luni, 11 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Update Care sunt noile centre care se deschid de săptămâna viitoare la Arad pentru vaccinarea cu AstraZeneca

  de Raluca Medeleanu | 10 februarie 2021, 11:03 AM | Recomandările editorilor | Sănătate | Știri Arad

  0

  imagine cu rol ilustrativ

  Autoritățile au anunțat că începând de lunea viitoare, 15 februarie, va începe vaccinarea populației cu noul vaccin anti-Covid-19 AstraZeneca. Dat fiind acest fapt, se suplimentează și fluxurile de vaccinare.

  Astfel, din totalul de 180 fluxuri noi de la nivel național, la Arad se vor deschide 4. Locațiile care vor fi deschise publicului pentru vaccinare sunt la Cinema Arta de pe strada Vasile Alecsandri (1 flux), la Centru de Vârstnici din cartierul Aradul Nou (1 flux), respectiv la Sala de Sport de pe Aleea Predeal (2 fluxuri).

  Menționăm că vaccinarea cu AstraZeneca se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, incluse în etapa a doua de vaccinare: persoanele cu boli cronice și cele care desfășoară activități în domenii esențiale, iar înscrierile pentru vaccinare se pot realiza începând de astăzi, 10 februarie.

  Spre deosebire de Pfizer-BioNTech și Moderna, care sunt vaccinuri de tip ARNm, vaccinul AstraZeneca este un vaccin cu vector viral nereplicativ, adică utilizează un alt virus (adenovirus) pentru a transporta un fragment din informația genetică a virusului SARS-CoV-2 în celulele de la locul administrării, care ulterior sintetizează proteina Spike a SARS-CoV-2. Această proteină va fi recunoscută de către sistemul imunitar ca fiind străină organismului și vor fi produși anticorpi și celule care sa o atace. Dacă mai târziu persoanele vaccinate se întâlnesc cu virusul SARS-CoV-2 organismul lor îl va recunoaște și va fi pregătit să se apere.

  Adenovirusul utilizat pentru dezvoltarea vaccinului AstraZeneca nu infectează în mod normal oamenii, este izolat de la cimpanzei și este modificat astfel încât să își piardă capacitatea de a se multiplica.

  La fel ca și în cazul vaccinurilor pe bază de ARNm, unul dintre avantajele majore este timpul scurt necesar pentru dezvoltare și producție, arată datele oficiale de pe vaccinare-covid.gov.ro.

  Update

  Programarea pentru AstraZeneca începe astăzi și se realizează pentru o sesiune de 20 de zile, în perioada 15 februarie – 6 martie. Ulterior, în fiecare zi, vor fi alocate noi sloturi care vor permite programări pentru vaccinarea cu AstraZeneca, până la data de 11 aprilie.

  Ca element de noutate, pentru buna desfășurare a activității de vaccinare, programarea se va realiza în același cabinet atât pentru prima doză, cât și pentru rapel, la 56 de zile.

  Modalități de programare:
  1. În platforma informatică de către beneficiar, angajator sau aparținător
  2. Prin intermediul medicului de familie/curant
  3. Prin Call Center, la numărul unic 021.414.44.25
  4. Prin intermediul direcțiilor de asistență socială de la nivelul primăriilor

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.