Un centru de „respiro” pentru persoanele cu dizabilități – prioritatea DAS Arad pe 2025





Direcția de Asistență Socială (DAS) Arad are ca prioritate pentru anul 2025 depunerea unui proiect pentru a obține finanțare în vederea înființării unui centru de „respiro”, care să vină atât în sprijinul persoanelor cu dizabilități, cât și aparținătorilor acestora.
Investiția, estimată la câteva milioane de euro, ar însemna o modernizare a unui spațiu deja existent, care să includă anveloparea pereților, montarea de panouri fotovoltaice și achiziționarea mobilierului. Spațiul vizat pentru înființarea acestui centru este parterul imobilului de pe Tarafului unde la ora actuală funcționează CSDM Arad.
„Ceea ce ne-am propus ca instituție să aplicăm la cât mai multe linii de finanțare. Am urmărit ghidurile în acest sens, iar pe parte socială va fi un mare boom în acest an, se alocă multe fonduri. Ceea ce vom aplica și îmi doresc, pentru că nu există la nivel de Arad, iar la nivel de țară cred că doar cazuri izolate, să dezvoltăm și să deschidem un centru respiro pentru persoane cu dizabilități. Vorbim de un fenomen de o amploare foarte mare la nivel de județ și municipiu, pentru că deja DGASPC-ul trebuie să dezinstituționalizeze ce înseamnă partea de centre. Conform legii, centrele pentru persoane cu dizabilități trec în obligativitatea întreținerii autorității publice locale și de aceea trebuie să găsim soluții în acest sens(…). Este un proiect de suflet, pe care mi-l doresc foarte mult. Și, cu siguranță, Primăria ne va susține. Cofinanțările sunt mici, 2% din valoarea totală a proiectului”, a spus Oana Pârvulescu, directoarea DAS Arad.
În afară de cofinanțarea inițială, Primăria Arad nu va fi nevoită să aloce bani din bugetul local pentru funcționarea acestui centru, întrucât plata salariilor și a utilităților vor fi deductibile din proiect.
Un sprijin mai ales pentru familiile persoanelor cu dizabilități
Oana Pârvulescu a explicat că directivele europene se axează pe a scoate persoanele din centrele în care erau internate și să fie date înapoi în comunitate, însă directoarea DAS Arad consideră măsura nepotrivită pentru modul în care funcționează la ora actuală societatea românească.
„Vă spun sincer, este o măsură foarte proastă. Noi, România, nu ne putem compara cu serviciile pe care le acordă UE pentru persoanele bolnave, sau cu dizabilități. Ce facem cu cele grav bolnave, pe care nu le poți înapoia înapoi în sânul familiei? Pentru că nu poate un copil să aibă grijă de părintele, sau bunicul bolnav. Cu toate acestea, trebuie să găsim soluții în acest sens. De aceea, centrele acestea respiro pe care dorim să le înființăm vor veni și ca o supapă, ca o gură de aer pentru familii, astfel încât o perioadă de până la 180 zile vom putea să-i ținem la noi în centru pe cei bolnavi, pe cei cu dizabilități, și nu vorbim atât de copii, cât și de adulți. Deci nu vom impune criterii doar pe anumite vârste, sau anumite boli. Va fi un real ajutor atât pentru familiile din Arad care au în grijă persoane cu dizabilități, cât și pentru persoana bolnavă în sine, pentru că vom oferi servicii medicale și în al doilea rând va fi și partea socială, de susținere”, a explicat Oana Pârvulescu.
Directoarea Direcției de Asistență Socială Arad a dorit să sublinieze și o altă prioritate pentru perioada următoare, anume mici investiții menite pentru creșterea calității serviciilor sociale oferite de instituție, să îmbunătățească aspectul decorativ al cabinetelor, să îmbunătățească inclusiv calitatea luminii, astfel încât să ofere o ambianță optimă pentru bunăstarea beneficiarilor.
Un proiect similar centrului de „respiro” pe care intenționează DAS să-l deschidă în municipiu a fost câștigat și de DGASPC, pentru orașul Ineu. Detalii în articolul de mai jos:
Citește și:
Comentariile portalului
VA ROG PUȚIN RESPECT PENTRU UN OM CARE DOARME
Dar ce se întâmplă cu Timiș? Atât l-ați laudat și nu prinde nici macar primul 18 :)).
Ia mai publicați niște expuneri științifico-a unor capete istoricu-culte care să ne expice de ”înfințarea” jandarmeriei ”națională” în ... 185o