sâmbãtã, 9 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Camera Deputaților adoptă noua lege a pensiilor

  de - | 20 noiembrie 2023, 8:55 AM | Naţional

  0

  Camera Deputaților adoptă luni noua lege a pensiilor. Actul normativ a fost votat pe 14 noiembrie de senatori, după doar câteva ore de dezbateri în comisiile de specialitate și în plen.

  Dezbaterile în Comisia pentru muncă și protecție socială vor începe la ora 10, iar termenul limită pentru întocmirea raportului este tot astăzi.

  În noua lege, scrie că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată.

  Conform noii legi, nu se modifică vârsta standard de pensionare, iar stagiul minim și cel complet rămân la fel.

  Noua lege se bazează pe respect pentru contributivitate, pe eliminarea inechităților și pe puncte de stabilitate care arată respect pentru muncă, spune Simona Bucura Oprescu.

  Concret, în anul 2024, an electoral, pensiile vor creste în două etape.

  Pe 1 ianuarie este prima creștere în funcție de rata inflației. Toate pensiile vor fi indexate cu 13,8%. Va fi o majorare de la 1.785 de lei la 2.032 de lei pentru punctul de pensie.

  Pe 1 septembrie, va intra în vigoare recalcularea tuturor pensiilor, după noua formulă. Vor fi creșteri preconizate între 0 și 80%.

  Noua lege a pensiilor prevede creșterea vârstei de pensionare de la 63 la 65 de ani pentru femei și posibilitatea menținerii în activitate până la vârsta de 70 de ani.

  Egalizarea treptată a vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani, se va face până în anul 2035.

  Conform actului normativ, dreptul la pensie se obține după minimum 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică).

  Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

  sursa: Gândul

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.