vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cărtărescu a deschis festivalul „Discuția Secretă”. Noul volum de poezii nu prea a avut chef să-l mai deschidă…

    de Tomck@t | 5 iunie 2015, 1:06 PM | Cultură

    0

    „Discuția Secretă” ajunge anul acesta la ediția a doua și – deja – este considerat unul dintre cele mai importante evenimente de literatură din țară. A spus-o chiar Mircea Cărtărescu, invitat special la deschiderea fetivalului, joi, în Sala Studio a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, iar dacă ne uităm peste program, ne dăm lesne seama că nu a exagerat deloc: Attila Bartis, Anselm Berrigan, Andrei Codrescu, T.O. Bobe, Lavinia Braniște, Robert Șerban, T.S. Khasis, Bogdan Coșa, Angelo Mitchievici sau Dmitri Miticov sunt doar câteva dintre capetele de afiș, nume de rezonanță care leagă Aradul de literatura națională (și nu numai), anul acesta, din nou.

    Nu în ultimul rând… cine l-a ascultat vreodată pe Cărtărescu, știe că este unul dintre cei mai onești și modești români de pe plantație, o atitudine mai rară (mai ales) în literatură. E o delectare literară, filosofică și… așa de… entertainment deopotrivă să-l asculți. I-a corectat pe amfitrionii Robert Șerban și Marius Chivu, cum că nu-i plac clasificările de genul „cel mai cel”… deoarece consideră că fiecare scriitor este cel mai cel în domeniul lui propriu și personal, în stilul său unic.

    Legat de volumul „Poezia”, lansat la Arad chiar ieri… Cărtărescu a clarificat la modul cel mai sincer: sunt poezii din tinerețe pe care, astăzi, nu mai dă doi bani… dar așa a vrut editura Humanitas și a zis „why not?”. El a mai precizat că sunt ultimele poezii scrise vreodată de el și cu asta basta. Pe de altă parte, a adăugat publicistul, e și asta o mândrie personală: are un volum care îi înglobează toată opera poetică și e ca și cum ar putea să moară liniștit. Cu poeziile a terminat-o, dar rămân pentru posteritate, dacă vor să rămână.

    Marius Chivu, un tânăr talent foarte în vogă în literatura românească de azi, ne-a dezvăluit un detaliu pe care poate nici Cărtărescu nu-l știa: sunt exact 250 de poezii semnate de Cărtărescu, neluând în calcul „Levantul”.

    Cărtărescu ne-a mai povestit și despre perioada în care era cel mai tânăr în cenaclul poeților optzeciști, care tindeau spre postmodernism, doar că pe vremea aia nu auzeau de acest curent, și a salutat doi scriitori arădeni de care îl leagă o prietenie veche. E vorba de Romulus Bucur, cu care a fost împreună în armată și la facultate, respectiv Vasile Dan, pe care nu l-a mai văzut de 30 de ani. „Sper să nu trebuiască să treacă încă 30 de ani… sau, într-un fel, sper”.  🙂

    Amuzant om îi Cărtărescu. Îi urăm și noi un Bine ai revenit la Arad, cu această ocazie.


    Cu o mică pauză, imediat după întâlnirea cu Mircea Cărtărescu, în Sala Studio a urmat o lectură publică cu poeții Vasile Dan, Gheorghe Mocuța, Ioan Matiuț și Florin Iaru, prezentați de scriitorul timișorean Robert Șerban.

    Vezi programul întreg al festivalului „Discuția Secretă” AICI.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.