marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Ce mai lipsea la Arad? Un „plan de combatere a zgomotului”. Poți să-ți dai și tu cu părera despre el, Primăria l-a pus la transparență

  de Raluca Medeleanu | 23 ianuarie 2021, 6:39 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  imagine cu rol ilustrativ, sursa: bassrush.com

  Primăria pregătește aprobarea unui „Plan de acțiune pentru gestionarea zgomotului și a efectelor acestuia în municipiul Arad”, după anumite directive europene de protecție a mediului.

  Așa cum o cere legislația în vigoare, astfel de proiecte necesită ca înainte să fie supuse votului în Consiliul Local, să fie puse la transparență, ca arădenii interesați să poată veni cu propuneri ori modificări asupra lui. Până la data de 08.02.2021, la registratura Primăriei Municipiului Arad, cetățenii pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind aceste documente.
  Proiectul de hotărâre poate fi consultat pe pagina www.primariaarad.ro, secțiunea Activități normative – Transparență decizională – Proiecte de hotărâri, și la Serviciul Relaţii cu Publicul, camera 5, luni, marți, miercuri între orele 08:30 – 15:30, joi între orele 08:30 – 17:30, respectiv vineri între orele 08:30 – 14:00.

  „Societatea Enviro Consult din București a elaborat Harta strategică de zgomot a municipiului Arad, care după revizuire a fost aprobată prin Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 66/2020. Prin aceasta au fost stabilite categorii de persoane expuse zgomotului ambiental, motiv pentru care există obligația impunerii unor măsuri ce trebuie luate pentru a contracara efectele acestora. Aceste măsuri au fost centralizate în Planul de acțiune pentru gestionarea zgomotului și a efectelor acestuia în municipiul Arad. Prin acest plan, la data elaborării hărții au fost stabilite niște măsuri de contracarare a zgomotului, măsuri care, deși planul de măsuri nu a fost aprobat, au fost puse în practică, unele din acestea fiind implementate sau în implementare.

  Prin adresa Agenției pentru Protecția Mediului Arad nr. 687/06.01.2021 se comunică Primăriei Municipiului Arad obligația de a transmite APM Arad, Planul de acțiune pentru gestionarea zgomotului și a efectelor acestuia în municipiul Arad, aferent Hărții Strategice de Zgomot pentru aglomerarea Municipiului Arad, aprobată prin HCLM nr. 66/19.02.2020. Planul va fi supus dezbaterii publice și apoi va fi înaintat spre avizare către Agenția de Mediu Arad. După primirea avizului se va aproba în Consiliul Local al Municipiului Arad”, aflăm din raportul de specialitate aprobat de Direcția Tehnică a Primăriei Arad.

  Despre societatea Enviro Consult din Capitală aflăm că a fost înființată în anul 2003 și a mai realizat astfel de strategii/hărți de combatere a zgomotului, de exemplu pentru Primăria Galați, Primăria Brașov, Primăria Oradea, ori Aeroportul din Târgu Mureș, iar ultima cifră de afaceri ridicându-se la 2.111.427 lei.

  Harta de zgomot realizată de firma bucureșteană a fost votată în Consiliul Local Municipal în februarie 2020, acum urmând să se pună în aplicare măsurile care sunt recomandate, după ce va fi supus la vot și acest Plan. Rămâne însă de văzut dacă va fi doar o măsură pur teoretică, rămasă pe hârtie (căci e cerută de UE), ori dacă va fi și pus în practică. Trebuie să menționăm că municipalitatea nu a aplicat niciuna dintre strategiile de reducere a poluării fonice propuse în programele anterioare. „Datorită condițiilor financiare nu au putut fi puse în practică niciuna din aceste variante”, se explica în raportul din februarie, unde totuși se specifica faptul că s-au luat anumite măsuri indirecte, care ar diminua zgomotul, dintre care reînnoirea parcului rulant de tramvaie, modernizarea tramei stradale și întreținerea suprafeței de rulare pentru traficul rutier.

  harta zgomot arad
  (Harta de zgomot realizată de Enviro Consult pentru municipiul Arad)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.