miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Camera Obscură în Arad: noi ateliere de conștientizare în școlile din municipiu și județ

  de Special Arad | 6 aprilie 2023, 7:18 PM | Știri Arad

  0

  Proiectul de solidaritate, inițiat de un grup de arădeni pentru comunitatea persoanelor cu deficiențe de vedere, aduce atelierele de conștientizare mai aproape de tineri.

  Desfășurate în cadrul a două școli din municipiu (Școala Gimnazială „Aron Cotruș” Arad) și județ (Școala Gimnazială „Aurel Sebeșan” Felnac), atelierele de conștientizare prezintă elevilor tehnicile de ghidare folosite de persoanele nevăzătoare, ochelarii speciali, confecționați chiar de echipa de proiect și care imită anumite tipuri de deficiențe de vedere, dar și device-uri speciale, jocuri adaptate și instrumente de scris în Braille.

  Atelierele sunt interactive, tinerii având ocazia de a testa ochelarii și de a avea o idee legată de cum este văzută lumea prin ochii unei persoane cu astigmatism, vedere periferică sau prin tunel, dar și de a utiliza bastonul alb pentru a se orienta, folosindu-se de tehnicile de ghidare și fiind legați la ochi.

  Nu în ultimul rând, aceștia pot juca varianta adaptată de șah și folosi tăblița de scris în Braille. Pe lângă aceste ateliere, grupul de inițiativă, ajutat de asociația arădeană Ofensiva Tinerilor, a amenajat și o Cameră Obscură la sediul Asociației Nevăzătorilor din Arad, în interiorul căreia tinerii trec prin diverse ateliere bazate celelalte simțuri umane.

  Un alt atelier ce urmează a fi pus în practică este făcutul de pâine pe întuneric, în cadrul căruia mai mulți participanți cu și fără deficiențe de vedere vor forma echipe și frământa împreună un aluat de pâine, care ulterior va fi băgat la cuptor.

   

  Proiectul de solidaritate „Camera obscură, activități de conștientizare în favoarea persoanelor cu dizabilități de vedere” este finanțat de Corpul European de Solidaritate al Uniunii Europene.

  Acesta își propune să faciliteze integrarea persoanelor cu deficiențe de vedere în comunitatea arădeană și să sensibilizeze publicul cu privire la probleme cu care aceștia se confruntă, fie că este vorba de lipsa accesibilizării instituțiilor și infrastructurii orașului sau de lipsa contactului interuman dintre cele două categorii ale comunității locale.

  Camera Obscură se află la sediul Asociației Nevăzătorilor din Arad (str. Unirii, nr. 10) și este deschisă publicului fără nici o taxă de participare. Cei interesați sunt rugați să contacteze echipa Ofensiva Tinerilor: [email protected] sau 0785/221/973 – manager asociație.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.