joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Eveniment cultural de înaltă ținută la Casa Pianului: „When music becomes home” cu Johannes Fleischmann (vioară), Justus Zeyen (pian) și Benno Ure

  de Tomck@t | 3 aprilie 2024, 5:48 PM | Cultură | Știri Arad

  0

  În data de 8 aprilie, de la ora 19:00, Casa Pianului Jacques Faix va fi gazda unui eveniment cultural de excepție: „When music becomes home”, cu muzicieni de talie mondială.

  Johannes Fleischmann (vioară) și Justus Zeyen (pian) vor performa la Casa Pianului într-un cadru mai restrâns, dar la fel de maiestuos cum au făcut-o pe marile scene ale lumii, cum ar fi, printre altele, Scala din Milano, Carnegie Hall din New York, Suntory Hall din Tokyo, Teatro Colón din Buenos Aires sau Filarmonicile din Berlin, Viena, Moscova etc. Prezentatorul concertului va fi însuși creatorul proiectului „When music becomes home”, scriitorul și profesorul Benno Ure.

  Programul include compoziții precum „Violinsonate op. 14, Satz. 1” (1992) de Alexandre Tcherepnin, „Suite dans le style ancien pour piano no.2 Sarabande” (1929) de Alexandre Tansman, „Capriccio fūr Violine und Klavier” (1917) de Adolf Busch, „Violinsonate (Brandeis) Satz 2” (1949-50) de Erich Zeisl, „Violinsonate op. 6 Satz 2, modifiziert” (1912-13) de Erich Wolfgang Korngold, „Trois Nocturnes op. 16 no. 3” (1907) de Nokolai Medtner și „Suite op. 56 Adagio, Alegretto” (1937) de Egon Wellesz.

  „Supraviețuire și decădere, dragoste și trădare, învingători și învinși”

  Casa Pianului - When music becomes home cu Johannes Fleischmann, Justus Zeyen și Benno Ure

  Descrierea proiectului „When music becomes home” (Când muzica devine acasă) este următoarea: „Supraviețuire și decădere, dragoste și trădare, învingători și învinși: în vremuri de opresiune și persecuție, mulți muzicieni își părăsesc patria și nu se mai întorc niciodată. Lupta lor pentru viaţă şi recunoaştere este, de asemenea, o luptă pentru muzica lor. Este singurul lucru care le-a mai rămas. Ea devine casa lor, fiecare în felul său.

  Johannes Fleischmann, Justus Zeyen şi Benno Ure folosesc muzica şi versurile pentru a ne transporta înapoi în prima jumătate a secolului XX, în vremurile exilului. În cel mai mic format al muzicii de cameră – vioară şi pian – ei prezintă fascinaţiile şi curentele celei mai diverse perioade din istoria muzicii. Prezentarea plasează lucrările în contextul timpului lor şi le dă un chip creatorilor lor. Rezultatul este o interacţiune specială, un concert plin de descoperiri şi destine emoţionante: un omagiu adus marilor muzicieni şi muzicii lor”.

  Despre muzicieni și inițiatorul proiectului

  Johannes Fleischmann, Justus Zeyen şi Benno Ure

  JOHANNES FLEISCHMANN

  Născut într-o familie de muzicieni din Viena, Johannes Fleischmann impresionează atât la nivel național, cât şi internațional ca „Violonistul vienez”, cu un repertoriu impresionant. Această diversitate şi pasiunea sa pentru muzica de cameră se reflectă în colaborările sale continue cu muzicieni renumiti precum Julius Berger, José Gallardo, Eszter Haffner, André Heller, Hyung-ki Joo, Sebastian Knauer, Daniel Müller-Schott, Sophie Pacini, Michael Schade, Torleif Thedéen, Neue Wiener Concert Schrammeln, Symphoniacs şi membri ai Orchestrelor Filarmonicilor din Viena şi Berlin.

  Debutul său ca solist la Wiener Konzerthaus a fost urmat de numeroase turnee internaționale şi de numirea sa ca ambasador cultural de către Ministerul austriac de Externe. Turneele sale de concerte l-au dus în săli de concert renumite, precum Wiener Musikverein, Wiener Konzerthaus, Sala Mare a Conservatorului Ceaikovski din Moscova, Brucknerhaus Linz, Alte Oper Frankfurt, Philharmonie am Gasteig, Carnegie Hall, Suntory Hall din Tokyo şi Flagey din Bruxelles.

  Johannes Fleischmann predă la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena ca asistent al lui Elisabeth Kropfitsch şi este fondatorul şi directorul artistic al Palais Coburg Matinee şi al „Althofener Meisterklassen” din Carintia.

  JUSTUS ZEYEN

  Născut la Kiel (capitala landului german Schleswig-Holstein), Justus Zeyen a luat inițial lecții de pian cu Cord Garben, înainte de a studia la Hanovra cu Karl Engel şi Bernhard Ebert, printre altii.

  Concertele ca solist şi muzician de cameră, dar mai ales ca pianist de lied, l-au purtat pe Justus Zeyen prin Europa, America şi Japonia. A cântat cu Juliane Banse, Measha Bruegger-Gosman, Diana Damrau, Christiane Karg, Dorothea Röschmann, Florian Boesch, Siegfried Lorenz, Michael Schade şi cu corurile Radiodifuziunii bavareze, centrale şi sud-germane.

  A susținut recitaluri la Scala din Milano, la Theater an der Wien, la Elbphilharmonie Hamburg, la Teatro Colón Buenos Aires, la Berliner Festwochen şi Wiener Festwochen, la Festivalul Schleswig-Holstein, la Festivalul Schubertiade Schwarzenberg, Mostly Mozart New York, Tanglewood Music Festival, Tokyo Spring Festival şi Oregon Bach Festival.

  De la primele lor concerte împreună la Festivalul de muzică de cameră de la Lockenhaus din 1994, Justus Zeyen a lucrat îndeaproape cu Thomas Quasthoff. Au concertrt în săli precum Filarmonica din Berlin, Wigmore Hall din Londra, Musikverein şi Konzerthaus din Viena, Concertgebouw din Amsterdam, Madrid, Barcelona, San Francisco, Boston, Los Angeles şi Carnegie Hall din New York. Toate CD-urile sale lansate cu Deutsche Grammophon Gesellschaft au fost distinse cu mai multe premii, precum Echo Klassik, Cannes Award, German Record Critics Award şi nominalizări la Grammy.

  Justus Zeyen este profesor de interpretare a cântecelor pentru cântăreti şi pianişti la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena.

  BENNO URE

  A scris cartea „Tasten, Töne und Tumulte” împreună cu jurnalistul Rainer Schmitz, care a fost primită cu entuziasm de critici şi a devenit un bestseller. De mulți ani, colecționează partituri uitate, scrie texte şi prezintă evenimente de muzică de cameră. Împreună cu violonista Marietta Kratr de la Orchestra Elbphilharmonie, a fondat „Forgotten Sheet Music Project”, în cadrul căruia au cântat numeroși muzicieni. De asemenea, a moderat spectacole cu Arte Ensemble şi Dominique Horwitz, la Heidelberger Frühling şi la concertele de salon ale Capitalei Europene a Culturii Bad Ischl Salzkammergut. Benno Ure este profesor de chirurgie pediatrică la Facultatea de Medicină din Hanovra. Locuieşte la Hanovra şi la Viena.

  Bilete

  „Locurile sunt limitate, deoarece vrem să creăm premisele unui eveniment cultural care să îmbine arta, socializarea și bunul gust… inclusiv pe cel enologic si gastronomic”, anunță organizatorii. După spectacol, organizatorii invită publicul la socializare, respectiv la o degustare a vinurilor cramei „Pivnițele Birăuaș” și „un bufet perfect asociat”.

  Biletele, care costă 200 lei, se pot achiziționa la Bistro Boutique Casa Pianului (str. Episcopiei nr. 25) între orele 09:00 – 17:00.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.