Cinci femei, nervi, sensibilități și 555 de cazuri noi de Covid

  de [email protected] | 9 iulie 2020, 4:41 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Sau când Ars Poetica e vitriolantă

  Faza cu cinci și cinci sute cincizeci și cinci, cel puțin numerologic, rimează, chiar dacă nu a fost nicio astfel de intenție la mijloc. Au fost în schimb nervi, de puteai să îi atingi cu vârful degetului, cu tot cu mănușa de protecție, și – în caz că ai avea asemenea plăceri „vitriolante” (ca să citez un mare clasic-wannabe în viață – în viață până și după Covid) – puteai să lingi dulcea tensiune – până și prin masca de protecție pe mutră – care plutea și se răspândea în aer mai ceva ca „ciuma anului, a deceniului – ce mai! – a secolului”: Coviduț. Ne iertați exprimarea afectuoasă cu sau fără licență poetică, ne-o fi rămas de la lansarea de carte vreo doză mică de sensibilitate, despre care vorbea Vasile Dan (despre sensibilitate – feminină, mai precis -, nu neapărat despre lansarea de facto de carte).

  Cinci, nu patru, așa cum tot zicea Vasile Dan, președintele USR – filiala Arad! Cinci femei, poete toate: Monica Rodica Iacob, Anna Kalianková, Sanda Maria Deme, Lucia Cuciureanu și Ramona Băluțescu. Cea din urmă este chiar și jurnalistă, trebuie precizată asta, la fel și faptul că filiala arădeană USR la care Vasile Dan este președinte este Uniunea Scriitorilor Români, nu USR-ul politic. A fost prezent și USR-ul cel politic, totuși, prin doctorul-senator Adrian Wiener, cel care a condus Spitalul Covid din Arad și care a și scris prefața volumului de poezii „Seara acestui morb”.

  Și dacă tot precizăm anumite chestiuni care trebuie precizate, în caz că a existat sau mai există vreo urmă de dubiu, precizăm și faptul că la lansarea cărții, ieri seara, la terasa Casei Jelen, EA – doamna Ramona Băluțescu – A FOST ȘEFA. Și au existat dubii, ăsta e clar, altfel doamna cu o sensibilitate poetică și jurnalistică masivă nu ar fi amenințat încă de la început publicul adunat că nu va începe lansarea până nu va avea toată lumea o mască pe mutră. Ba mai mult, tot dânsa s-a inflamat rău de tot și a amenințat că-l dă afară – și mai vehement, cu gesticulații periculoase – pe un bărbat nu tocmai în floarea vârstei, care și-a permis să enunțe cu voce tare că-l doare-n paișpe că Adrian Wiener este și senator USR, pe lângă profesia de doctor.

  Sensibilități, deci… dar care-s de înțeles, să zicem. Ieri au fost cinci sute cincizeci și cinci cazuri noi de Covid pe țară, Vasile Dan – așa cum ne-a obișnuit deja – a și lăudat cartea și autoarele, dar le-a și „înțepat” așa puțin, cu licență poetică sau fără, și mai vine și bărbatul cela nu tocmai în floarea vârstei, ca să ne zică că nu-l interesează… păi cum să nu-ți tremure vocea de nervi și cum să nu-ți zboară brațele primejdios spre porii de Coronavirus care plutesc în aer sau ce mama supărării!?

  Unde o mai pui că cartea – scuze-sorry, licență poetică! – e chiar despre Covid, adică despre starea din pandemie, adică despre sensibilități, nervi și de-astea. Și poeziile nici măcar nu rimează, nici măcar numerologic (asta din urmă trebuie să fi fost cauza zăpăcelii lui Vasile Dan, de tot zicea patru în loc de cinci poete).

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.