sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  BULCISTOCK! În primul weekend din august, la Bulci Fest se vor celebra 50 de ani de Woodstock

  de Tomck@t | 22 iulie 2019, 6:30 PM | Cultură | Muzică | Recomandările editorilor

  0

  Singurul festival „flower power” din țară revine cu ediția a XI-a!

  15-18 august 1969. În apropierea cătunului White Lake și la sud-vest de orașul Woodstock din statul New York a avut loc prima ediție a celebrului festival „Woodstock Music & Art Fair”. Au fost „trei zile de pace și muzică”, de la folk la rock (blues rock, folk rock, hard rock, latin rock și psychedelic rock) și până la jazz fusion. Au cântat acolo, de-a lungul anilor, artiști precum Richie Havens, Bob Dylan, Creedence Clearwater Revival, Janis Joplin, Jefferson Airplane, Joe Cocker, Jimi Hendrix și mulți alții. A fost o nebunie pașnică, o euforie sinceră, o beatitudine cu libertate și o fuziune naturală a simțurilor cu muzica adevărată. Woodstock s-a organizat până acum de șase ori în total, din zece în zece ani (de două ori în anii ’90), iar luna viitoare va fi din nou, celebrând 50 de ani. Vremurile s-au schimbat, muzica s-a schimbat și ea (la ediția din acest an vor urca pe scenă, alături de trupe rock celebre, și artiști precum Jay-Z sau… Miley Cyrus). Spiritul original Woodstock nu a murit însă complet.

  La Bulci, la o scară mult mai mică, Woodstock-ul anilor ’60-’70 e la el acasă.

  În anul 2008 s-a organizat prima ediție a Festivalului „Bulci Fest” (numit în primii anii „Folk Maris”, apoi „Maris Fest”). Rețeta „flower power” era aceeași, stilul muzical era același, axat mai mult, în schimb, pe folk, fără să lipsească rock-ul (în special blues rock și folk rock). Au trecut 11 ani și Bulci Fest rezistă, ba chiar a crescut de la an la an. E drept, nu a crescut la dimensiuni „galactice”, însă a reușit să adune un public fidel bazat pe prietenie și de-a lungul anilor a atras oameni atât din județul Arad, cât și din județele învecinate (Timiș, Bihor, Hunedoara și Alba), ba chiar și arădeni plecați peste hotare. Actualmente, există 44 de festivaluri de folk în țară, iar Bulci Fest a ajuns să fie unul dintre cele mai renumite dintre ele.

  Cea de-a XI-a ediție, cea de anul acesta, va avea loc la locul obișnuit (la Bulci, lângă Muzeul etnografic și în apropierea Castelul Mocsony) pe 2 și 3 august.

  Vor cânta artiști și trupe precum Mircea Baniciu & Band (Vlady Cnejevici & Teo Boar), Mircea Vintilă, Adrian Ivanițchi, Cristian Buică, Nelu Pitic & Trupa de Serviciu, Clipa, Noni Groove, Monica Cojocaru, Arthur in Neverland, Raul Cârstea, Marius Bațu, Mircea Bodolan, Jul Baldovin, Didina Curea și Dinu Olărașu (programul complet mai jos, pe afiș).

  Este o ediție jubilară, deoarece se sărbătoresc 50 de ani de folk românesc și, totodată, 50 de ani de la apariția festivalului Woodstock.

  „Ca în anii trecuți, camparea va fi gratuită. Toată lumea e așteptată cu mare drag, nu există bilet de intrare, nu se percepe nicio taxă. Este, așa cum ne-am obișnuit, totul LA LIBER”, a spus Orlando Toader, unul dintre organizatorii principali ai festivalului de la Bulci.

  Co-organizatorul Ionel Costin a spus că artistul Daniel Julean va interpreta în acest an la Bulci un cântec care ar putea fi chiar imnul Aradului, care poartă titlul „Cântec pentru Arad”, după un text de Petre Don. De altfel, cântărețul Daniel Julean, alături de Adrian Ivanițchi, sunt singurii dintre artiștii invitați care au cântat la fiecare ediție, încă din primul an.

  PROGRAMUL COMPLET

  67185786 2443133372566672 7186854920555855872 n

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.