Canicula a lovit în PNL, ploaia și „puciul celor 100”, în USR, dar apele-s tulburi peste tot
Puțin înainte de ultimul cântat de cocoș de caniculă arădeană, PNL a ieșit în lume cu lista de candidați pentru parlamentare. Surprinzătoare această grabă, la un partid pentru care deciziile de la centru au contat mereu, mult mai mult decât voința arădenilor. Or, din câte știm, listele acestea încă nu au fost aprobate de centru. Și-atunci, ce-a fost cu această grabă?
Canicula sau anumite interese? Vom vedea cât de curând.
La USR, canicula a lovit și mai tare. Atât de tare încât, la primele ploi a explodat o adevărată bombă politică. Sau puci, cum au titrat colegii
Citiți amănunte aici: Puci la USR Arad. Adrian Wiener a fost exclus de pe lista celor 100 de delegați la conferința județeană și poate pierde candidatura pentru Parlament
Pare ceva obișnuit la USR, e drept, mai degrabă la nivel central, unde, așa cum, poate, vă amintiți, au tot picat președinții după niște „piuciuri” mai mult sau mai puțin publice.
În organizația arădeană însă atmosfera părea calmă, chiar dacă se cam știa, încă înainte de alegerile locale, despre unele nemulțumiri în organizație. Și despre unele nereguli privitoare la evidența unor membri (subiect interesant!). Totuși, „furtuna” nu era așteptată. Cel puțin nu acum.
Cunoscând nemulțumirile unor membri importanți ai partidului, conducerea le-a „luat în evidență” și cam atât. Nu a reacționat, probabil pentru a nu tulbura apele înainte de alegeri. De cele locale vorbim. Sau din comoditate ori din naivitate. Or fi crezut că nemulțumirile se vor atenua de la sine sau că vor dispărea pur și simplu după schimbarea conducerii centrale a partidului. Mai ales că liderul de facto al USR Arad, Adrian Wiener, a fost cooptat în echipa câștigătoare a Elenei Lasconi.
Cum însă, pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești, iată că puciul a „dospit” – așa-i la vreme de caniculă – și a „explodat” când le-a fost ploaia mai răcoroasă useriștilor lui Wiener, principalul vizat de „puciști”.
E clar că USR nu avea nevoie de un (nou) scandal înainte de alegerile parlamentare și chiar prezidențiale – deși, părere personală, cam slabe șanse în lupta pentru Cotroceni, dar niciodată nu se știe. Probabil, „puciul celor 100” va fi prezentat atât ca o necesitate, cât și ca o dovadă a democrației din USR.
Necesitate, pentru că liderii partidului păreau amorțiți după alegerile din 2020, într-o politică „de birou”, fără grija organizațiilor locale, ca și inexistente.
Medicul Adrian Wiener știe acum cel mai bine că medicina este frumoasă, dar grea, în schimb politica este urâtă și ușoară. Ușuratică de-a dreptul
Sursa: europafm.ro
Tot la necesitate ar intra și anumite jocuri de culise, așa-zis politice (nu este treaba noastră să spunem de cine și cum au fost făcute). Nu este nimic politic în neasumarea unei candidaturi sau, un pic mai direct spus, în mimarea candidaturii, cu scopul de a „se păstra” pentru viitoarele alegeri. Mai bine lăsa pe altcineva să candideze.
Despre democrația de partid, cu o altă ocazie, pentru că nu vizează doar USR.
Altfel, din afara partidului, puciul este doar un fapt de viață. Astfel de negări și de lupte fac parte din viața oricărei ființe sau organizații. Dar tot viața ne învață că puciurile rareori sunt cu adevărat revoluții, adică rareori se întâmplă să schimbe ceva în profunzime. De obicei, puciurile rezolvă doar anumite nemulțumiri de grup și, dacă nu cumva puciul este înăbușit de îndată, grupul pune mâna pe putere și gata.
Poate în acest caz va fi altfel, dar greu de crezut.
Și PNL a părut lovit de caniculă
Dar fără să-i fie afectată liniștea interioară. Deocamdată. Liniștea în ograda PNL este pasăre rară. Poate de vină o fi canicula prelungită, poate ploile ce-au urmat…
Sigur, desemnarea candidaților și a poziției lor pe liste, cu două luni înainte de începerea campaniei electorale (1 noiembrie) poate părea o dovadă de seriozitate și de responsabilitate politică. Și, am putea spune, de respect față de alegători, cărora li se oferă, iată, posibilitatea de a-i cunoaște din timp pe candidații liberali. Am putea spune, dar am cam greși.
În primul rând, despre respectul partidelor față de alegători ar fi multe de discutat. Ce respect față de alegători este să prezinți o listă cu nume alese de un șef de partid sau, în cel mai fericit caz de un grup din partid, nume așezate într-o ordine anume stabilită de partid? Este ca și cum te-ai duce într-un supermarket și dintre toate produsele de pe rafturi nu ai putea cumpăra decât două, trei sau patru, conform unei liste făcute de conducerea magazinului.
Asta-i libertatea de a alege? Asta-i democrație? Sau tot canicula-i de vină? Sigur, problema asta nu este doar a liberalilor și ar fi nedrept să le-o punem doar lor în cârcă, așa că o vom aborda cu o altă ocazie.
Revenind la graba cu care liberalii au prezentat public listele cu candidații pentru alegerile parlamentare de la 1 Decembrie, trebuie să spunem că „manevra” ne amintește de cea dinaintea alegerilor locale din 2020. Și atunci au ieșit public cu listele, inclusiv cu Sergiu Bîlcea „viitorul primar al municipiului” și Călin Bibarț, deputat. Plus un spectacol grandios la Polivalentă.
Doar că jocurile au continuat și, cu „ajutor” de la centru (nerecunoscut public, așa cum se procedează de obicei), s-a făcut rocada între Bîlcea și Bibarț (că PNL Arad și-a asumat decizia este o altă problemă). Adică, fix așa cum a dorit actualul primar ce părea scos din joc la spectacolul de la Polivalentă.
Acum, miza este cel puțin la fel de mare (cel puțin o funcție de senator), dar lupta pare să fie mult mai contondentă. Ioan Cristina, senatorul devenit tradițional pentru Arad a fost scos din joc. Deocamdată, pentru că doar un naiv și-ar putea imagina că tradiționalul Neluțu se va da bătut așa de ușor. După o caniculă așa mare…?
Cu Sergiu Bîlcea este altă poveste, el este ales local (consilier județean și, probabil, viitor vicepreședinte al CJA). Prin urmare, greu de crezut că va scoate sabia.
O va face însă, cu siguranță, Neluțu, chiar dacă acum nu se mai poate baza, de exemplu, pe fostul său tovarăș de „dă-i și luptă”, Ludovic Orban. Sigur, activitatea lui de 12 ani ca senator enu-l califică pentru un nou mandat. Dar interesele sunt interese.
Citiți amănunte aici: Stimate domnule senator, Ioan Cristina, dragă Neluțu,
Neluțu nu se teme de caniculă. Are la dispoziție umbra deasă a pădurii. Are și prieteni influenți, destul de puternici pentru a impune schimbarea listelor. Vă mai amintiți cine a susținut candidatura lui Orban la șefia PNL, în competiția cu Cîțu? PNL Arad, prin Gheorghe Falcă, anunțase că îl susține pe Cîțu, dar Neluțu Cristina, Călin Abrudan și Călin Bibarț au ieșit public cu susținerea lui Ludovic Orban.
Păi, cum să nu prindă acum curaj, când miza este însuși prietenul Neluțu cel tradițional? Și n-ar fi exclus ca și alți primari să se alăture acestei cauze. Plus alți prieteni. Așa că, listele încă nu-s chiar atât de definitive pe cum au fost prezentate.
Caniculă grea, interese mari, jocuri pe măsură. Iar Bucureștiul încă tace…
Comentariile portalului
Asta ne așteaptă pe toți daca vom vota ,pnl.psd, ciuca ,ciolacu și o să ne ia pe toți dracu ( daca mai stam in colonia asta numita (...)
Si la mine s-a blocat la depunerea primului document. Asta undeva la secunda 30. Cine a fost mai lent de 30-35 de secunde nu a mai prins nimic. 1 minut si 26 de (...)
Romani exagereaza ...zice cineva!dar realitatea ca fiecare face ce il taie capul iar ala cu tirul trebuia identificat si amendat asa tot oamenii necajiti vor fi am3ndati hotii (...)