Box office: campionii ultimului deceniu

  de Special Arad | 28 octombrie 2014, 5:29 PM | Film

  0

  Este o perioadă care a schimbat complet peisajul cinematografic mondial, confirmând trenduri hulite de unii (vezi AICI ce are George Lucas de spus despre faţa de azi a filmului) şi în general acceptate de fani, care se înghesuie în sălile de cinema şi promovează campioni ai încasărilor, în ciuda unei oferte tot mai bogate a studiourilor şi a unei concurenţe acerbe pentru atragerea atenţiei cinefililor.

  Un alt trend deplâns de analişti este faptul că la Hollywood nu se mai produc filme originale, majoritatea campionilor la box office fiind ecranizări sau continuări ale altor producţii. Din ultimul deceniu Avatar este singurul film aşa-zis original (oricâte laude au primit aspectele tehnice ale filmului lui James Cameron, similitudinea scenariului său cu povestea lui Pocahontas i-a frapat pe mulţi) din lista noastră.

  Interesant este şi faptul că din 2005 încoace opt din cele zece filme au depăşit pragul miliardului de dolari încasări. Singurele producţii care s-au oprit înainte au fost Piraţii din Caraibe: La capătul lumii (2007, 963 de milioane) şi Harry Potter şi Pocalul de Foc (2005, 896 de milioane), potrivit CineMagia.

  avatar

  Liderul deceniului este Avatar, cu un total de 2,78 miliarde de dolari încasate în toată lumea şi cu extraordinare aşteptări în ceea ce priveşte cele trei continuări anunţate de James Cameron. Regizorul nu pare să se grăbească şi deocamdată nu ştim când vor începe filmările la cele trei producţii realizate simultan şi aşteptate pe ecrane în luna decembrie a anilor 2016, 2017 şi 2018.

  The-Avengers

  În 2012 The Avengers a reuşit nu doar să impresioneze publicul şi să urce pe locul trei în topul filmelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile (după Avatar şi Titanic), ci să impresioneze şi criticii, care au lăudat scenariul inspirat al lui Joss Whedon şi regia sa alertă. Vom vedea sequelul The Avengers: Age of Ultron la anul, iar marea întrebare ce priveşte continuarea este dacă aceasta va reuşi să întreacă primul film.

  Între 1967 (Cartea junglei) şi 1994 (Regele Leu) nu au mai existat animaţii care să urce pe primul loc mondial în anul lansării. Din 2004 încoace avem trei: Shrek 2, Toy Story 3, prima animaţie din istorie care reauşea să treacă pragul de un miliard de dolari încasări, şi Frozen, actualmente campionul absolut al animaţiilor, cu 1,26 miliarde de dolari.

  Frozen

  2014 pare să fie dominat de Transformers: Age of Extinction, care a strâns 1,08 miliarde de la lansarea sa din iunie.

  Dacă tot suntem la capitolul campionilor, regizorul cu cele mai multe producţii clasate pe locul întâi în anul lansării este Steven Spielberg, cu nu mai puţin de şase filme. Urmează Cecil B. DeMille, cu cinci filme, şi William Wyler, cu patru.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.