sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Casa cu lacăt va păzi o „clonă” a butucului istoric

    de Raluca Medeleanu | 17 iunie 2020, 5:18 PM | Cultură | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    Muzeul arădean a realizat recent nu una, ci chiar două replici după „butucul de fier”, una dintre acestea urmând să fie amplasată la locul inițial, în nișa Casei cu Lacăt. Primarul Călin Bibarţ, în a cărei birou se află momentan una dintre ele, spune că aceasta va fi pusă la loc de cinste, cel mai probabil după finalizarea lucrărilor la faţada clădirii (care ar fi trebuit să înceapă deja, dar au fost amânate din cauza pandemiei).

    Butucul original, furat în 1994, a fost ulterior recuperat și depus spre păstrare la Muzeul de Artă, unde se află și astăzi (foto jos, din două unghiuri).

    butucul de fier casa cu lacat original

    Casa cu lacăt, construită în 1815, pe colțul străzii Tribunul Dobra cu strada Plevnei, a fost mult timp sediul breslelor arădene, iar până în 1994, în colțul dinspre strada Plevnei, a rămas amplasat un „butuc de fier” – de fapt, un butuc din lemn învelit în tablă – realizat de Moritz Heim, care era păzit de un lacăt. Legenda spune că acesta avea o simbolistică deosebită în viața breslelor. Fiecare calfă (lucrător calificat) care trecea prin Arad bătea câte un cui în butucul respectiv, ca o evidență a încetării uceniciei. La Arad, întâia breaslă care a fost înregistrată în catastifele Aradului a fost Breasla Cojocarilor, în jurul anului 1706. Tradiția nu este însă exclusivă la Arad, ci astfel de butuci înveliți în tablă mai pot fi găsiți și la Sibiu, la Timișoara, la Budapesta sau Viena. Fiecare cui avea un cap distinct, reprezentând o ștampilă caracteristică respectivei calfe. Obiceiul s-a păstrat până în anul 1872, când a apărut legea care a desființat breslele.

    Nişa ce adăpostea „Butucul de fier” din casa de la Arad are și acum montată o bară din fier de care stă prins un lacăt masiv. Potrivit unei legende locale, proprietarul clădirii ar fi spus că cel care va reuşi să deschidă lacătul va primi întreaga clădire drept recompensă. O altă legendă spune, pe de altă parte, că lumea bătea cuiele în butuc pentru a se proteja de Diavol. Oricare ar fi legenda inițială, situația actuală a butucului pare și ea scoasă dintr-un roman, căci acum butucul, deși găsit, nu a mai fost returnat, iar lacătul de la „Casa cu lacăt”, care este în continuare intact, a ajuns să păzească… aerul, căci butucul a fost pus la păstrare în muzeul arădean.

    646x404 1 1

    Poate tocmai de aceea municipalitatea a considerat că trebuie să pună totuși ceva înapoi sub lacăt. Cei doi noi bușteni identici au fost realizați de personalul Complexului Muzeal Arad, în mod gratuit, iar Călin Bibarț a ținut să le mulțumească în cadrul unei transmisii live pe contul său de Facebook. Menționăm că nu cunoaștem încă scopul sau destinația celui de-al doilea buștean nou.

    „Le mulţumesc specialiştilor de la Muzeul Judeţean, care au realizat două replici ale butucului de fier. Originalul se găsește în custodia muzeului. Rămâne să decidem dacă punem acum replica în locul unde îi stă bine, în clădirea care nu este încă amenajată, sau mai aşteptăm. Avem replica și poate că n-ar fi rău să-şi ia locul acolo unde a stat sute de ani şi să devină un punct de atracţie al oraşului…”, a transmis Bibarț.

    copie butuc casa cu lacat 2

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.