sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Un chirurg de la Spitalul Militar din București, la Spitalul Județean Arad. Medicul a salvat piciorul unui bărbat de 62 de ani de la amputare

  de Ioana Costaș | 6 decembrie 2023, 5:26 PM | Sănătate | Știri Arad | Topic special

  3

  Dr. Zoltan Galajda își desfășoară activitatea, din primăvara acestui an, alături de echipa medicală a Secției Clinice Chirurgie Generală I, în cadrul Compartimentului de Chirurgie Vasculară. Medicul a venit de la Spitalul Militar din Capitală, iar în prima sa intervenție chirurgicală efectuată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a salvat piciorul unui bărbat în vârstă de 62 de ani de la amputare. Pacientul fusese refuzat de mai multe clinici din țară și singura recomandare în privința membrului său inferior a fost aceea de a-l amputa.

  De altfel, dr. Galajda este recunoscut la nivel național și internațional pentru numeroase intervenții chirurgicale clasice și minim-invazive, unele dintre ele în premieră mondială, cu un grad crescut de dificultate și complexitate și în special pentru cele cardiace realizate pe „cord bătând.”

  Dr. Galajda, de origine română, a urmat studiile liceale la Liceul Sanitar din Arad, iar în 2012, după ce s-a format la Târgu Mureș, Paris, Budapesta și Tel Aviv, s-a întors la Arad, unde a efectuat, în premieră pentru municipiul de pe Mureș, o intervenție chirurgicală pe cord deschis – un bypass coronarian pe cord bătând din minitoractomie.

  Cel îl leagă de Arad și de ce s-a reîntors în orașul de pe Mureș?

  „De fiecare dată revin cu drag la Arad. De acest oraș mă leagă multe prietenii și o sumedenie de experiențe frumoase. Am decis să mă reîntorc din trei motive: pentru că am o relație veche, de natură sufletească cu acest oraș și cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” prin regretatul prof.univ.dr. Aurel Ardelean; pentru că la Spitalul Militar din capitală, unde mi-am desfășurat cea mai mare parte a activității profesionale, în contextul demarării unor lucrări de reabilitare, s-a redus temporar numărul de intervenții chirurgicale la minimul necesar; iar al treilea motiv este că sunt mai aproape de copiii mei care locuiesc în Ungaria”, a explicat dr. Zoltan Galajda.

  Pacientul de 62 ani a fost refuzat de mai multe clinici din țară

  „Prima sa intervenție chirurgicală efectuată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a fost pentru salvarea piciorului stâng al unui bărbat de 62 de ani care a fost refuzat de mai multe clinici din țară cu recomandarea de amputație de membru, în contextul în care pacientul mai suferise o intervenție de bypass coronarian pe cord-bătând.

  Pacientul a venit din capitală, în stare gravă, cu ischemie critică de membru inferior stâng, dar cu speranța că dr. Galajda – cel care îi mai salvase viața, printr-o altă intervenție chirurgicală, îi va putea salva și de amputație”, au precizat reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

  „Intervenția a durat peste cinci ore și a constat într-un bypass aorto-arteră poplitee proximală, cu extensie de la artera poplitee pe trunchiul tibio-peronier, cu artera radială din antebraț – procedură care de obicei nu se folosește la noi, dar care, iată că a reușit să salveze piciorul de la amputație. Practic, am luat un fragment (autogrefă) din artera radială pe care l-am folosit pentru a înlocui porțiunea bolnavă (înfundată) a trunchiului tibio-peronier.

  Pacientul este bine, s-a recuperat după intervenție și îl monitorizăm periodic prin tele-medicină. De menționat este faptul că în urmă cu aproximativ un an, acest pacient a mai suferit o intervenție chirurgicală de bypass coronarian, pe cord deschis, cu un ventricul stâng foarte slăbit și fracție de ejecție de 20%. Atunci am intervenit chirurgical, la Brașov, cu echipa de specialiști de la Spitalul Clinicco”, a explicat dr. Zoltan Galajda, medic primar chirurgie cardiovasculară.

  Din echipa operatorie au făcut parte:

  Dr. Zoltan Galajda, medic primar chirurgie cardiovasculară

  Dr. Mircea Alexa, medic specialist chirurgie vasculară

  Dr. Liviu Firu, medic primar anestezie și terapie intensivă

  Asist.med. Camelia Alexa

  Citește și: Bărbat de 81 de ani, salvat de medici după ce a ajuns la Spitalul Județean Arad cu anevrism de aortă abdominală

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. == RESPEKT DOMNUL DOCTOR == UN MARE CASTIG PT ORAS == ORICE CHIRURG SAU MEDIC CU EXPERIENTA CARE VINE IN ORASUL NOSTRU ESTE UN MARE MARE CASTIG =
   = ORICUM MOTIVUL PRINCIPAL ESTE CA I S A SCARBIT DE MAHALA SI A CAUTAT UN ORAS LINISTIT .– CAM PONOSIT DA I LINISTIT ==VAD CA TAT MAI MULTZI IT SI MEDICI PLEACA DIN MAHALAUA KOKALARILOR .

   +2 voturi
   +1
   -1
  2. == FELICITARI VOUA SPECIAL ARAD == SA MAI PREZENTATZI STIRI SI EVENIMENTE DE LA SPITAL SAU DIN ZONA MEDICALA . 27,9/100 SUNT PESTE 65 ANI IN ORASUL ASTA .==
   OCOLITZI STIRILE STERILE CU POLITZAI SI CONFISCARI . NU INTERESEAZA PE NIMENI DOAR DACA CRAPA VREUNUL SA NE BUCURAM .

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.