miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Cât este amenda pentru ruperea sau mâzgălirea afișelor locale

  de - | 23 mai 2024, 9:12 AM | Naţional

  1

  Având în vedere că pe 9 iunie au loc alegerile pentru Parlamentul European și cele locale, candidații s-au pregătit deja și au lipit cât mai multe afișe electorale, scrie avocatnet.ro

  Dacă te deranjează și vrei să le rupi sau să scrii anumite mesaje pe ele, trebuie să știi că riști să primești o amendă de până la 4.500 de lei.

  În curând vom merge la urne să ne alegem reprezentanții din Parlamentul European și administrațiile locale, dar deocamdată suntem încă în campanie electorală. În acest sens, trebuie să respectăm regulile prevăzute în Legea 208/2015, unde sunt stabilite atât drepturi, cât și obligații în seama candidaților și a cetățenilor.

  În ceea ce privește drepturile, legea prevede că, în timpul campaniei electorale, atât candidaţii și partidele politice, cât şi cetăţenii pot să-şi exprime opiniile, în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, a radioului, a presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă.

  Totuși, deși îți este permis să îti exprimi liber opinia, legea vorbește și despre anumite limitări ale acestui drept. Astfel, dacă vrei să îți arăți dezaprobarea față de un candidat, trebuie să știi că prin exprimarea opiniei în mod liber nu se înțelege și distrugerea afișelor electorale. Dacă le rupi sau scrii pe acestea, riști să fii amendat.

  În acest sens, Legea nr. 208/2015 prevede că „distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite” este contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei. Cei în măsură să constate această contravenție sunt polițiștii și jandarmii.

  Cu toate acestea, dacă găsești un afiș pus fără acordul tău pe un gard sau un stâlp, ce se află în proprietatea ta, poți să îl distrugi fără a fi sancționat. În acest sens, Legea 208/2015 prevede că afișele trebuie lipite în locurile speciale pentru afişaj electoral, stabilite de primarii localităților, candidaților fiindu-le interzis să pună afișe în alte locuri.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.