Când umbra lui Bupte acoperă Arhiepiscopia Aradului, nici Vidul nu mai „crește”

  de O. Peniță | 26 octombrie 2016, 8:43 AM | Culise | Recomandările editorilor

  9

  Consilierul administrativ-bisericesc, Protosinghel Teodor Vid, va fi înlocuit din funcția deținută de la marea „schizmă” din anul 2013, atunci când întreaga garnitură de șefi-consilieri ai instituției, în frunte cu vicarul Iacob Bupte, a fost „doborâtă” de Patriarhie.

  Deocamdată nu se cunosc motivele care stau la baza acestei decizii dar, totuși, sursele noastre pun această „ruptură” pe seama mai multor motive.

  Se pare că ar fi vorba de „mâna” veșnicului și eternului Iacob Bupte, fost vicar cu accese permanente de arhiepiscop, și a contabilei Arhiepiscopiei Aradului, Angela Borteș. Dorința lui Teodor Vid de a face (câta…) ordine în Arhiepiscopie, pensionarea multor „dinozauri” ai Bisericii arădene, refuzul de mai „cânta” după vocea falsă – sau falcă?..- a lui Bupte și deciziile luate independent de dorința oligarhilor au condus la actul trimis de la Patriarhie dar în mod sigur comandat de „donatori” din Arad.
  Mai trebuie totuși să adăugăm că Angela Borteș este sora stareței de la Gai, acolo unde interesele pecuniare sunt la rang de „artă” și e foarte posibil ca Vid, care este și superior (exarh) al mănăstirilor din Arhiepiscopia Aradului să fi dorit o oarecare disciplină financiară. Iar aceasta… i-a fost fatală.
  Și ca să dăm Cezarului ce… Vid, în calitate de consilier administrativ a scos la pensie în trei ani atâția preoți câți nu a scos nimeni niciodată în Arhiepiscopie, dând astfel o șansă tinerilor preoți să își găsească locuri de muncă, dar practic contribuind din plin la căderea sa asistată de „dinozauri”. Inclusiv pe Bupte el l-a pensionat.
  Cu precizarea că Vid nu a ajuns la final de mandat, acesta având teren anul 2018, adică la patru ani de la numire, și că nimeni din Arhiepiscopia Aradului nu confirmă (deocamdată) informația postată de noi aici, la „Culise”, vă promitem că revenim.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Pana acuma ati tinut-o sus si tare ca acest Vid e omul lui Bupte. Gata v-ati dezumflat?! :)) Sursele voastre tare par a fi din “interior”.

   In tot timpul petrecut culegand informatii pentru articol, nu v-ati intrebat de ce s-a intamplat “ruptura” asta in liniste deplina si taman cand DNA-ul a inceput descinderile in BOR? Sau defapt lucrurile astea nu se dau in presa?!

   De ce nu i s-a mai dat acestui “zero-barat” un termen de 30-90zile pentru incheierea activitatii (ca deh e functie de conducere), iar in schimb totul s-a petrecut peste noapte?

   Oare trebuie protejata institutia de controale si de aia i se taie craca de sub picioare celui mult prea-infruptat?

   Oare nu pentru ca acest proto-ce-o-fi-el a vrut sa-si vacanteze cat mai multe parohii ca sa-i iasa si lui banutul de-o “chilie” noua, iar acum lucrurile ies la iveala? Ca vorba aia si calugarii au nevoie de “chilii” moderne-n centrul Aradului; mai nou, manastirile nu mai sunt la moda; acolo viata-i grea, ascultarea-i ascultare, canonul e canon, slujbele-s slujbe; nu toti rezista mai ales cand e de unde..

   Dar ce sa faci?! Vorba aia, daca Bupte vrea ceva, ala-i sfant! Sau nu, Penita?!

   +7 voturi
   +1
   -1
  2. Asa se intampla cand vrei sa -ti faci treaba,esti pus cu botul pe labe.Desi acest Vid pe care l-ati tot balacarit in fel si chip se pare ca in ultimul timp ,de ceva vreme incoace a fost cam singur impotriva tuturor.Nu a cedat la presiuni(vezi aici cazul protopoilor de Ineu si Sebis care si-au dorit cu orice pret mutarea in parohii de oras)Iaca acu l-au mazilit.

   +4 voturi
   +1
   -1
  3. Oare ce au in comun cu biserica ortodoxa, cu dogmele religiei ortodoxe si alte cele, acesti adevarati farisei pre nume Bupte, Vid, Bortes si altii ca ei ?! Daca s-ar scula Isus, cred ca i-ar lua cu parul, asa cum au patit zarafii din templul Jerusalemului! De fapt numitii de mai sus sunt chiar zarafi , au nu slujitori a lui Isus…..la dumnealor totul este de vanzare si cred ca l-ar vinde si pre Domnul Isus, daca asta le-ar aduce foloase personale!Cata rusine aduc acesti tradatori ai religiei noastre stramosesti….si va mai mirati ca lumea ocoleste biserica?!

   +4 voturi
   +1
   -1
  4. De ce în Arhiepiscopia Aradului nu se pune în aplicare decizia ca popii divortati și recăsătoriti să fie înlocuiti din funcție și cu atât mai mult au și funcții de conducere(parohi)….oare nu nu are legătură cu Vid și cu Bupte care au făcut atâtea acte false în Arhiepiscopia Aradului…pe ce bază sunt ținți încă în funcție ? Arhiepiscopul Timotei doarme ? De ce DNA-ul nu vine și la Arhiepiscopia Aradului să vadă neregulile din urmă și din prezent mai ales …

   +3 voturi
   +1
   -1
  5. Statul mulge si de la Biserica , de aceea închide ochi!Acolo unde nu este cinste si rânduială nu se baga ca doar sunt oamenii lor mincinoși infiltrati,Ia sa vedeți cate controale ar fi daca ar fi un episcop de calibrul sf.Vasile cel Mare sa vezi atunci atacuri si controale!Dar pana instituția este obedienta sistemului corupt se închide ochii, restul este cancan de interior!Urmașii lui iuda sau modernizat si sincer avem fiecare partea noastră de vina!Daca am fi mădulare vi ale Biserici si instituția nu ar fi așa!Așa ca este asa cum suntem noi Cine vrea sa se mântuiască Dumnezeu ajuta sa găsească om să-l arunce în scaldatoare cine vrea sa păcătuiască e liber chiar si în institutia bisericeasca!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.