vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Ce este cyberbulling-ul și ce poți face să nu devii victima acestui fenomen

    de Andrada Bobiș | 10 ianuarie 2021, 3:44 PM | Educaţie

    0

    Cyberbullying este fenomenul care ia amploare în România. Tradus pentru cei care nu știu ce înseamnă, Cyberbulling este hărțuirea online. Află ce trebuie să faci să NU devii o victimă a acestui fenomen

    Când adescenții (și nu numai) sunt luați în derâdere, umiliți, amenințați, hărțuiți sau pur și simplu sunt ținta agresiunii unui alt copil, prin folosirea internetului sau a aplicațiilor interactive, apare acest fenomen denumit Cyberbulling, care ia amploare în ultima perioadă. Cauza creșterii numărului de victime a Cyberbulling este și datorită „școlii online”. Fără doar și poate!

    Tipul acesta de agresiune, dovedit a fi unul extrem de violent din punct de vedere psihologic se manifestă între copii și este intenționat, repetat (același copil este rănit zile, săptămâni sau luni întregi).

    Victimele acestui fenomen sunt de cele mai multe ori copii ai căror părinți sunt divorțați, copiii care au probleme cu obezitatea sau copiii care sunt extrem de emotivi.

    CE TREBUIE SĂ FACI SĂ NU DEVII O VICTIMĂ A CYBERBULLING-ULUI

    1.Nu pune la suflet ce spun alții, cuvinte care te vor afecta. Știi ce ești, cine ești, ce poți, așa că lasă-i să rămână doar cu vorbele lor. Dacă se amuză pe seama ta, rămâi calm și nu te lăsa afectat, doarece atunci le iei toată distracția.

    2.Trebuie să fii extrem de atent la ce afirmații faci, atât dacă este vorba despre tine, cu precădere de alte persoane. NU da amănunte despre tine și familia ta. Amănunte ce mai târziu pot fi folosite împotriva ta. Ai grijă mare la tot ce scrii. Fii mereu pozitiv la adresa altor persoane și prin acceastă atitudine îți vei face mai mulți prieteni. Astfel vei fi și protejat de cei care vor să se răzbune pe tine, deoarece tu ai scris frumos despre ei.

    3.Fii scurt în discuții ostentative. Evită-le simplu. Cum? De exemplu, dacă o prietenă te întreabă :” Știai că Simona umblă cu…?” , răspunde „Tu crezi așa ceva?”. Ea poate să-ți răspundă la întrebare cu „da” sau „nu”. În cazul în care-ți spune „nu”, discuția trebuie încheiată, iar dacă-ți spune „da”, ar fi bine să-i spui ” Este alegerea ta să crezi cum consideri tu”. În acest mod dai dovadă de o persoană demnă de respect.

    De reținut este și faptul că NU este bine să postezi informații personale, precum adresa sau numărul tău de telefon. Cu atât mai mult, niciodată nu da astfel de informații persoanelor străine. Indicat este să blochezi persoanele care te deranjează.

    Discută mereu cu copilul tău și spune-i că prezența lui în mediul online nu este sigură și enumeră-i pericolele la care poate fi expus. Întreabă-l ce site-uri folosește, pe cine urmărește, ce îi place/nu-i place.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.