marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Cardurile de energie de 1400 lei. Cum se acordă ajutorul, cine beneficiază și cum se utilizează?

  de Special Arad | 18 ianuarie 2023, 11:12 AM | Naţional | Recomandările editorilor

  4

  Românii vulnerabili vor primi în anul 2023 un sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei, de două ori/an, acesta fiind acordat din fonduri europene.  Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, notează economedia.ro.

  Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a făcut un ghid privind acordarea acestor carduri de energie.

  Cum se acordă ajutorul?

  Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare.

  Servicii/produse care se pot plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

  Cum se utilizează?

  Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

  Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin.

  Ajutorul nu se consideră venit și nu afectează: venitul minim garantat; alocația pentru susținerea familiei; statutul consumatorului vulnerabil de energie.

  Sumele alocate celor două tranșe nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie.

  Cine beneficiază de acest ajutor?

  Categorii de beneficiar Vârstă Venit/lună
  Pensionar Peste 60 ani, inclusiv Sub 2.000 lei, inclusiv
  Pensionar de invaliditate Nu contează Sub 2.000 lei, inclusiv
  Persoană cu handicap grav, accentuat sau mediu Nu contează Sub 2.000 lei, inclusiv
  Familie cu alocație de susținere Nu contează Nu contează
  Familie/persoană cu ajutor social Nu contează Nu contează

  Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie sa depășească 2.000 lei.

  Potențialii beneficiari trebuie să știe că vor fi înștiințați dacă s‑au descoperit situații care îi fac neeligibili. În acest caz, ei pot suna la 0319966, numărul de call center-ul creat de Poștă, unde vor primi informații suplimentare și vor fi îndrumați, dacă situația poate fi corectată.

  Care sunt condițiile de acordare?

  Cardul se aduce de către Poșta Română, la domiciliul beneficiarului, cu confirmare de primire.

  Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijin o singură dată.

  Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu.

  Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia).

  Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează.

  Când ajung cardurile la beneficiari?

  În periada 1–28 februarie 2023, beneficiarii eligibili vor primi cardul de energie. Se vor putea efectua plăți începând cu 1 martie.

  Cei care își păstrează calitatea de beneficiari vor putea utiliza cardul și pentru tranșa a doua, începând cu luna septembrie.

  În perioada 1–30 septembrie, cei care vin între timp eligibili vor primi cardul pentru a putea utiliza tranșa a II‑a.

  Care sunt acte necesare pentru plată?

  – Cardul de energie (primit prin Poșta Română)

  – Actul de identitate al beneficiarului (sau document de împuternicire și actul de identitate al împuternicitului)

  – Factura (curentă sau restantă) ori alt document justificativ (înștiințare de plată din partea furnizorului SAU certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/locatari, în cazul plății încălzirii în sistem centralizat de termoficare)

  Dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel scris pe cardul de energie: contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat + declarație pe proprie răspundere a beneficiarului, că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește.

   

  Sursa: economedia.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.