marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Când vom afla rezultatele recensământului în ceea ce privește Aradul?

    de Tomck@t | 5 august 2022, 2:29 PM | Știri Arad | Topic special

    0

    (foto: CNIPT Arad)

    Recenzarea Populației și Locuințelor s-a încheiat oficial pe 31 iulie și au apărut deja primele statistici făcute publice la nivel național, care sunt destul de îngrijorătoare în privința evoluției demografice a României. Datele statistice nu sunt însă complete, deocamdată. Care este situația la Arad? A scăzut, a stagnat, ori a crescut numărul locuitorilor în județ? Când vom afla, de fapt, rezultatele oficiale?

    Ce se știe până acum?

    Conform Institutului Național de Statistică, în județul Arad au fost completate în total 393.231 chestionare în perioada 14.03 – 31.07.2022, reprezentând 96.2 % din populația rezidentă – țintă estimată. La nivel național, s-au înregistrat în total 18,15 milioane de persoane, reprezentând 95,4% din populația rezidentă țintă estimată a României la 1 decembrie 2021 (19,02 milioane de locuitori). Detalii, aici.

    La nicio săptămână distanță de încheierea perioadei de recenzare, deocamdată este prematur să așteptăm un rezultat oficial, ce-i drept. Asta ne-a spus și Florica Grec, Directorul Executiv al Direcției Județene de Statistică din Arad, precizând că analizarea datelor nu depinde acum de instituția locală, ci de Institutul Național de Statistică din capitală, iar comunicarea rezultatelor la nivel local va fi făcută prin intermediul Prefecturii Arad, prefectul Toth Csaba fiind președintele comisiei.

    În comunicatul Institutului Național de Statistică se menționează că primele rezultate ale Recensământului Populației și Locuințelor vor fi diseminate în cursul lunii decembrie 2022, urmând ca datele complete și finale să fie făcute publice la finalul anului 2023, deși s-ar putea ca rezultatele să apară mai devreme.

    Florica Grec, Directorul Executiv al Direcției Județene de Statistică din Arad a declarat pentru Special Arad că în momentul de față se lucrează la baza de date, pentru depistarea dublurilor, săptămâna viitoare urmând a fi începută o anchetă post-recensământ, adică verificarea datelor obținute pe teren cu un chestionar simplificat, pe un sector din municipiul Arad (care se împarte în zece subsectoare) și în județ, la Chisindia (județul fiind împărțit tot în zece subsectoare). Datele anchetei post-recensământ vor fi apoi comparate cu datele recensământului efectuat anterior. „În mod normal, la sfârșitul acestei luni ar trebui să terminăm, în decembrie vor fi rezultatele cu care se iese în public, dar până atunci Institutul ar trebui să ne comunice rezultatele”, ne-a spus Florica Grec.

    „Un declin demografic fără precedent”

    Primele rezultate ale recensământului arată o scădere a populației la nivel de țară. „Aproximativ 19 milioane e populația aflată pe teritoriul României”, în scădere față de recensământul din 2011, când au fost înregistrate 20,12 milioane.

    Ieri, primele rezultate au venit de la cel mai renumit serviciu de spionaj din lume, CIA. Potrivit CIA The World Factbook, România a urcat pe locul 2 mondial la rata mortalității și coboară în coada clasamentului mondial la natalitate. Oficiali din Guvernul României confirmă informațiile și vorbesc despre „un declin demografic fără precedent”.

    Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS) a declarat tot ieri (joi), la Realitatea TV, că este „pesimist în ce privește evoluția demografică. În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore la pensii și pe piața muncii. Nu mai e piramida vârstelor, e o bază mică”.

    În afara țării sunt circa 4 milioane de români, a spus oficialul, citând un raport ONU, potrivit G4Media.ro.

    Cât despre Arad, tendința este asemănătoare.

    Dacă situația recenzării se adeverește (393.231 persoane recenzate, reprezentând 96.2 % din populație), comparativ cu recensământul anterior, din 2011, când s-a stabilit că județul Arad avea 409.072 locuitori, la ora actuală pare că și populația Aradului a scăzut în ultimul deceniu, undeva la aproximativ (sau chiar sub) 400.000. Totuși, nu este o scădere atât de mare precum cea înregistrată în 2011: 409.072 locuitori versus 461.791 în 2002.

    Județul Arad evoluția demografică
    Date: Recensăminte sau birourile de statistică / Wikipedia

    Potrivit Wikipedia, municipiul Arad a avut 159.074 locuitori în 2011, în scădere față de 172.827 locuitori în 2002. Rămâne de văzut dacă a scăzut – și dacă da, cu cât – numărul locuitorilor în urma recensământului din acest an.

    Municipiul Arad evoluția demografică

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.