joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Casa Armatei a vibrat cam șubred cu jazzul simfonic finlandezo-americano-român (foto / video)

    de Raluca Medeleanu | 18 noiembrie 2016, 1:27 PM | Cultură

    0

    Ieri seară, la Casa Armatei, Elena Mîndru împreună cu invitaţii ei din străinătate (Tuomas J. Turunen – pian, Johnny Bota – contrabas şi Anssi Tirkkonen – tobe, Alex Simu – clarinet şi saxofon), a susținut un concert de jazz simfonic cu compoziții originale, semnate de nume noi și promițătoare pe scena jazzului internațional contemporan. Aceștia au fost acompaniaţi de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Arad, iar întregul concert a fost dirijat de Mihaela Cesa – Goje.

    Un eveniment important în orașul nostru, care însă a avut ghinionul să se desfășoare într-o sală nepotrivită. Este, poate, pentru prima dată când am sesizat distorsionarea auditivă pe care o creează sala Casei Armatei. Chiar dacă nu sunt specialistă în sonorizare, am realizat acum cât de importantă este acustica unei săli. Ecoul care se izbea în pereți a avut un efect nefericit, iar vocea Elenei Mîndru a fost de multe ori acoperită de restul instrumentelor, în cazul notelor mai înalte. Recunosc, mi-a fost dificil să realizez pe moment cauza sunetului estompat. Însă după ce am ascultat cu mare atenție, am concluzionat că Elena Mîndru are o voce caldă, blândă, timbrul ei vocal neputând acoperi amalgamul sonor produs în sală de către instrumentele de suflat, percuție și instrumentele cu corzi. Culmea, camera noastră video a înregistrat sunetul mai bine decât se auzea live. Per ansamblu, partea instrumentală a concertului s-a auzit totuși acceptabil, păcat de aceste incidente survenite pe alocuri, de-a lungul spectacolului.

    Felicit însă atât prestația artiștilor invitați, cât și a artiștilor orchestrei simfonice de la Filarmonica de Stat Arad și sunt nerăbdătoare ca evenimentele muzicale să revină în locul în care aparțin, anume în sala de concerte a Filarmonicii, vestită în Europa pentru acustica sa impecabilă (să sperăm că această calitate va rămâne neschimbată și după finalizarea lucrărilor de renovare).

    Date biografice despre compozitorii pieselor incluse în programul concertului:

    Elena Mîndru

    Românca locuiește din anul 2012 în Finlanda. De pe site-ul ei oficial aflăm faptul căa fost premiată la Montreux Jazz Voice Competition în 2012 (Premiul al II-lea și Premiul Publicului). „Cântăreața este astăzi una dintre cele mai valoroase reprezentante ale jazzului românesc și european. Vocalista a reprezentat Radio România Cultural ca solistă a Euroradio Jazz Orchestra în Praga în octombrie 2014 și Yle Radio (Finlanda) în cadrul European Jazz Competition în iunie 2015 la Rotterdam, ambele proiecte fiind organizate sub egida European Broadcasting Union. Cântăreața de jazz a organizat în luna octombrie 2015 prima ediție a International Jazz Voice Conference în Helsinki, primul eveniment de acest gen din lume, care le-a avut ca invitate principale pe cântăreața de jazz Carmen Lundy și pe Michele Weir. Solista are propria casă de discuri (EM Records) prin care își propune să publice cât mai mulți artiști de jazz, cu precădere artiști români”.

    Visa Oscar

    Finlandezul este de peste 20 de ani „keyboardist” profesionist, compozitor și producător muzical. Visa are propria sa formație de jazz-fusion, Visa Oscar Group, cu care pleacă în mod regulat în turnee împreună cu „Helsinki-Cotonou Ensemble” (afro-beat/jazz). Visa produce de asemenea și muzică electronică împreună cu grupul Binary Boyz.

    Alex Simu

    S-a născut în București. Urmărind să aibă o carieră de nivel internațional, Alex Simu s-a mutat în Olanda, la vârsta de 22 ani. În 2008, i-a fost înmânată bursa EJO și a fost câștigătorul consursului „Dutch Jazz Competition” din cadrul festivalului „North Sea” din Rotterdam. În 2009, a devenit membru al „European Jazz Orchestra”, iar în anul următor a cântat pe albumul de debut al ARIFA, „Beyond Babylon”.

    Sabin Păutza

    S-a născut în localitatea Cîlnic, lângă Reșița, la 8 februarie 1943. Este un recunoscut compozitor, doctor în muzică și profesor universitar. Între anii 1986-2005 a fost profesor la New York University, „St. Rose” University – Albany- N.Y, Rutgers University – New Jersey, iar între 2005 și 2013 a fost profesor universitar la Universitatea „Emanuel” din Oradea. Actualmente, predă clase masterale la diferite universitati din Romania: Universitatea de Vest din Timișoara, Univeristatea din Pitești, Universitatea din Târgoviște, Universitatea de Muzică „George Enescu” din Iași. În 1995, a primit titulatura de Doctor în Muzică la „The London Institue for Applied Research” din Anglia, iar în 2005 a devenit doctor în Compoziție, la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca.

    Artturi Rönkä

    Tânărul finlandez (născut în 1990) este pianist, compozitor și aranjor. În ultimii ani, epicentrul muncii sale este formația AR Quartet (numită anterior Artturi Rönkä Quartet). În mai 2012, formația a câștigat primul loc la concursul finlandez „Young Nordic Jazz Comets” , iar în septembrie 2012, locul al doilea la concursul belgian „Jazz Hoeilaart”. În 2013, formația a câștigat premiul întâi la competiția „We Jazz Rising Star” la prima ediție a festivalului We Jazz din Helsinki.

    Sampo Kasurinen

    Saxofonistul finlandez este cel mai bine cunoscut la el în țară datorită premiului câștigat la „We Jazz Rising Star”, fiind membru al AR Quartet, împreună cu Artturi Rönkä. Kasurinen cântă și în formațiile Espoo Big Band, Zazambor, Smith & Zenger și Kasurinen-Riikonen Duo. În primăvara anului 2014, Kasurinen și-a terminat studiile superioare în domeniul muzical, în Berlin. studies his bachelor program based in Berlin.

    Melodiile din program:

     Between a Smile and a Tear (muzica: Tuomas J. Turunen, versuri: Elena Mîndru)
    Little Equilibrist (muzica:Visa Oscar, versuri: Elena Mîndru)
    Borderline (muzica:Visa Oscar, versuri: Janne Lehmusvuo)
    Beyond Time (muzica:Artturi Rönkä, versuri: V. A. Koskenniemi)
    Alice (muzica: Sampo Kasurinen, versuri: Ulriikka Heikinheimo)
    Big Band Vocal 1 (aranjament Sabin Păutza)
    Swan (muzica:Tuomas J. Turunen, versuri: Elena Mîndru)
    O inimă (muzica:Alex Simu, versuri: Elena Mindru)
    Evening in Romania (muzica şi versuri: Elena Mîndru)

    img_6616 img_6617 img_6618 img_6619 img_6621 img_6623 img_6624 img_6626 img_6630 img_6631 img_6632 img_6633 img_6634 img_6635 img_6640 img_6641 img_6643 img_6649 img_6651 img_6652

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.