Cea mai mare Bancă din Ungaria cumpără Banca Românească

  de - | 21 July 2017, 5:23 PM | Business | Naţional

  0

  OTP Bank a ajuns la un acord pentru preluarea Băncii Româneşti, de la National Bank of Greece (NBG), continuând seria de achiziţii în Europa Centrală şi de Est, au declarat vineri două persoane apropiate situaţiei, scrie Vocea.biz, citând Reuters.

  „Este un acord. Divizia NBG va fi vândută către OTP”, a spus o sursă din Atena.

  Conducerea OTP a anunţat anterior public că este interesată de preluarea Băncii Româneşti, ca şi a altor bănci din regiune, pentru extinderea prezenţei în Europa Centrală.

  NBG vrea să vândă active în Balcani, inclusiv operaţiunile din România, pentru a finaliza planul de restructurare convenit cu autorităţile europene, a declarat în această lună directorul general Leonidas Fragiadakis.

  ”Acest eveniment de fuziune-achiziţie a fost anticipat. OTP ar putea avea o cotă de 3,6% pe piaţa din România, faţă de o ţintă a conducerii de 5%. Preţul ar putea fi acelaşi cu cel din Croaţia”, a spus Norbert Harcsa, analist la Ipopema.

  OTP a cumpărat Splitska Banka de la Societe Generale, la un preţ apropiat de valoarea contabilă.

  OTP, care va obţine reţeaua Băncii Româneşti de circa 110 sucursale, ar urma să restituie şi un împrumut de 550 de milioane de euro contractat de aceasta de la NBG.

  În afară de Banca Românească, Fragiadakis a spus că NBG va vinde şi operaţiunile din Serbia, Albania şi Cipru, în cadrul acordului cu autorităţile de reglementare.

  OTP, prezentă deja pe piaţa din România, este una dintre cele mai mari bănci independente din regiune şi a trecut prin criza financiară mai bine decât multe alte bănci.

  După ce Ungaria a impus taxe speciale în sectorul financiar, OTP a adoptat o politică prudentă, dublând rezervele de lichidităţi de la 4 miliarde de euro în 2011 la 8,3 miliarde de euro la sfârşitul primului trimestru.

  În urma eliminării treptate a taxelor speciale din Ungaria, OTP a început să se extindă în regiune, chiar în perioada în care băncile elene încearcă să vândă active.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.