Cel mai tranzacţionat fruct din lume se află în pericol

  de Special Arad | 8 septembrie 2014, 2:01 AM | Internaţional

  0

  Potrivit paginadeagricultura.ro, soiul de banane consumat în întreaga lume, Cavendish, este ameninţat de o boală provocată de ciuperci.

  Bananele Cavendish reprezintă aproximativ 45% din recolta anuală de banane la nivel global, cu o valoare anuală de 8,5 miliarde de dolari, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.

  O infecţie cu o ciupercă, cunoscută sub numele de Boala Panama (Fusarium oxysporum f. sp. Cubense), a distrus în anii ’50 aproape toate culturile de banane din America Centrala și de Sud.

  Potrivit publicaţiei The Scientist, boala Panama s-a reîntors sub forma unei noi tulpini, care a primit numele de Tropical Race 4.

  Ciuperca pătrunde în plantă prin rădăcină şi apoi se împrăştie prin sistemul vascular al plantei. Odată expusă, planta se îngălbeneşte şi devine vizibil bolnavă. Pe măsură ce boala progresează, apar dungi maro şi violete pe trunchiul plantei, după care aceasta moare. Boala se răspândeşte prin sol de la o plantă la alta, de la plantaţie la plantaţie. În prezent aceasta s-a răspândit în Asia, în Pacific şi în Australia.

  Kuweit este cel mai mare importator de banane raportat la numarul locuitorilor. Astfel in Kuweit se importa 48,34 kg de banane pe cap de locuitor anual.

  În acest moment nu există tratamente sau remedii pentru această boală.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.