Când și în ce condiții se vor relua spectacolele de teatru, concertele simfonice și proiecțiile de film în interior, la Arad?

  de [email protected] | 1 septembrie 2020, 2:16 PM | Cultură | Topic special

  0

  Teoretic, de astăzi se pot deschide în interior nu doar restaurantele, ci și teatrele, filarmonicile și cinematografele. Practic, sunt însă pași puțin mai greoi până la reluarea spectacolelor sau ale proiecțiilor în săli și nicidecum nu va fi, deocamdată, ca înainte de pandemie. Am vorbit cu directorii instituțiilor de cultură arădene, cele vizate de noua Hotărâre de Guvern, ca să aflăm începând de când și în ce condiții vor avea ocazia arădenii să vadă spectacole de teatru, concerte sau filme înăuntru.

  Trebuie spus din start că Hotărârea nu a fost publicată, până la această oră, în Monitorul Oficial. Reprezentanții instituțiilor de cultură din Arad, la fel ca în toată țara, așteaptă deocamdată reglementările Ministerului Culturii și al Sănătății, iar după aceea totul va depinde și de decizia Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Arad, pentru că reluarea spectacolelor/concertelor/filmelor în interior va depinde și de incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din fiecare județ în parte, care trebuie să fie mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.

  Cât timp vremea permite, accentul va fi pe proiecții de filme și spectacole în aer liber, reiese din ceea ce am aflat și de la Ramona Vărșăndan, Șef Birou Administrare Cinematografe din cadrul Centrului Municipal de Cultură.

  „În luna septembrie continuăm proiecțiile în grădina de vară. Dacă vremea va fi nefavorabilă, avem varianta de a proiecta în interior. Deocamdată așteptăm normele oficiale. Adică am putea redeschide în curând, dar încă nu se știe ce condiții trebuie respectate”, ne-a spus Ramona Vărșăndan.

  În cazul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad mai intervine și renovarea clădirii, însă directorul instituției a găsit o soluție și pentru acest mic impediment, în cazul în care se vor relua spectacolele pe scena teatrului.

  „Așteptăm ca astăzi, după cum s-a anunțat, să apară normele, și după aceea vom face adresă către DSP și vom încerca să ne raportăm la tot ce ni se va cere, dar efectiv primele spectacole pe care le preconizăm, ca o completare la spectacolele din luna septembrie (n. red. – în aer liber, la Teatrul de vară), vor fi două reprezentații undeva la a doua jumătate a lunii septembrie, în interior”, ne-a declarat Bogdan Costea, managerul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.

  În ceea ce privește renovările fațadei clădirii, Bogdan Costea ne-a spus că „este făcut un tunel de acces dinspre partea laterală, unde sunt liniile de tramvai, dintr-o construcție de lemn, ca un fel de acoperiș. Deocamdată discutăm cu dirigintele de șantier ca să vedem care ar fi modalitatea, deoarece e o problemă acolo și cu trecerea de pietoni, felul în care s-ar face staționarea…”.

  „Nu va fi 50% din capacitatea sălii”

  „Nu vreau să spun un număr acum, trebuie să facem mai întâi niște măsurări. Legea ne va permite 50% din capacitatea sălii, dar nici vorbă, nu vom avea jumătate din capacitatea sălii, pentru că trebuie să respectăm un perimentru de 2/2. De asemenea, trebuie să vedem cum se înțelege din punct de vedere al normelor alăturarea unui membru al familiei adult alături de maxim doi copii, fie că stau singuri toți trei, fie că stau unul lângă altul, asta încă nu știu să vă spun”, ne-a mai spus Bogdan Costea.

  Directorul Filarminicii: „Sperăm că din octombrie vom putea începe stagiunea 2020/2021”

  „În conformitate cu ce am citit până acum din mass-media, se pare că e vorba de jumătate din capacitatea sălii. Acuma, desigur, vom aștepta și comunicarea Comitetului de Urgență la nivelul județului Arad și cum noi avem 650 de locuri, sperăm că din octombrie să funcționăm la jumătatea capacității, deci cu un scaun liber, un scaun ocupat. Până acum n-am primit nicio comunicare scrisă. Urmează un ordin comun din partea Ministerului Culturii și Ministrului Sănătății, mâine sau poimâine, ia apoi să vedem și ce decide autoritatea locală. Sperăm că din 1 octombrie vom putea începe stagiunea 2020/2021 în sala mare a Palatului Cultural”, a declarat pentru Special Arad Doru Orban, directorul Filarmonicii Arad.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.