joi, 27 iunie, 2024

Special Arad Logo

    Cetățeni de mâna a doua. În stațiile de tramvai, pe caniculă, arădenii încă așteaptă un simplu acoperiș

    de Mihai Todoca | 22 iunie 2024, 12:46 PM | Știri Arad | Topic special

    5

    Vara și-a intrat în drepturi, iar canicula îi împinge pe arădeni către umbră și răcoare. Fie că o fac pe terase, la ștrand sau în confortul propriilor case, cetățenii caută să se ferească de soarele dogoritor.

    Iar zilele următoare promit să fie mai arzătoare. Însă pentru mulți dintre cei care călătoresc cu tramvaiul, acest lucru a devenit un calvar.

    Deși printre recomandările Direcției de Sănătate Publică Arad este și evitarea expunerii la soare între orele 11:00 – 18:00, arădenii nu reușesc să le urmeze tot timpul. Se întâmplă ca unele probleme să nu suporte amânare și atunci ies în căldura mare de-afară.

    În urmă cu o săptămână, primarul Călin Bibarț, într-unul din obișnuitele sale ronduri, anunța publicul că acoperișurile stațiilor de autobuz vor fi înierbate, aducând un plus de răcoare într-o perioadă în care aceasta e la mare căutare. Proiectul este unul pilot, iar dacă va da rezultate va fi implementat și la acoperișurile stațiilor de tramvai.

    448535526 7802669739810488 9139814240282795236 n

    Așteptând tramvaiul la umbra unui copac. Domnul din imagine speră că atunci când va veni… să îi și fie acordată prioritate la trecerea pentru pietoni, măcar să prindă tramvaiul.

    Doar că…

    Doar că am ajuns într-un nou punct al contrastelor. Un punct al extremelor. În timp ce acoperișurile stațiilor de autobuz ajung să fie înierbate, unele stații de tramvai nici măcar nu au acoperiș. Arădenii din Micălaca, Alfa, Aurel Vlaicu sau Aradul Nou, așteaptă sosirea tramvaielor în stații în plin soare.

    Poate înainte de a îmbunătăți anumite porțiuni din infrastructură, aceasta ar trebui adusă la același nivel sau măcar apropiat. Cu ce sunt diferiți arădenii dintr-un cartier de ceilalți? Sigur, zona de impozitare este alta în funcție de beneficii, dar nu credem că un simplu acoperiș într-o stație de tramvai este cea care face diferența între Zona A și Zona C la impozite și taxe.

    Mulți arădeni se ascund sub copaci, sau pe unde apucă de soarele arzător, iar când văd că se apropie tramvaiul fac saltul peste șosea ca să ajungă să-l prindă. Nu toți și reușesc.

    448621254 1068111304672925 5419115517471530680 n

    Nici locurile de odihnă nu au acoperiș, dar măcar se poate sta jos.

    Compania de Transport Public Arad

    CTP cel puțin pe site-ul lor spune că sunt „alături de arădeni” începând cu 1946.  Acela este anul punerii în funcţiune a tramvaiului electric care „a făcut ca Aradul să devină unul dintre oraşele cu o reţea de transport dintre cele mai complexe şi moderne”. 

    De atunci, au trecut nu mai puțin de 78 de ani. În acești ani, orașul nostru a avut parte de un număr de 54 de primari, cel mai longeviv dintre primarii secolului XXI fiind Gheorghe Falcă (15 ani), actualmente europarlamentar la al doilea mandat.

    Nu putem nega sau ignora investițiile în infrastructură, asfaltarea unor străzi, introducerea gazului sau canalizării în cartierele mărginașe, însă de acoperișurile stațiilor de tramvai nu s-a mai îngrijit nimeni. Campania electorală mai reușește să dea câte un strat nou de vopsea, dar și acela ajunge pe borduri și asfalt, reducând „lucrarea” la un miserupism administrativ.

    Au trecut 23 de ani de când am intrat în secolul XXI, dar transportul în comun încă nu a aflat de asta. Garniturile de tramvai, unele (dacă nu marea majoritate) „suferă” în mizerie și vechime, stațiile de tramvaie, unele (dacă nu marea majoritate) rămân simple platforme de beton cu un gard spoit, iar unii cetățeni (dacă nu marea majoritate) sunt în continuare ignorați.

    Și asta de 23 de ani. Bineînțeles, când mergi la lucru, cu aerul condiționat pornit în mașină, nu mai simți căldura dogoritoare de afară.

     

    P.S. Vă reamintim recomandările DSP Arad pentru combaterea căldurii:

    Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18.

    • Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius.

    • Dacă nu aveți aer condiționat în locuință, la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (cinematografe, spații publice, magazine).

    • Purtați pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.

    • Beți zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete.

    • Nu consumați alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

    • Consumați fructe și legume proaspete deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.

    Recomandări pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice:

    • Hidratare corespunzătoare cu apă

    • Consumul numai de alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile.

    • Se recomandă evitarea consumului de alcool și cafea în timpul caniculei.

    • Se va evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte ușoară precum și pălărie de protecție pe cap sau umbrela.

    • Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în aceasta perioada, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

    • Menținerea cu rigurozitate a igienei personale.

    Recomandări pentru angajatori:

    -Pentru ameliorarea condițiilor de muncă:

    • reducerea intensității și ritmului activităților fizice

    • asigurarea ventilației la locurile de muncă

    • alternarea efortului dinamic cu cel static

    • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer

    -Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților

    • asigurarea necesarului de apă potabilă, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb

    • asigurarea echipamentului individual de protecție

    • asigurarea de dușuri

    Recomandări generale pentru situațiile de cod roșu:

    • reduceți deplasările la cele esențiale

    • nu vă deplasați între orele 11.00-17.00

    • consumați lichide între 2- 4 litri /zi

    • nu consumați alcool

    • nu scoateți copiii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9 dimineața și după ora 20.00

    • evitați mâncărurile grele și mesele copioase

    • folosiți serviciile medicale spitalicești sau de urgență doar în cazuri justificate; pentru probleme curente de sănătate anunțați telefonic medicul de familie.

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Păi așteaptă să se-numlțeascâ iarba de pe copertinele înierbate, ca să poată face altele noi….
      .
      Deci, rămâne cum am stabilit: NIMC pt cetătățean, TOTUL pt „nielcoșag”, clientelism și „sifonări” de bani !
      .
      Dacă întâmplător, dar CU TOTUL ÎNTÂMPLĂTOR, interesul cetățeanului se suprapune (măcar parțial) cu cel al interesului „găștii de Arad” , atunci da, „i se va scoate ochii” cetățeanului că „s-a făcut ceva și pt el” (deși NU INTERESUL LUI era scopul principal), altfel „nu pupa” el, cetățeanul Aradului, investiție doar de dragul lui…
      .
      Exact ca și în cazul de față !
      .
      PS: sper ca majoritatea celor care „se bucură” de binefacerile unei „excepționale” administrații, să fie dintre cei PESTE 50% cărora le-a fost prea lene să vină la vot.
      Enjoy …!

      +26 voturi
      +1
      -1
    2. În Arad e valabilă perfect zicala ce-i trebuie chelului? Tichie de mărgăritar.
      Orașul suferă crunt la cele mai elementare condiții cum ar fi trotuare decente în cartiere, acoperișuri în refugiile pt transportul public, străzi decente în zonele marginale, izolarea termică a blocurilor de locuințe și ei refac pe parcuri schimbând pavaje vezi aleea Borsec și aprobă din pix dublari de preturi pt Mărului și Catedralei.
      Câtă inteligența posedă acești conducători ai urbei dacă doi au refăcut pe scările de pe faleza Mureșului dar nu le-a picat fisa ca ar fi utile și niște balustrade pt acele scări.

      +28 voturi
      +1
      -1
    3. Pai crede vreunul ca nomenclaturii locale ii pasa de cetatean,dincolo de faza sforaitoaere a declaratiilor,cand jivinele politice locale circula in masini cu aer conditionat ? Doar nu ati crezut vreuna din declaratiile anterioare alegerilor ??

      +7 voturi
      +1
      -1
    4. Pe cine să votezi? PDL-iști controlează totul împreună cu frații PSD-iști și Uzii mereu. USR-ul caca maca, plin de nulități. AUR mentalitate hommo erectus… Deci in concluzie drumul spre cătun este garantat…. Afacerile merg înainte….. Apropo fain granitul de pe centru, să-și monteze Bibi in curte casă și în budă …. bătaie de joc… ca orice lucrare făcută din bani publici…. să tăiam panglici..

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.