ExclusivCând și șampania a refuzat să se deschidă… reportaj din sediile de campanie ale PNL, USR și PSD, timp de câteva ore, ieri, după anunțarea rezultatelor

  de Lucian Dănilă, Raluca Medeleanu, Andreea Daniela B. | 28 septembrie 2020, 3:15 PM | Reportaj | Topic special

  1

  Alegerile locale din Aradul anului 2020 – septembrie  – nu au adus prea multe surprize. Bibarț a câștigat Primăria municipiului, dar nu era deloc o surpriză. Cionca rămâne la Consiliul Județean, în timp ce la consilii tot PNL a rămas lider. USR a trecut de la extaz la agonie. S-au bucurat de victoria lui Nicușor Dan și a lui Dominic Fritz, dar au pierdut onorabil cu Wiener la Arad. Agonia însă vine din faptul că în Arad, în întreg județul, USR nu a câștigat nicio Primărie! Marii perdanți ai zilei de 27 septembrie au fost cei de la PSD Arad, referindu-ne punctual la municipiu. Aveau așteptări mari, dar au ajuns să se bucure de victorii mici. Pentru PSD a fost cel mai mic scor pe care l-au înregistrat vreodată la Arad.

  Dezamăgirea generală a fost vizibilă peste tot, chiar și la PNL, mai ales din cauza absenteismului de la secțiile de votare. Arădenii au dat un semnal clar că nu sunt curioși sau, poate, că sunt sătui de acest gen de politică care se face prin această parte de țară. Bibarț a câștigat Primăria, dar a pierdut lupta cu propriul partid fiind, dacă nu sub scorul PNL, cel mult egal. 

  Special Arad a fost prezent aseară, până bine după miezul nopții, în sediile primelor clasate dintre partide, PNL, USR și PSD. Iar mai jos am încercat să vă redăm nu numai atmosfera, ci tot ceea ce am simțit noi, prezenți acolo, între ei. Bineînțeles că au mai fost și aspecte „off the record” și despre acestea, clar, nu putem să scriem…

  De la exaltare, la liniște apăsătoare… USR PLUS

  Am ajuns în sediul USR PLUS în jurul orei 21:00. Atmosfera era una extrem de veselă, însă am fost surprinși să aflăm că Adrian Wiener, candidatul lor, nu era acolo, între colegi. Echipa era total acaparată de știrile de la televizor, unde se prezentau statisticile partidului la nivel național, momentul anunțării exit poll-ului care îl plasa pe Nicușor Dan peste Gabriela Firea fiind un combustibil pentru o reacție de bucurie în masă. Apoi a venit cealaltă veste: Clotilde Armand conducea și ea.

  Ba mai mult, chiar și la Timișoara semnele dădeau spre un câștig covârșitor al lui Fritz. USR PLUS conducea și în Brașov, Alba Iulia, Constanța… Începând să-și sune sursele din secțiile de vot din municipiul Arad, un val general de optimism desăvârșit s-a resimțit în aer, căci observau că în anumite secții, unde nu s-ar fi așteptat, numărul de voturi era în favoarea lor. Apoi însă au început să vină veștile din județ, de la noi din județ, lucru care a stârnit o maximă dezamăgire pentru președintele Vlad Botoș, care a considerat că se putea mult mai bine. Nici măcar o primărie câștigată… dezamăgire cruntă!

  Eforturile au fost așadar concentrate apoi pe municipiu. Cu toții din sediul USR s-au axat să verifice telefonic dacă voturile sunt numărate corect, cu atenție. Cu toate acestea, când USR PLUS încă verifica și calcula rezultatele pe fiecare secție de vot, live-ul de pe Facebook al PNL-ului a început să redea sunetul de claxoane care se auzeau din fața Primăriei. L-am rugat pe Vlad Botoș să ne ofere o declarație, însă acesta nu a dorit să spună nimic până la aflarea rezultatelor finale. Nici Adrian Wiener nu s-a arătat dispus, contactat fiind telefonic. Probabil că în zilele următoare… mai ales că senzația noastră a fost aceasta: ceva în campania sa nu a mers cum ar fi trebuit și de aceea nu a putut fi în postura lui Nicușor Dan, a lui Fritz, sau a altor proaspăt aleși primari USR din țară…

  Relaxare și zâmbete la exterior, crispați și tensionați pe interior… liberalii

  Sediul PNL arăta destul de liniștit la ora 21.00 când am ajuns noi acolo, totul a început cu vizionarea știrilor de ultimă oră legate de București. Lumea s-a relaxat și la 21.30 sediul a fost eliberat, fiecare plecând în treaba lui. Ce treabă? – nu știm, că nu ne-au spus… La ora 22.30 deja primeam primele informații despre primăriile câștigate sau pierdute. Culmea, stând lângă câțiva membrii PNL la masă în timp ce telefonul ni se umplea cu mesaje, aceștia ne întrebau frecvent dacă mai știm ceva. Atmosfera a continuat să fie așa până pe la ora 23.30 când deja îi simțeam că sunt mai relaxați. Călin Bibarț venea din când în când în camera de conferințe înfulecând ceva, probabil apetitul fiindu-i ceva mai crescut de la emoții, mai un selfie de bucurie, o glumă, o ironie, o părere „Nu cred că intră în discuție să fie alianță cu USR” sau „Ai pierdut vreo 10.000 de voturi pentru faza cu UTA”.

  Dintr-o dată, cu doar câteva minute înainte de miezul nopții, încep pupăturile. Membrii de partid se pupă, se îmbrățișează, vinul e scos de la naftalină și pe masă apar paharele alea bune împreună cu ceva prăjitură. Ăsta e semn bun! Or fi câștigat? Da, au câștigat! Nu se știa încă exact cu cât, au avut emoții, căci Wiener le sufla în ceafă, dar PNL câștigă. Ba mai mult, chiar dacă Wiener era aproape, pentru cei prezenți se cam știa că „și-a tăiat craca de sub picioare” când apăruse la dezbaterile televizate. Deci, să înceapă petrecerea! Poze iar, tricourile galbene au început să iasă de sub geci și fața lui Bibarț „zâmbea” de pe burțile majorității.

  Cum spuneam, atmosfera a fost una caldă, lumea s-a relaxat înainte de miezul nopții când majoritatea primăriilor erau deja câștigate și după vinul roșu a sosit rapid și șampania care „era acolo pe biroul lui Falcă”, după cum ne-a spus chiar noul primar ales, Călin Bibarț. Mai ceva ca de anul nou, sticla a fost scuturată, s-a tras de dop până i-au amorțit mâinile lui „Bibi” și nicicum nu se lăsa desfăcută. A chemat un simpatizant să o desfacă, nu pe acel „simpatizant” care tot a apărut pe la televizor, dar nu a reușit nici el. Din tras în tras s-a rupt și dopul, iar șampania a rămas nedesfăcută. Deputatul Glad Varga a adus un tirbușon care se dorea a fi salvator, dar cel care tocmai a preluat puterea la Primărie, la Bibi ne referim, a arătat că forța sa este uriașă și a rupt tirbușonul! Semn prost?…. Nu știm, dar astfel, s-a abandonat ideea de a mai desface cineva șampania… Pe de altă parte, nu știm nici cat de veche era șampania din biroul „șefului”… că alea au dopul „trainic”…

  Am ieșit în stradă. Membrii partidului câștigător s-au urcat în mașini și s-a dat drumul la claxoane, la muzică, veselie, ce mai? Poliție locală nicăieri! Din boxe se auzea Mircea Rusu cântând imnul fostului PDL, acum al PNL-ului, dar coloana a fost una modestă, de aproximativ zece mașini. Nu a mai fost deloc fastul de altădată… Odată coborâți din mașini, Bibarț și Falcă s-au evaporat, vreo zece susținători au rămas în fața primăriei și cântau de bucurie în timp ce noi am rămas fără declarațiile de după pentru că „Bibi” era transpirat.

  Victoria lui Bibarț în bătălia pentru Primăria Aradului era oarecum previzibilă, dar nu a mai dus bucuria de altădată. Ținem minte victoriile din 2008 sau 2012 ale lui Falcă, care erau urmate de muzică și dansuri pe platoul din fața Primăriei. Acum, Bibarț a fost lăsat doar cu câțiva fani, iar cordonul de mașini a fost mai mic decât la o nuntă săracă. Pe platoul Palatului Administrativ singurul care avea glas era Denis Bot, fiul primarului de la Șiria, cel care de aproximativ un an este consilierul personal al lui „Bibi”. El își exprima din când în când bucuria la microfon în fața unei audiențe care semăna cu meciurile de fotbal din pandemia de COVID-19: adică aproape nimeni. Au fost 10, poate 15 persoane, pe platou. Nici măcar „Bibi” nu era. El stătea în biroul de la partid, transpirat și obosit…. și, mai adăugăm cu voia dumneavoastră, gândit.

  Liniște de mormânt. Dezamăgire mare și micile bucurii… la PSD

  Am ajuns la sediul lor puțin după ora 9. Așa cum colega Raluca a prins la USR entuziasmul creat de victoria lui Nicușor Dan la București, la PSD era un prim șoc. „Uite, mă, că a pierdut Firea Capitala” își spuneau între eiBun, dar pe noi ne interesa Aradul și județul. „Abia peste o oră vin primele rezultate” și așa a fost. Cei mai activi erau deputații Eusebiu Pistru, cu un nou „look” în urma unui accident, precum și Florin Tripa. Telefoanele lor negre parcă aveau dungi roșii pe margini. Erau încinse. Aveau așteptări. „O să câștigăm la Hălmagiu”, spunea Pistru, dar după primele telefoane date în acea zonă lucrurile aveau să ia altă turnură. „Pierdem și acolo” , s-a resemnat el. Acum putem spune că a câștigat omul la care se referea deputatul. Dar nu știm dacă e „al lor”, noul primar Dărău de la Hălmagiu.

  Biroul era gol… Ilie Cheșa și băieții care au muncit în campanie erau în birourile din spate, Mihai Fifor stătea închis în biroul „șefului” de unde a ieșit doar de două ori. În secretariat era plin de femei, dar telefoanele le dădeau bărbații, aceeași Tripa și Pistru. S-au făcut liste: „Uite, astea sunt primăriile câștigate până acum de noi”, ne spunea doctorul Sami Dragoș, candidat pentru funcția de consilier județean pe un loc care până la urmă nu a fost eligibil.

  Din biroul lui Mihai Fifor a apărut Emilian Eli Pintea. „Am pierdut rău de tot”, ne spunea Eli, referindu-se la lupta pentru Primărie sau pentru Consiliul Local Municipal. Și așa a fost… Încet, încet veneau veștile de la Lipova, Pâncota și Chișineu Criș, iar veștile erau bune. PSD a câștigat Primăria la Lipova și Pâncota, dar aveau să o piardă la mustață la Chișineu Criș, acolo unde „eternul” primar Burdan a pierdut la 30 de voturi șansa de a fi în continuare primar deși are 83 de ani…

  Și brusc a apărut o mică bucurie: „Yes, am câștigat la Dezna!”, se bucura Florin Tripa… A fost o seară amară la PSD Arad, mai amară decât un ristretto fără zahăr.

  Citește și:

  Biroul Electoral Central, rezultate parțiale: doar cinci peste pragul de 5%

  Gheorghe Falcă îl invită pe Adrian Wiener să accepte funcția de viceprimar după ce, susține președintele PNL, candidatul USR s-ar fi autoinvitat la Primăria Arad!

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Aradul amortit, delasator, resemnat si sedat in fata unei persoane care de 16 ani face ce vrea in fata a 150.000 de purtatori de stampila. Pare ca alte orase ca Bucuresti,Timisoara,Alba Iulia(si nu numai) .. au ascultat imnul in duminica alegerilor. Si nu au mai preferat canapeaua.
   Somn usor Arad! Am pierdut ultimul tren..vom fi cu 10 ani in urma vecinilor de judet din vestul tarii.
   Legat de alegerea din primul tur a primarilor. Primarul a fost ales de 33% din cei 30% prezenti la vot. Adica 10% din cei cu drept de vot. Ce e interesant..daca ar fi sa calculam…sunt 67% din cei care au votat, care au ales altceva decat aceasta continuare. Romania we love you!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.