Călătoria lui Trump în Europa, o „catastrofă diplomatică”. L-a împins la o parte pe premierul din Muntenegru, iar în discursul său i-a jignit pe liderii NATO

  de - | 28 May 2017, 10:31 PM | Internaţional

  0

  La prima călătorie diplomatică în Europa, Donald Trump i-a jignit pe liderii statelor membre NATO, l-a împins pe premierul din Muntenegru, nou membru NATO, pentru a trece în primul rând și a făcut skanderbeg cu Emmanuel Macron, noul președinte al Franței. Problemele Europei și ale lumii par să nu-l intereseze defel pe noul președinte al Americii, abordând superficial și uneori chiar cu dispreț liderii europeni.

  Donald Tusk, președintele Consiliului European, a declarat după întâlnirea cu Trump că „nu e sigur că am căzut sută la sută de acord asupra subiectului Rusia”, sugerând că președintele american are o viziune diferită față de cea a statelor europene îngrijorate de interferența Moscovei în procesele electorale și încercarea acesteia de a submina democrațiile europene, scrie Ziare.com.

  Did Trump just shove another NATO leader?

  Did Donald J. Trump just shove a NATO prime minister out of his way to be in front? Via In The Know

  Posted by AOL on Thursday, May 25, 2017

   

  Întâlnirea cu liderii europeni din Bruxelles, de la noul sediu NATO, a fost una tensionată și care va avea ca principal efect slăbirea alianței, sunt de părere specialiștii.

  „Președintele Trump a destrămat orice iluzie cum că s-ar afla într-un turneu în care să dărâme zidul dintre SUA și Europa (ridicat în timpul campaniei electorale de anul trecut), refuzând să aprobe în mod explicit angajamentul de apărare reciprocă al NATO și criticându-i pe ceilalți membri pentru ceea ce el a numit neplata cronică a datoriilor către alianță”, scrie cotidianul american New York Times, comentând întâlnirea de joi de la noul sediu NATO.

  Donald Trump li s-a adresat aliaților în termenii unui om de afaceri nemulțumit de rezultatele comerciale ale corporației. În discursul său a pus accentul pe faptul că doar cinci membri din 28 direcționează către bugetul alianței cele două procente din PIB, prevăzute ca fiind cheltuieli militare minime.

  Graficul cheltuielilor militare făcute de fiecare membru al NATO, reprezentând procente din Produsul Intern Brut al statului respectiv. Info: defense.com / Ziare.com

  Graficul cheltuielilor militare făcute de fiecare membru al NATO, reprezentând procente din Produsul Intern Brut al statului respectiv. Info: defense.com / Ziare.com

  Aceasta a fost singura idee, prezentată pe un ton critic, creând un moment stânjenitor printre participanți.

  Trump: „Germanii sunt foarte răi!”

  Tot ce face președintele SUA în materie de politică externă pare a fi fost stabilit dinainte cu Vladimir Putin. Toate acțiunile și declarațiile sale au ca scop slăbirea Uniunii Europene și a alianței nord-atlantice. În acest tur diplomatic, a aplaudat Brexit-ul, a pus presiune pe membrii NATO, a atacat Germania și s-a contrat cu noul președinte al Franței, Emmanuel Macron. Nici dacă ar fi fost ghidonat de Putin, n-ar fi reușit să creeze o astfel de catastrofă diplomatică.

  „Germanii sunt răi, foarte răi. E teribil să vezi cum vând milioane de mașini americanilor. Vom opri acest lucru”, a spus Trump în cadrul unei întâlniri cu liderii europeni la Bruxelles.

  Rămâne cu semnul întrebării și ce i-o fi spus Donald Trump papei Francisc, în a treia oprire din primul turneu internațional, deoarece din fotografia de grup care a făcut înconjurul lumii papa Francisc pare total nemulțumit de interacțiune…

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.