luni, 15 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Câte amenzi au fost date la Arad pentru zgomotul infernal produs de mașini și motociclete, în luna august

  de Raluca Medeleanu | 22 septembrie 2022, 4:05 PM | Știri Arad | Topic special

  2

  În 12 septembrie, am publicat pe Special Arad o analiză de zgomot realizată cu un sistem de înregistrare a sunetului „Tasi 695B”, prin care arătam că, zilnic, nivelul de zgomot produs de autoturisme și motociclete în municipiu depășește cu mult limita admisă legal la nivel european. Am trimis atunci două solicitări scrise, la IPJ Arad, respectiv la Poliția Locală Arad, pentru a afla câte amenzi s-au dat pentru aceste abateri legale, fiind instituțiile care au la ora actuală în atribuție să ia măsuri în acest sens.

  Amintim că maximul legal admis la nivel european este de 50 decibeli noaptea și 55 decibeli ziua, conform directivei europene de zgomot 2002/49/ec. La Arad însă, atât ziua, cât și noaptea, avem depășite zilnic aceste limite, ba mai mult avem chiar puseurile de 100 dB în miez de noapte, iar locuitorii de pe arterele circulate ale municipiului (de exemplu Calea Aurel Vlaicu, Bulevardul Revoluției, strada Andrei Șaguna, Calea Romanilor, Bulevardul Nicolae Titulescu etc.) ne-au lăsat numeroase comentarii la postarea de pe Facebook a articolului precedent prin care își exprimă și ei frustrarea și epuizarea psihică din cauza acestui zgomot infernal care se aude atât de des din diferite mașini modificate tehnic pentru a da impresia de „mașină de curse”, ori de la diferite motociclete gălăgioase.

  Răspunsul de la IPJ Arad l-am primit la două zile după solicitarea noastră, în 14 septembrie, purtătorul de cuvânt IPJ informându-ne că „în urma verificărilor în bazele de date ale poliției, polițiștii Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean Arad au aplicat în luna august 2022 un număr de 10 sancțiuni contravenționale pentru conducerea unui autovehicul care în mers sau în staționare poluează fonic”, fără să mai menționeze nimic despre motociclete.

  Răspunsul de la Direcția Generală de Poliție Locală Arad l-am primit astăzi, 22 septembrie. Aflăm că polițiștii locali nu au aplicat nicio amendă, însă că ar exista intenția de a cumpăra un aparat de măsurare al zgomotului: „Direcția Generală Poliția Locală din cadrul Primăriei Arad a bugetat în acest semestru achiziționarea unui sonometru, în vederea aplicării de sancțiuni pentru depășirea nivelului de decibeli aprobat pentru diferite zone din oraș. În paralel, harta strategică de zgomot a Municipiului Arad a fost actualizată și este în prezent la Agenția de Mediu pentru a fi verificată”.

  Primăria București vrea să interzică pe timp de noapte autoturismele care fac zgomot excesiv în Capitală

  Pe de altă parte, situația zgomotului insuportabil produs de anumite autovehicule evident că nu este o problemă cu care se confruntă doar municipiul Arad, chiar în această săptămână fiind pus la transparență decizională un proiect de hotărâre ce privește diminuarea zgomotului produs de traficul auto în Capitală. Proiectul propune eficientizarea acţiunilor de reducere a poluării fonice pe timpul nopţii, prin adoptarea unor măsuri care să conducă la diminuarea zgomotului şi a efectelor nocive ale acestuia asupra sănătăţii umane şi a mediului înconjurător, iar ca măsură proiectul prevede permiterea circulaţiei autovehiculelor care produc zgomot peste un anumit prag de decibeli, în Municipiul Bucureşti, doar în intervalul orar 08.00 am – 21.59 pm. Mai multe despre acest proiect de hotărâre AICI.

  Analiza de sunet pe perioada august – septembrie în centrul municipiului Arad o puteți studia în articolul: Aradul, asurzit de gălăgia infernală a motoarelor ambalate de teribiliști, în raliuri nocturne – Special Arad · ultimele știri din Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.