sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Când alții se plictisesc acasă, în plină pandemie, tânărul arădean Călin Giurgiu dă viață proiectului „UTA în culori!”

    de Andrei Fuliaș | 5 aprilie 2020, 7:07 PM | Interviuri | Sport

    0

    Suntem în plină pandemie și autoritățile ne sfătuiesc să stăm în case sau în gospodării și să ieșim afară doar atunci când nu avem de ales, cum ar fi când mergem la serviciu, când trebuie să ne cumpărăm alimente sau când ne plimbăm cățelul. Ei bine, statul acesta în casă este extrem de monoton pentru aproape toată lumea și provoacă foarte multă plictiseală.

    Totuși, fiecare încercăm să ne învingem plictiseala așa cum putem mai bine, fie că lucrăm de acasă, fie că citim o carte, că ne uităm la un film, că mai lucrăm prin curte/grădină (cei care stăm la case), fie găsim alte modalități de a ne petrece timpul. Însă, oricum ar fi, pe toți ne afectează la un moment dat statul în casă cu zilele, deja cu săptămânile și poate urmează cu lunile.

    Cum spuneam, fiecare găsim alte modalități prin care să ne petrecem timpul de stat acasă, iar unii aleg să facă lucruri pe care și le-au propus de multă vreme și n-au avut timp, dispoziție sau energie. Este și cazul unui tânăr arădean, care în ultima perioadă își petrece o parte din timp aducând la viață fotografii vechi din istoria echipei de fotbal UTA. Mai exact, acesta și-a propus să dea culoare oricărei fotografii alb-negru ce îi cade în mâini. Iar cum clubul arădean a luat naștere în 1945, foarte multe fotografii vechi sunt în format alb-negru.

    Nouă ni s-a părut foarte interesantă ideea lui și l-am abordat pentru a discuta puțin despre proiectul său și pentru a-l face cunoscut tuturor arădenilor care ne urmăresc și nu numai. Astfel, am stat de vorbă cu Călin (el ne-a rugat de fapt să nu-i facem public nici măcar prenumele, fiindcă nu vrea să devină vedetă, dar cunoscându-l de multă vreme, știm că o să-i treacă supărarea repede) despre proiectul „UTA în culori”.

    Călin, cum ți-a venit ideea asta cu coloratul fotografiilor din istoria UTA-ei?

    Păi, cum să vă spun?… Mereu am fost fascinat de poveștile despre UTA și istoria ei încărcată cu atâtea momente frumoase, respectiv poveștile oamenilor care au iubit clubul ăsta din inimă și cu pasiune. Ori, la rândul meu am crescut cu iubirea față de acest club. Ideea o aveam de ceva vreme, dar în momentul acela proiectul părea destul de greu de pus pe picioare. Nu eram sigur că o să am suficient timp ca să mă ocup de el exact așa cum mi-aș dori. Și la momentul respectiv ideea a rămas de fapt un folder gol, pe calculatorul meu, nnumit UTA în culori, care stătea lângă celelalte foldere cu proiecte și idei neîncepute.

    Bun, dar, totuși, de ce acum?

    Am simțit că acesta este un moment bun, în care pot să mă ocup de proiect așa cum trebuie. Cu toții trecem prin momente grele în perioada asta, când viața tuturor ne este dată peste cap, însă este important să rămânem cu o stare de spirit bună și să încercăm să facem lucruri constructive. E un moment prielnic să dăm mai multă atenție hobby-urilor sau să ne descoperim unele noi, să facem lucruri pentru care până acum nu aveam sau nu reușeam să ne găsim timp.

    Și cum ai început?

    Am început de la fotografia asta (n. red. – fotografia de mai jos). Mă uitam la fotografie și mă minunam cât de frumos era echipamentul în acea vreme. Și mi-am zis să mă joc puțin cu fotografia și să văd ce pot să fac cu ea, să o aduc puțin la viață. Inițial doar am retușat zonele deteriorate. Apoi am început să îi dau culoare. După ce am terminat tot procesul ăsta de colorare și aveam în față varianta color, parcă mă uitam cu alți ochi la fotografie. Simțeam că parcă înțeleg mai bine imaginea. Parcă am trăit acel moment. Mă simțeam de parcă am fost acolo și am văzut cu ochii mei această echipă. Și așa a început totul…

    uta 1

    (Fotografia de la care a pornit proiectul lui Călin – în format alb-negru)

    Ce îți propui prin acest proiect?

    Momentan încerc să retușez cât mai multe fotografii cu putință. Vreau să fac un fel de foto arhivă color a echipei UTA. Vreau să iau pas cu pas acest proiect. În faza asta, toate fotografiile o să le puteți găsi pe pagina de Facebook UTA în culori, dar pe viitor o să vreau ca acest proiect să iasă din online și să se transforme în ceva fizic, palpabil. Mă gândesc la un album foto cu istoria UTA-ei în culori.

    Cine este băiatul care prelucrează fotografiile?

    O să vă spun clișeul ăla: un suporter de mic. Dar așa este. Am crescut cu pasiunea pentru fotbal și mai ales pentru UTA. Încerc să fac și eu ceva pentru echipă, așa cum echipa asta îmi aduce mie atâta bucurie. Poate sunt chiar băiatul care stă în dreapta ta în peluză. Băiatul care se bucură atunci când uta dă gol. Sunt un utist, la fel ca mulți alți utiști, care pun suflet pentru acest club minunat. Asta e suficient.

    uta 1 color

    (Fotografia de la care a pornit proiectul lui Călin – retușată și colorată)

    Ce înseamnă procesul ăsta de colorare a fotografiilor alb negru?

    Da, chiar mă bucur că întrebați chestia asta, fiindcă e important ca toți cei care văd o fotografie ce a fost colorată din alb-negru să știe că treaba asta cu coloratul nu are o acuratețe de 100%. De multe ori nu ai toate detaliile, cum ar fi tenul, nuanța părului, culoarea ochilor etc. Până și culoarea unei clădiri este importantă. Dacă nu ai toate aceste informații, încerci să colorezi fotografia din imaginația ta și să încerci să o faci să arate cât mai natural. Este o chestie migăloasă și trebuie să acorzi importanță detaliilor. Eu încerc să fac treaba asta cât mai bine și să tratez proiectul ăsta cu maximă seriozitate.

    De unde ai fotografiile pe care le prelucrezi? 

    Până acum, toate fotografiile pe care le am sunt de pe internet. Aici mă refer la site-uri și pagini de Facebook. Încerc să adun cam tot ce găsesc și tot ce pot să folosesc pentru retușat. În același timp sunt sigur că sunt multe fotografii frumoase cu echipa și cu suporterii, fotografii de care habar nu am în momentul ăsta, care stau în albume vechi. Aș vrea, pe această cale, să-i îndemn pe toți acei suporteri și iubitori ai clubului, dacă dețin fotografii vechi și vor să le scoată la lumină, să o facă! Să mă ajute să le readucem la viață.

    Cum pot ajunge fotografiile la tine?

    Cred că cel mai ușor e să mă contacteze direct pe pagina de Facebook UTA în culori sau pe adresa de email [email protected].

    ***Notă: Totuși, dacă există persoane care dețin astfel de fotografii vechi și care vor să îl ajute pe Călin cu proiectul său, dar care nu au un cont de Facebook sau o adresă de email, ne puteți contacta pe noi, cei de la Special Arad, și vă vom pune în legătură cu cel care se ocupă de proiectul UTA în culori.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.