marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Bunica mea ar întreba cam așa: „Ce beteșig tăt zâc ăștia?” Stele-verzi în capul pedelo-liberalilor arădeni. Stop verde-viu…

    Bunica a fost, nu probabil ci cu siguranță, cea mai simpatică, cea mai „cool” (n.m. cât ar urî ea termenul ăsta romglez) persoană din viața mea. Era stilul acela „old-school”, care a copilărit în anii grei ai Celui De-al Doilea Război Mondial, care a lucrat o viață pe bandă la Libertatea și care nu credea în vorbe, ci doar în fapte.

    Era femeia aia care se tăgășa cu hainele de duminică pentru a merge la biserică iar când ajungea acasă, ca o doamnă, suduia de auzeau toți vecinii: „mânci-te frasu de găină”. Iar noi la masă chiar găină mâncam, deși nu prea semănam cu… frasu. Era genul ăla de bunică care mă trăgea de păr la fiecare prostie și după cinci minute mă întreba: „ce vrei să mânci, dragu mamii?” Mi-am iubit amândouă bunicile la fel, dar asta din partea mamei, mama Jeni, cum îi spuneam noi, dacă nu ar fi existat, cu siguranță trebuia inventată. Era genul ăla cum probabil am avut majoritatea dintre noi, care ne creșteau cu lapte și după zece minute ne înfoiau cu prune de stăteam pe oliță jumătate din zi. Metoda bio, cu prune direct din pom. Era bunica aia care îți fura din ciocolată de-ți venea să fugi de acasă când te gândeai să o mânânci, bunica aia care te pâra la mama orice făceai, iar când m-a prins prima dată cu țigara nu m-a pârât ci mi-a cerut un fum de a tușit jumătate de zi… Evident că nu mă lăsa să ies din casă dacă nu îmi luam căbatul (n.m. regionalism bănățean), adică paltonul pe mine, chit că afară erau deja peste 15 grade și după ce treceam de primul colț îl dădeam jos și îl căram în mână. Ea m-a făcut să urăsc și serialele pentru că venea la mine în cameră la 8 dimineața să vadă reluarea de la Santa Barbara, iar eu eram de două-trei ore ajuns acasă, chiaun de somn… Dar am iubit-o cum numai pe ea puteam să o iubesc așa.

    Marea ei problemă dinainte de căderea comunismului era că vine Ceaușescu și îi demolează casa pentru a o muta la bloc, între betoane. Cred că ar fi băgat-o în pământ dacă s-ar fi întâmplat. Am pierdut-o în 2006, iar acum nu pot decât să-mi imaginez ce ar fi spus în zilele astea, în care pedelo-liberalii arădeni se laudă că Aradul este cel mai verde oraș din România. Nu este cel mai verde, e sigur asta, dar cred că este plin de stele-verzi în capul lor.

    E un subiect despre care nu m-am putut abține să nu scriu, deși mi-au luat-o înainte colegii Lajos și Mihai. Este un subiect în urma căruia iar m-am simțit prostit, așa cum mi se tot întâmplă cam de când m-am născut, încoace, atunci când cuvintele erau rostite de vreun politician. Dacă îi povesteam bunicii mele asta, mami Jeni m-ar fi întrebat: „Ce beteșig tăt zâc ăștia? Mânce-i frasu cu minciunile lor, să li se uște mânile la ăia care au tăiat pomii!” Era expertă în blesteme  🙂

    Sunt convins că nu doar ea, ci mai toate bunicile noastre  😉

    Bibarț, primarul interimar, a recunoscut oarecum că Aradul este cel mai verde doar dacă îi atașăm și Pădurea Ceala. Asta nu înțelege postacul Mirel, om pe care nu-l știu nici din vedere, dar care încearcă să ne spună că afară e răcoare deși leșinăm de cald la 40 de grade fără a găsi dram de umbră pe străzile orașului. Mirele, Pădurea Ceala nu e în oraș. Ea e acolo de când strămoșul tău era maimuță, dacă ne luăm după teoriile lui Darwin, sau cu mult dinainte de a-i da Adam o coastă Evei, ca să fac trecerea și spre cei mai evlavioși. Aradul este lângă Pădurea Ceala cu ale ei zeci, sute de hectare de spațiu verde. Aradul e plin de betoane, iar ceea ce este verde prin oraș datează de pe vremea primarilor austro-ungari (n.m. cred).

    În cei 15 ani de administrație pedelo-liberală, un deceniu și jumătate în care l-am avut în frunte pe iubitorul de betoane Ghiță Falcă, singurele pete verzi care au apărut în Arad sunt tramvaiele Imperio, dar alea nu au nevoie de fotosinteză și nici nu absorb bioxidul de carbon. Ah, mai este verde și pasarela care duce pe ștrand, ctitoria cu care s-a tot lăudat Falcă. Dar nu e nici ea verde viu, e verde vopsit…

    kaufland

    Foto: Aradul verde…

    Știm ceea ce ați distrus și era verde, dar mai știm și că nu ați pus nimic în loc. De exemplu erau mai multe dreptunghiuri verzi în Arad, fie că se numeau „Vagonul”, „Strungul” sau „Telecom”. S-au dus. Au fost rase, iar în locul lor au apărut un colos de beton care nu mai folosește nimănui, Galleria Mall, sau cele două supermarket-uri pe care le cheamă la fel: Kaufland. În zona Kaufland, oricare ar fi ea, nici nu mai spun că nu există pom, nici măcar buruiană nu găsești printre atâtea betoane. Iar umbră găsești numai dacă ai noroc să vină o mașină mai mare prin parcare. Mai știu că era spațiu verde și prin Aradul nou, la arena „Pielarul”, cunoscută ca „Blănarul” în ultimii ei ani. Tocmai pe acolo trece acum autostrada. Nu-i bai că autostrada trece pe la geamul celor care au apartamente în Alfa, că doar le-au pus panouri de antifonare. Nu-i bai că toate noxele le intră pe geam, că doar pot să meargă la plimbare priun Pădurea Ceala, aflată în apropiere, nu să stea toată ziua în casă… Mai era puțin verde viu pe Motorul, dar și acolo ați înlocuit iarba naturală cu iarba artificială deși ne-ați mințit că va fi ca pe „Old Trafford”. Dar vouă vă place artificialul, pentru că artificiali sunteți și voi. Singurul lucru natural la voi este felul în care mințiți, cu o naturalețe incredibilă.

    Nu-i bai nici că au tăiat toți pomii de pe Poetului, sau chiar din centru, de pe strada Nicolae Grigorescu, cea care vine de la Parchet spre centru. Nu-i bai nici că s-au tăiat plopi uriași de pe ștrand, că doar avem destul verde acolo…

    Avem și noi un parc de când lumea, Parcul Eminescu, și chiar și acolo s-a gândit Falcă să-l acopere cu o placă imensă de beton, că la ce bun atâta verde… În Vlaicu, de exemplu, singurul spațiu verde este Cimitirul Eternitatea…

    Unde e verde, Mirele? E verde în capul vostru. Sunt stele verzi în capul vostru de propagandiști. Ați distrus orașul ăsta în 15 ani cum nu au reușit nici două războaie mondiale să-l distrugă. Măcar atunci avea un farmec, acum se huluie clădirile pe noi și nu putem respira prin el dacă temperatura depășește 30 de grade…

    Faceți regenerare urbană pe 50 de milioane euro pentru că trebuie și gura voastră să mânănce și aveți mațul subțire, nu vă place meniul zilei… 50 de milioane de euro băgați în betoane, că pomii lipsesc cu desăvârșire.

    Dar vindeți cai verzi pe pereți la populație prin postări ridicole pe facebook că v-au spus vouă cei de la infocons.ro, cei care probabil nici nu știu unde e Aradul pe hartă. Nu aveți pic de rușine, iar realitatea voastră denotă faptul că e plin de verde în capul vostru, stele verzi…

    Când eram mici ne jucam mâța și de multe ori ne salvam ridicând două degete în sus și spuneam: „biț, stop verde-viu”. Voi ați spus la propriu: stop verde-viu și ne-ați betonat viața și la propriu și la figurat.

    Nu mai trăiește mami Jeni, că v-ar fi blestemat de v-ar fi fost frică și să vă culcați singuri noaptea. Ura betoanele și, totodată, ura mincinoșii. Blestema într-una, dar era cu frică de Dumnezeu. Voi nu mai aveți frică de nimic.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Aradul cel mai verde oraș din România! :))) cât pot sa minta ăștia? Cât pot sa fie lipsiti de….. tot ce vreți voi. Io cred ca au băgat în acel studiu făcut de info ăștia 🙂 și terenul de la IMAR, și de la Tricoul Roșu, cred ca nici cu acele buruieni nu le iese la socoată! Demagogie, propagandă, și din păcate prinde… A ajuns Aradul mai verde decât Brașov, Sibiu, chiar și decât vecinii movi care au parcuri imense…….. Au și pădurea verde, dar cred ca nu au băgat-o în studiu, deși e lipită de oraș. La Arad e posibil orice!

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.