sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Ce au descoperit anchetatorii în camionul groazei ce a ucis 84 de oameni de Ziua Franţei

  de Special Arad | 16 iulie 2016, 10:18 AM | Internaţional

  0

  Primele date din anchetă au fost prezentate vineri după-amiază de procurorul François Molins. Acesta a spus că anchetatorii au găsit în cabina camionului frigorific un pistol de 7,65 mm, un încărcător, un pistol automat fals, o grenadă şi două puşti de asalt false: un Kalaşnikov şi un M16.

  Procurorul Molinas a confirmat că printre cele 84 de victime, 10 sunt copii.  202 persoane au fost rănite, dintre care 52 sunt în stare critică. El a precizat că bilanţul este unul preliminar şi ar putea ca numărul morţilor să crească.   Opt paleţi goi şi o bicicletă au găsit anchetatorii în interiorul camionului frigorific, a declarat procurorul Francois Molins. În cabină au descoperit un pistol de 7,65 mm, un încărcător, un pistol automat fals, o grenadă şi două puşti de asalt false: un Kalaşnikov şi un M16.

  În plus, un telefon mobil, un permis de conducere, un card bancar şi diverse documente se mai aflau în cabina vehiculului, a mai detaliat procurorul.   Molinas a mai spus că atacul nu a fost până acum revendicat, dar modul de operare seamană cu cel al organizaţiilor teroriste. Mohamed Lahouaiej Bouhlel, şoferul camionului, fusese condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare, nu era cunoscut ca radicalizat şi nici nu era în atenţia serviciilor secrete.

  Autorităţile verifică dacă avea legături cu celule teroriste şi cum a putut să-şi procure arme.    Atacatorul a închiriat camionul pe 11 iulie şi ar fi trebuit să-l returneze pe 13 iulie. Teroristul a lovit totul pe o distanţă de doi kilometri şi a tras mai multe focuri de armă asupra a trei poliţişti care au încercat să-l oprească. În timpul schimbului de focuri, camionul a mai avansat 300 de metri înainte să se oprească. Poliţiştii l-au găsit pe atacator mort în scaunul din dreapta.
  Şoferul s-a dus să ia acest vehicul greu din cartierul Auriol, singur, pe bicicletă, miercuri seara, la ora locală 21.34 (22.34, ora României), a precizat procurorul.
  El a fost văzut ulterior în cartierul Magnan, la ora locală 22.30 (23.30, ora României), după care a rulat între numerele 11 şi 147 pe Promenade des Anglais. Camionul a stat parcat mai multe ore în apropierea Promenade des Anglais, iar când a fost întrebat de poliţie ce căuta acolo şoferul le-a spus că livrează îngheţată, potrivit The Telegraph.     Parchetul s-a sesizat la puţin timp după ora locală 1.00 (vineri, 2.00, ora României) şi a activat imediat celula de criză a secţiei antiteroriste a Parchetului din Paris, a declarat François Molins vineri după-amiază, într-o primă conferinţă de presă, precizând că patru magistraţi au fost trimişi la Nisa în noaptea de joi spre vineri, după atac, relatează Le Figaro.

  camion 2

  Ancheta, încredinţată Direcţiei Generale pentru Securitate Internă (DGSI) şi Direcţiei centrale a poliţiei judiciare (DCPJ), a fost deschisă pentru asasinat şi tentativă de asasinat în grup organizat şi în legătură cu o grupare teroristă, şi pentru asociere de „răufăcători terorişti” în vederea comiterii unor infracţiuni ce aduc atingere persoanelor, a precizat Molins.   Atentat la Nisa. Fosta soţie a atacatorului, arestată   Fosta soţie a bărbatului care a intrat joi seara cu un camion în mulţime, la Nisa, şi care a omorât cel puţin 84 de persoane, a fost plasată vineri în arest preventiv de către anchetatori, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei, care a confirmat astfel informaţii de presă în acest sens.   Anchetatorii încearcă să stabilească motivele acestui bărbat în vârstă de 31 de ani audiind apropiaţi ai acestuia.

  Ei vor să stabilească totodată dacă bărbatul a beneficiat sau nu de ajutorul vreunui complice.   Nicio armă şi nici explozibili nu au fost găsite la domiciliul presupusului autor al atacului de la Nisa în cadrul percheziţiilor care au avut loc vineri pe strada Saint-Roch, relatează postul iTélé.   Au fost găsite, în schimb, dispozitive de stocare de date, care urmează să fie analizate.

  Mohamed Lahouaiej Bouhlel (foto jos), atacatorul de la volanul camionului cu care a omorât cel puţin 84 de persoane şi a rănit alte 202, era originar din oraşul Msaken, situat la aproximativ 12 kilometri sud de Sousse, în nord-estul Tunisiei, potrivit unor surse tunisiene din domeniul securităţii, scrie Reuters.     El a fost ultima dată la Msaken în urmă cu patru ani, potrivit surselor citate.   Autorităţile tunisiene nu îl cunoşteau ca având opinii radicale sau islamiste, precizează sursele citate.   Bărbatul era căsătorit şi tatăl a trei copii, dar nu se ştie când a locuit în Tunisia, potrivit aceloraşi surse.

  atentator Nisa

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.