duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Cânepa va putea fi cultivată în România, în gospodării, cu acordul Ministerului Agriculturii

  de - | 22 aprilie 2016, 8:59 AM | Naţional

  0

  Liber la cultivarea de cânepă în gospodării, în România, pe suprafeţe de până la 1.500 de metri pătraţi, potrivit unui proiect al Ministerului Agriculturii. Măsura vine pentru a sprijini cultivarea acestei plante care aducea venituri importante României, odinioară al treilea producător din lume, scrie digi24.ro.

  Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, va fi permisă „cultivarea plantelor de cânepă Canabis sativa L, subspecia sativa în vederea producerii de tulpini, sămânţă, în cercetarea agricolă ori pentru producerea de sămânţă certificată, numai cu autorizarea de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti”.

  Totodată, va fi permisă cultivarea plantelor de mac Papaver somniferum L, pentru obținerea de semințe folosite în scop alimentar, numai cu autorizarea de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti.

  Culturile de cânepă vor fi monitorizate pe tot parcursul perioadei de vegetație.

  „Culturile de plante de cânepă Canabis sativa L, subspecia sativa cu suprafața maximă de 15,00 ari pot fi înființate în grădinile familiale, pe teren amplasat în intravilan, producția rezultată fiind utilizată exclusiv pentru uz propriu, gospodăresc și tradițional, prin declararea pe propria răspundere a suprafeței, producției estimată și realizată aferente fiecărei părți componente a plantei, respectiv tulpină, frunze, inflorescențe, fructe, semințe cât și a produselor obținute în urma prelucrării”, se arată în proiect.

  Ministerul Sănătăţii va aduna, analiza şi comunica Agenţiei Naţionale Antidrog, toate datele statistice pe care le deţin în legătură cu activităţile de cultivare, sitauţia suprafeţelor pentru care s-au eliberat autorizații de cultivare, precum și suprafețele rămase în cultură și producțiile obținute după recoltare.

  Cultivarea de cânepă, o problemă de urgenţă

  Motivele pentru care această iniţiativă legislativă este promovată ca ordonanţă de urgenţă:

  Neadoptarea măsurilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență are ca efect discriminarea producătorilor agricoli care vor să cultive cânepă pentru consum propriu țesătura de cânepă românească este recunoscută în lume drept „fibra de aur a României” cererea crescândă din țară și din străinătate pentru producția de cânepă industrială nepromovarea prezentului act normativ în regim de urgență va avea ca efect: – imposibilitatea asigurării unor venituri membrilor gospodăriilor din spațiul rural, acesta fiind o sursă foarte importantă de venit; – imposibilitatea continuării tradițiilor și obiceiurilor românești: țesături, broderii, împletituri, covoare dar și organizarea de șezători în comunitatea satului; – neîncadrarea în termenul de eliberare a autorizației pentru cultivare, respectiv data limită de 10 mai 2016, precum și încadrarea în termenul de depunere a cererilor de plată și implicit pierderea sumelor pentru susținerea fermierilor români, poate avea consecințe nefavorabile atât pe plan economic cât și social prin pierderea subvențiilor acordate fermierilor; – neîncadrarea în perioada optimă de semănat a culturii conform tehnologiei de cultivare.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.