Cântece de dragoste de Ziua Îndăgostiților și muzica vieneză de la începutul secolului al XIX-lea, la Filarmonică

  de Special Arad | 12 februarie 2018, 11:39 AM | Cultură

  0

  Cântece de dragoste într-un concert coral de Ziua îndrăgostiților, un program atractiv, pe care Filarmonica îl adresează tuturor celor care acceptă să își petreacă în acest an seara de 14 februarie, în sala de audiție a Cercului Militar.

  Cea mai optimistă sărbătoare a lunii Februarie readuce în formatul coral refrene ale ultimelor decenii, selectând din tematica de mare succes titluri precum My Way, Strangers in the Night, Tears in Heaven, I Just Called to Say I Love You sau Spanish Eyes.

  Nu vor lipsi nici de această dată muzica marilor filme Love Story, The Godfather, Romeo and Juliet sau Doctor Jivago și nici mini-colecția Beatles, închegată între copertele unui remarcabil potpuriu: Something in the Way, Here, There, Everywhere, Yersterday, Oblady, Oblada.

  Spectaculoasele aranjamente semnate de Sabin Păutza, vor fi interpretate în această seară, de la ora 19.00, de corul academic al Filarmonicii, dirijat de Robert Daniel Rădoiaș și acompaniat de pianistul Sorin Dogariu.

  Franz Schubert și muzica vieneză de la începutul secolului al XIX-lea sunt atracțiile  simfonicului din 15 februarie 2018, de la ora 19.00, din Sala Cercului Militar, în al cărui program sunt incluse două dintre cele mai populare partituri ale repertoriului orchestral, Uvertura Rosamunda și Simfonia a V-a în si bemol major, precum și Wanderer Fantasy, lucrarea de cea mai mare notorietate din catalogul schubertian, prezentată în această seară în versiunea concertantă, semnată câteva decenii mai târziu de Franz Liszt.

  Preluarea în premieră a celebrei fantezii, una dintre cele mai dificile lucrări ale literaturii concertistice mondiale, se datorează excepționalului pianist italian Emilio Aversano, unul dintre maratoniștii de carieră ai momentului, ale cărui performanțe sunt compatibile cu echilibristica instrumentală propusă în paginile partiturii cu dublu autograf.

  Prezență de excepție pe podiumul concertistic arădean, Emilio Aversano se bucură de acompaniamentul dirijoral al unuia dintre cei mai apreciați muzicieni din Țara Galilor, Jonathan Mann, câștigător în anul 2015 al Concursului Internațional Jeunesses Musicales și al premiului Filarmonicii George Enescu.

  Johathan Mann este unul dintre cei mai apreciați muzicieni din Țara Galilor, fiind numit recent în postul de dirijor alături de Sir Charles Mackerras la Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance din Londra.

  Câștigător al ediției din 2015 a Concursului internațional de dirijat Jeunesses Musicales București, a primit premiul orchestrei Filarmonicii George Enescu și un premiu special al juriului care a condus la debutul său în Polonia, în anul 2016. Ca fondator și director muzical al orchestrei Cardiff Sinfonietta, a supravegheat evoluția ansamblului pe o perioadă de 11 ani. Orchestra a înregistrat pentru BBC și S4C și a colaborat cu soliști precum Nicola Benedetti, Benjamin Grosvenor, Sunwook Kim și Dennis O’ Neill.

  Născut la Salerno, Emilio Aversano s-a bucurat de o activitate concertistică marcată de apariții prestigioase alături de Amici della Musica – Palermo, în Festivalul de la Ravello, în concerte acompaniate de Orchestra de tineret SBS a Radioteleviziunii din Sidney sau de orchestra simfonică din Salonic, în grandioasa sală Megaron. În anul 2008, într-un concert organizat în cadrul seratelor muzicale de la Teatro Dal Verme din Milano, realizează cu Filarmonica din Bacău un maraton de patru concerte pe care le cântă în aceeași seară (Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul K. 488, Serghei Rahmaninov – Concertul nr.2, Piotr Ilici Ceaikovski – Concertul nr.1 și Franz Liszt – Concertul nr.2), iar în 2014, cu aceeași orchestră, alte două maratonuri, în Konzertsaal der Universität der Künste din Berlin și la Gewandhaus din  Leipzig. Ultimul a fost înregistrat pe un dublu CD de casa de discuri Amadeus și de Electrecord București.

  A cântat la Sala Verdi a Institutului  Cultural Italian din Budapesta, cu orchestra MAV din Budapesta, dirijată de Fabio Mastrangelo, care l-a acompaniat ulterior într-un maraton care a avut loc la celebra Sala de aur de la Musikverein  din Viena. În 2017 a debutat ca dirijor de orchestră și pianist, interpretând Concertul K. 488 de Wolfgang Amadeus Mozart, alături de Cameristi del Teatro alla Scala din Milano, la Teatro Politeama din Catanzaro. În aprilie 2018 va cânta cvintetul de Antonin Dvorak în noua stagiune a Teatrului alla Scala din Milano, cu Quartetto della Scala.

  Printre formatorii săi se numără celebrul pianist Aldo Ciccolini.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.