duminicã, 14 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Câți bani alocă CJA pentru animalele fără stăpân. Secțiunea „bunuri și servicii” are un buget de cheltuieli de aproape 20 de milioane de euro

  de Mihai Todoca | 1 februarie 2024, 6:09 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  Așa cum am mai menționat AICI, bugetul Consiliului Județean Arad pe anul 2024 a depășit orice aștepări, ajungând să fie aproape dubu față de anul precedent.

  Numai subvențiile acordate anul acesta depășesc suma totală a bugetului pe anul trecut, iar din aceasta, aproape jumătate o „înghite” proiectul „Varianta Ocolitoare a Municipiul Arad – Est” care beneficiază de suma de 332.796.000 lei din 693.971.000 lei.

  Dacă drumurile „înghit” aproximativ 51.000.000 lei (pentru asigurarea esteticii rutiere, întreținere de drumuri pe timp de iarnă, covoare bituminoase, tratamente bituminoase, plantații rutiere, siguranță rutieră, lucrări accidentale, reparații poduri și podețe și lucrări de refaceri după inundații, alunecări de teren, curățare carosabil și șanțuri de aluviuni, și pentru aducerea drumurilor și a podețelor la starea inițială), să vedem pe ce cheltuie restul din suma de 97.513.000 alocată cheltuielilor cu bunuri și servicii.

  Problema câinilor fără stăpân din județ, o problemă care persistă de la an la an, demonstrând că indiferent ce se face pentru a fi rezolvată tot nu este de-ajuns, ajunge să „muște” o bucată din cheltuieli în valoare de 550.000 lei, defalcată de CJA în felul următor:

  Suma de 250.000 lei va fi alocată, în baza legii nr.202/2004, privind protecția animalelor pentru asigurarea serviciilor de adăpostire a animalelor care fac obiect al ordinului de deplasare în adăpost, respectiv capturarea/preluarea/ridicarea, asistența veterinară de urgență, transportu, cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea și controlul bolilor animale, conform legislației sanitar-veterinare.

  Restul de 300.000 de lei se vor aloca în baza OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, modificată și completată prin legea 368/2023, pentru subvenționarea costurilor privind sterilizarea, identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune sau a metișilor acestora aflați pe raza județului Arad.

  Anul trecut, o fermă din Lipova a fost atacată de o haită de lupi care a ucis nu mai puțin de 81 de oi, provocând pagube însemnate proprietarului. Conform legii, leșurile trebuiau ridicate și distruse prin încheierea unui contract între Primărie și o societate. Lucru care s-a și întâmplat.

  Am amintit acest aspect pentru a mai menționa că în bugetul CJA pe anul 2024 este inclusă cheltuirea a 1.000.000 lei pentru asigurarea serviciilor de colectare, transport, incinerare și eliminare finală a animalelor moarte provenite din gospodăriile crescătorilor individuali de animale , conform OUG 24/2016 privind organizarea și desfășurarea activității de neutralizare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman.

  De menționat că Adăpostul de câini din Arad unde ajung și mulți câini din județ, este în schimb sub administrarea Primăriei, care alocă de regulă aproximativ câte 1.000.000 de lei pe an buget pentru acest serviciu.

  Citește și :Tot ce trebuie să știi despre cum funcționează Adăpostul de câini de la Arad

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.