Camera de Comerț din Arad învață din experiența maghiară
Conducerea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) a județului Arad s-a deplasat luni, la Bekescsaba (Ungaria) în vederea unei întâlniri cu mediul local de afaceri angrenat în producerea de alimente tradiționale. La întrevedere a participat și președintele Consiliului Județean Bekes, dl. Zalai Mihaly, respectiv vicepreședintele Tolnai Peter.
Punctul de interes al vizitei l-a reprezentat Csaba Park, un spațiu expozițional amenajat în cadrul unui proiect național prioritar, în valoare de 1 miliard de forinți. În următoarele două etape ale investiției sunt programate alte 2 miliarde de forinți pentru lărgirea obiectivului cu un teren de sport amenajat pe dealul din proximitate și complex expozițional.
Csaba Park este un concept inovativ în această regiune, care pune în valoare tradiția locală în fabricarea cârnaților. În cadrul parcului tematic funcționează o măcelărie cu abator, unde localnicii pot sacrifica porcii sau pot cumpăra carnea preparată pentru fabricarea cârnaților. Obiectivul proiectului l-a reprezentat revitalizarea tradiției de preparare artizanală a celebrilor cârnați Csabai. Potrivit autorităților locale, după privatizarea și lichidarea parțială a fabricii de cârnați, închiderea fabricii de prelucrare a laptelui și închiderea fabricii de produse din carne de pui, industria locală a suferit o grea lovitură, în anii 1990. S-a pus atunci accentul pe dezvoltarea micilor producători și antreprenori, care își desfac produsele în spațiile din piața centrală a orașului.
Csaba Park este un pas pentru salvarea tradiției și crearea de noi magazine de desfacere. Aici funcționează, pe lângă măcelăria care oferă spre cumpărare produse din carne fabricate după rețete tradiționale (cu 10-20% mai ieftin decât în magazinele din oraș), 16 puncte ocazionale de vânzare, deschise în incinta unui pavilion expozițional nou construit. Măcelăria are pereții din sticlă, pentru ca întregul produs de fabricație să poată fi urmărit, ca la un spectacol. Spațiul este dotat cu camere frigo și afumătoare proprie, naturală. Spațiul de joacă amenajat pentru copii împrumută teme tradiționale, obiectivele având forma aparatelor folosite pentru fabricarea cârnaților. Complexul dispune și de un restaurant cu trei sute de locuri, unde pot fi consumate produsele fabricate în parc.
Investiția a fost realizată de primărie, care a accesat în acest scop un proiect al statului maghiar. În imediata apropiere există un parc similar, privat, care organizează tăieri de porc exclusiviste pentru mediul de afaceri și evenimente centrate pe păstrarea tradiției de prelucrare a cărnii.
„Ne dorim să dezvoltăm colaborarea cu partenerii maghiari, nu numai la evenimentele specifice, ci și în ce privește dezvoltarea spațiului expozițional, pe proiecte transfrontaliere. Pentru noi este un parteneriat strategic, având în vedere distanța redusă dintre cele două orașe și faptul că ne putem completa oferta reciproc. La Bekescsaba se organizează cel mai mare festival gastronomic cu specific unguresc, cu o sută de mii de vizitatori în patru zile. Noi ne dorim un eveniment similar, dar pe specific românesc, și cred că această cultură gastronomică poate reprezenta un liant serios între cele două comunități”, a declarat președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a Județului Arad, arh. Gheorghe Seculici.
Comentariile portalului
Din articol nu rezultă că eroarea din titlu ar fi o licență poetică. Altfel, cameleonismul , nu doar politic , al lui Falcă Gheorghe este un truism. Dar dacă v-am ruga frumos , (...)
E clar, dacă vine cu "chestii" populiste înseamnă că nu vine cu nici un proiect nou, se vor întoarce toată camarila la ciolan acele "calități" cu care rezonează Este (...)
Dacă spicul lui dân film nu începe cu 'No, așe, nu-i limba ,,dacă" orijinală!🤪