luni, 15 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Camera Obscură în Arad: inițiativa unor tineri arădeni pentru comunitatea persoanelor cu deficiențe de vedere

  de Special Arad | 18 martie 2023, 5:30 PM | Știri Arad

  0

  Inițiat de un grup de tineri arădeni și ajutați de asociația Ofensiva Tinerilor, proiectul de solidaritate aduce în comunitatea noastră o experiență inedită formată din ateliere de conștientizare și învățare experiențială, dedicată atât tinerilor, cât și adulților.

  Astfel, în cadrul Camerei Obscure, vizitatorii pot învăța tehnicile de ghidaj folosite de persoanele cu deficiențe de vedere și pot identifica, legați la ochi, diverse condimente și sorta mai multe tipuri de paste, folosindu-se de celelalte simțuri.

  Tot la dispoziția vizitatorilor sunt mai multe device-uri folosite zilnic de nevăzători, dar și jocuri adaptate nevoilor tipice, pe care aceștia le pot descoperi și încerca. Mai multe seturi de ochelari, confecționați manual chiar de echipa proiectului, le oferă celor prezenți ocazia de a experimenta mai multe tipuri de deficiențe de vedere: de la vederea periferică și cea de tunel, la astigmatism și lipsa totală de vedere.

  Un alt atelier ce urmează a fi pus în practică este făcutul de pâine pe întuneric, în cadrul căruia mai mulți participanți cu și fără deficiențe de vedere vor forma echipe și frământa împreună un aluat de pâine, care ulterior va fi băgat la cuptor. Miroase bine deja..

  Proiectul, finanțat de Corpul European de Solidaritate al Uniunii Europene, își propune să faciliteze integrarea persoanelor cu deficiențe de vedere în comunitatea arădeană și să sensibilizeze publicul cu privire la probleme cu care aceștia se confruntă, fie că este vorba de lipsa accesibilizării instituțiilor și infrastructurii orașului sau de lipsa contactului interuman dintre cele două categorii ale comunității locale.

  Camera Obscură se află la sediul Asociației Nevăzătorilor din Arad (str. Unirii, nr. 10) și este deschisă publicului fără nici o taxă de participare. Cei interesați sunt rugați să contacteze echipa Ofensiva Tinerilor: [email protected] sau 0785/221/973 – manager asociație.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.