţie la Realitatea TV, iar mai apoi la România TV, după care, în 2016, a intrat în Ministerul de Interne, mai întâi ca ofiţer, până ce ulterior a ajuns director al Departamentului de Comunicare Strategică din MAI.

  Ministerul de Interne: Sorina Elena Coşbuc – Consilier al ministrului de Interne. Fostă jurnalistă la Realitatea TV unde a fost producător executiv al ştirilor, dar şi producător al unei emisiuni politice până în 2019, imediat după ce PNL a intrat la guvernare.

  Adrian Cuţurescu – Inspector principal şi director adjunct al Centrului Cultural din MAI. Înainte de asta a lucrat ca agent de poliţie, după care, în 2008, a fost angajat la Direcţia de Intormare şi Relaţii Publice din MAI.

  Ministerul Sănătăţii: Oana Grigore – Directoare a Direcţiei Relaţii cu Presa, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din Ministerul Sănătăţii. În minister aceasta lucrează din 2003, în diferite posturi de comunicare.

  Ministerul Afacerilor de Externe: Andrei Ţărnea – Directorul general al Direcţiei pentru Comunicare şi Diplomaţie Publică din Ministerul Afacerilor Externe. Fost director al Institutului Aspen România (2010 – 2017) şi fost comisar al Sezonului România – Franţa.

  Oana Darie – Purtător de cuvânt al MAE din iunie 2018. Înainte de asta, în 2006, a lucrat la Ministerul Sănătăţii în roul de consilier pentru Afaceri Europene, a fost jurist între 2011 şi 2015 la Comisia Europeană, iar apoi, în acelaşi ani, este angajată la MAE.

  Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă: Theodor Dan Mihai – Purtător de cuvânt al DSU de vara trecută, înainte de asta, în 2019, fiind consilier la cabinetul secretarului de stat Raed Arafat. PressOne notează că acesta nu are nicio informaţie publică despre activitatea sa anterioară.

  Serviciul de Telecomunicaţii Speciale: Cătălin Chirică – Locotenent-colonel şi purtător de cuvânt al STS din noiembrie 2019. Anterior a mai lucrat ca ofiţer al IGSU al judeţului Alba, precum şi ca purtător de cuvânt al IGSU.

  Structura de suport a GCS

  Ministerul Apărării Naţionale: Constantin Spânu – General de brigadă şi şef al Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice din MApN. Acesta lucrează în cadrul ministerului încă din 1999, ocupând diverse funcţii axate pe comunicare.

  Ministerul Transporturilor: Laurenţiu Voicu – Director al Direcţiei de Comunicare, Relaţia cu Sindicatele, Patronatele şi Organizaţiile Neguvernamentale din Ministerul Transporturilor din 2016.

  Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă: Alina Moisoi – Colonel de pompieri şi şefa Serviciului de Informare şi Relaţii Publice din cadrul IGSU, precum şi coordonatare a comunicării pentru Comitetul Naţional al Activităţilor privind Vaccinarea Împotriva COVID-19 (CNCAV).

  Adrian Marin – Maior şi purtător de cuvânt al IGSU, structură în cadrul căreia lucrează de zece ani în diferite roluri de comunicare.

  Inspectoratul General al Poliţiei Române: Georgian Drăgan – Comisar-şef şi împuternicit din septembrie 2020 să conducă Centrul de Informare şi Relaţii Publice din Poliţia Română. A lucrat în diverse structuri de comunicare în cadrul Poliţiei Române încă din 2014.

  Cornel Octavian Dan – Comisar şi Împuternicit şef al Serviciului de Comunicare şi Informare Publică din cadrul Centrului de Informare şi Relaţii Publice din Poliţia Română. Ocupă această funcţie din 2013, anterior fiind poliţist la Secţia 23 din Capitală.

  Inspectoratul General al Jandarmeriei Române: Sorin Despina – Colonel şi împuternicit de la începutul lui 2020 ca şef al Serviciului de Comunicare Publică din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (IGJR). PressOne mai arată că Despina lucrează de peste 20 de ani în Jadarmerie, unde în cea mai mare parte a activat în cadrul Revistei „Jandarmeria Română”.

  George Ene – Maior. Lucrează în cadrul Biroului Revista „Jandarmeria Română” din cadrul IGJR.

  Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră: Tatiana Berlinschi – Comisar-şef de poliţie, împuternicită din 2020 să ocupe funcţia de şef al Centrului de Informare şi Relaţii Publice din Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

  Alexandra Găvan – Comisar şef, împuternicită din 2020 să ocupe funcţia de şef al Biroului de Presă al IGPF.

  Investigația PressOne AICI

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.