duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Cine e Vasile Borha și de ce? Poziția degetelor rămâne la latitudinea fiecăruia

  de Lucian Dănilă | 4 octombrie 2019, 4:57 PM | Opinii | Recomandările editorilor

  2

  Recunosc că până în urmă cu câteva săptămâni nu am auzit niciodată acest nume, Vasile Borha. Dar, de când l-am auzit, nimic bun nu mi s-a spus despre acest personaj.

  Director operațional la Compania de Apă Arad. Am dat o căutare pe „Google” și brusc mi-am amintit: Borha este unul dintre „mahării” din Compania de Apă Arad, iar asta am aflat-o, în scris, chiar de la colegi. Am înțeles că este și remunerat cu un salariu care nu îi dă bătăi de cap atunci când vin facturile la apă, la curent, la încălzire sau alte cheltuieli domestice.  De asemenea, am înțeles că în calitate de director operațional al Companiei de Apă, Borha cutreieră județul în interesul PNL. Sincer, nici nu mă miră, pentru că la câți liberali semnează sau au semnat statele de plată ale companiei, așa ca Geanina Pistru sau chiar Iustin Cionca, fără a merge prea des la serviciu, ci mai des la acțiuni de partid sau conferințe de presă ținute la ore matinale, pare chiar o normalitate. O normalitate românească…

  Am primit nu demult un mesaj privat: „Luci, mâine de dimineață începe la Compania de Apă „marea” testare pentru disponilizarea oamenilor din sistem,testare care nu are nici un temei legal având în vedere din ce sunt testați”. După acest mesaj a urmat o rugăminte: „Te rog, nu știi de la mine”. De ce a vrut să rămână anonimă această persoană? Pentru că se teme pentru viața lui și a familiei lui. Pentru că se teme inclusiv de acest Vasile Borha, despre care angajații companiei spun că el decide cine rămâne și cine pleacă. Sau, cine va mai avea un loc de muncă și cine va rămâne pe drumuri… Peste 200 de oameni ar urma să rămână pe drumuri. Nu ar fi deloc un lucru rău dacă cei care ar urma să fie disponibilizați ar fi cei care „taie frunze la câini”, ca să mă exprim plastic, dar tot din cele auzite, cei care vor rămâne fără locuri de muncă sunt chiar cei care muncesc, care au un rost în Compania de Apă, dar care nu ar avea aceleași simpatii politice cu ale lui Borha și cu cei care îl susțin pe acesta.

  vasile borha

  Foto: Vasile Borha, director operațional Compania de Apă Arad

  Apoi, am aflat tot de la colegi, că Vasile Borha avea și un pseudonim: „Tache Păun”. Nu este pseudonimul lui Borha pe Facebook, un eventual cont „fake” cum ne place să spunem, ci este chiar numele conspirativ al directorului operațional de la CAA după ce a semnat, minor fiind, în 1978, un angajament cu fosta Securitate.

  După ce am auzit că Vasile Borha ar fi cel care decide lista cu disponibilizările. Aici am niște dubii. Nu cred că Borha, în calitate de director operațional, ia singur deciziile peste capul directorului Gheorghe Bănățean, sau fără „OK”-ul celor din partid. Deci, Borha nu poate fi altceva decât un executant, un executant al unui sistem care ne trimite înapoi în timp și ne aduce aminte de personaje odioase din perioade pe care le credeam demult apuse. Se pare că nu au apus…

  Apoi m-am întâlnit cu un consilier județean. Evident că nu era de la PNL, ci de la „dujmani”, PSD. Nu era o întâlnire neapărat programată, ci mai degrabă una repezită, oarecum disperată, prin care Adrian Butunoi încearcă să pună „STOP” acțiunilor lui Borha. De ce Butunoi? Pentru că este printre singurii oamenii politici care au luat poziție vizavi de problema de la Compania de Apă, o companie care a fost mulsă, ani de-a rândul, de tot felul de personaje din sfera politicului fie că vorbim de PNL, PSD și alte partide. Tot Butunoi mi-a dat un „update” referitor la informațiile despre directorul operațional de la CAA, spunându-mi că a fost consilier local la Beliu.

  Iar în calitate de părinte, Butunoi întreabă: „Cum ar fi domnule director operațional dacă ați fi pus în situația să spuneți familiei dumneavoastră ca de mâine nu mai aveți serviciu pentru ca nu simpatizați cu un anumit partid”.

  „Ne-ați arătat, voi cei de la Special Arad, parte din trecutul său şi relaţia sa cu fosta Securitate. Oare câţi «Tache Păun» or mai fi pe la Compania de Apă Arad?”, se întreabă Butunoi.

  „Este inadmisibil și refuz să cred că în 2019 se pot întâmla astfel de lucruri, sa fie dați afară oameni pe criterii politice nu pe competențe”, a continuat consilierul județean.

  De ce am vorbit cu un consilier PSD despre acest lucru? Pentru că niciodată un liberal nu ar avea nimic împotrivă. Direcția partidului depășește mereu părerile personale. Că așa e în politică…

  În încheiere, eu tot cred că acest Vasile Borha nu este decât un instrument, un angajat bine plătit care acceptă să îndeplinească dorințele celor care îi dau ordine. Iar odată ce a prins putere, un personaj de acest gen este greu de oprit.

  Ceva e putred la Compania de Apă… Pentru că apa trece și gunoaiele rămân. Sau citatul acesta era despre pietre? Decideți voi.

  Poziția degetelor rămâne și ea la latitudinea fiecăruia. Că doar nu poate decide partidul chiar și asta. Ale mele, momentan, sunt încrucișate.

  Cineva ne dă mereu de lucru. Iar „cineva” ăsta este… mulți.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.