vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update Ce evenimente sunt pregătite la Arad cu ocazia „Zilei Culturii Naționale”

  de Raluca Medeleanu | 10 ianuarie 2023, 2:43 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Ziua Culturii Naționale este o sărbătoare care are loc anual în România pe data de 15 ianuarie, având scopul de a promova cultura, arta și activitatea academică, data aleasă reprezentând totodată și ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, considerat cel mai important poet al românilor. La Arad, instituțiile de cultură au pregătit diferite evenimente prin care să marcheze Ziua Culturii Naționale, toate însă în avans, cu preponderență vinerea.

  Filarmonica

  Primul din seria de evenimente este programat joi, 12 ianuarie, la Filarmonica Arad, unde va avea loc de la ora 19:00 un concert simfonic cu compoziții semnate de George Enescu, Dinu Lipatti și George Stephănescu (biletele pot fi achiziționate AICI). Concertul îl va avea ca solist pe Sorin Dogariu și dirijor pe Cristian Neagu.

  Eveniment comun: Biblioteca, CCJA, Colegiul de Arte Sabin Drăgoi, Muzeul

  Ziua Culturii Naționale va fi marcată și vineri, 13 februarie, în Sala Marii Uniri din fosta Prefectură, unde începând cu ora 11:00 se va desfășura un eveniment dedicat lui Mihai Eminescu, care va include prelegeri tematice, o expoziție de carte a Bibliotecii în colaborare cu Muzeul și un recital de muzică și poezie. Evenimentul intitulat „Mihai Eminescu – despre istoria națională” este în organizarea Bibliotecii Județene, a Centrului Cultural Județean Arad, a Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” și a Complexului Muzeal Arad.

  Biblioteca

  În plus, poeta Lucia Bibarț a contactat mai multe personalități culturale și le-a solicitat eseuri care vor fi expuse în vitrina cu literatură a bibliotecii, iar apoi vor fi publicate și în revista „Ateneul arădean”. Dintre cei care semnează aceste eseuri amintim pe scriitorul Ovidiu Pecican, preotul Filip Albu, maestrul dirijor Dorin Frandeș, regizorul Ștefan Iordănescu, Dan Cristea Enache (directorul revistei „Literatura de Azi”), Radu Ulmeanu (revista „Acolada” din Satu Mare), Cornel Niștea (directorul filialei din Alba Iulia a Uniunii Scriitorilor din România) etc.

  Muzeul

  Complexul Muzeal Arad dedică exponatul lunii acesteia Zilei Culturii Naționale, aducând în atenția publicului fragmente inedite din corespondența scriitorului Ioan Slavici (1848-1925), aflate în fondul „Ioan Slavici” al muzeului arădean.

  „Din fondul documentar al muzeului am selectat două scrisori semnate de Fulvia Struțeanu, fiica scriitorului, datate 1959/1960, prin intermediul cărora doamna Struțeanu prezintă genealogia familiei Slavici din Șiria. Rolul și rostul scrisorilor este acela de a rămâne edificatoare mărturii peste timp și totodată o elocventă dovadă prin care se adeverește dictonul latin: verba volant, scripta manent. Ținând cont de faptul că luna ianuarie se află sub auspiciile Zilei Culturii Naționale, ne-am propus să aducem un imn de cinstire cu ajutorul cuvântului celor două personalități ale culturii române, scriitorii Ioan Slavici și Mihai Eminescu, pe care i-a unit o frumoasă prietenie”, transmite Laura Moț, muzeograf, Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” Șiria.

  Cinematograful Arta

  Un alt eveniment va fi organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad, tot vineri, de la ora 18:30, la Cinematograful Arta de pe strada Vasile Alecsandri. Seara va începe cu un recital de poezie cu Angela Petrean-Varjasi și Zoltan Lovas, actori la Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ din Arad, care vor aduce în fața publicului creații din opera marelui poet național Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc, în 15 ianuarie, 173 de ani.

  După recitalul de poezie, pe marele ecran va fi proiectat singurul lungmetraj românesc care aduce în prim-plan prietenia dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă, „Un bulgăre de humă”, regizat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu în colaborare cu dramaturgul Mircea Radu Iacoban. Intrarea la eveniment va fi liberă.

  Teatrul

  Deși reprezentațiile Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad nu sunt dedicate propriu-zis Zilei Culturii Naționale, există două spectacole care se joacă în weekendul respectiv, incluse fiind în seria „Luna plină de teatru”, prin care se oferă bilete la un preț promoțional (15 lei, achiziționați AICI) cu scopul de a încuraja arădenii să descopere farmecul teatrului arădean. Acestea sunt după cum urmează: sâmbătă, 14 ianuarie, de la ora 19:00, în Sala Studio se va juca „Totul despre femei ” de Miro Gavran, Distribuția 1, în regia lui Felix Crainicu, iar duminică, 15 ianuarie, chiar în data oficială a Zilei Culturii Naționale, se va juca de la ora 19:00, în Sala mare, spectacolul (14+) „Our Last Terminal. Platonovka”, care are un scenariu bazat pe texte de Botond Nagy – A.P. Cehov, fiind în regia Botond Nagy.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.