miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Blocajele la licitație fac ca Aradul să fie din nou în impas cu serviciul de deszăpezire

  de Raluca Medeleanu | 14 decembrie 2022, 6:07 PM | Administraţie | Topic special

  3

  imagine cu rol ilustrativ

  Contractul Primăriei Arad cu actualul operator Salubritate Deva, care e responsabil cu serviciul de curățenie stradală și deszăpezire, ajunge la final în 31 decembrie 2022. Deși a început cu mult timp înainte procedurile în vederea pregătirii semnării unui nou contract, Primăria Arad este acum din nou într-o situație dificilă și a trebuit să apeleze la votul consilierilor pentru a rezolva problema provizoriu, pentru următoarele patru luni.

  Pașii premergători semnării unui nou contract au început încă din august 2021, iar licitația a fost pornită la începutul anului 2022, însă prima piedică a apărut rapid, în martie 2022, când unul dintre participanți, RER Sud, a depus contestație, care a fost însă rezolvată în mai 2022, iar RER Sud s-a și retras din „competiție”. Licitația a continuat astfel, „bătălia” dându-se între Salubritate Deva și Polaris M Holding.

  Polaris M Holding a depus contestații

  Următoarea problemă a apărut în septembrie, când Polaris M Holding a depus contestație pentru că Primăria i-a respins participarea la licitație pe motive „penale”. Direcția Edilitară din cadrul Primăriei a motivat însă această decizie cu o dispoziție dată direct de Agenția Națională pentru Achiziții Publice, care a constatat că Polaris M Holding era implicată într-un proces de natură penal. Polaris M Holding însă a depus contestație (ce a acumulat primele întârzieri la desfășurarea licitației), iar Curtea de Apel Timișoara le-a admis contestația pe motivul că dosarul penal e încă în curs de judecare și nu există încă o condamnare.

  O nouă contestație a apărut la începutul acestei luni, depusă tot de Polaris M Holding, care – potrivit Direcției Edilitare din cadrul Primăriei – de data aceasta a contestat anumite specificații tehnice (dotări ale utilajelor etc.).

  O firmă se va ocupa provizoriu de deszăpezire și curățenia stradală

  Municipiul este așadar acum în situația în care mai are puțin peste două săptămâni și rămâne fără firmă desemnată pe deszăpezire. Pentru a acoperi acest pericol de a lăsa orașul în perioada de iarnă fără acest important serviciu, consilierii locali au aprobat în ședința de miercuri, 14 decembrie, un proiect de hotărâre care permite municipalității să demareze o acțiune de negociere prin care să desemneze o altă firmă provizorie, pe o perioadă de maxim 4 luni, să presteze acest serviciu, până la finalizarea licitației oficiale. Termenul la care s-a făcut referire a fost cel de „negociere”.

  Direcția Edilitară ne-a explicat că și pentru a desemna o firmă provizorie e nevoie de o competiție la care trebuie să trimită invitație la trei firme diferite. Două dintre firmele la care se va trimite această invitație au fost deja stabilite: Salubritate Deva și Retim (fiind firme care deja activează pe raza municipiului), iar cea de-a treia nu a fost încă stabilită, însă se pare că ar fi RER Oradea. Competiția dintre acestea se desfășoară însă după altă procedură față de licitația publică, astfel că inclusiv dacă apar contestații, Primăria garantează că se va semna automat un contract cu una dintre cele trei, chiar la începutul lunii ianuarie 2023, iar firma câștigătoare va presta serviciile, în timp ce eventualele contestații se rezolvă în paralel. Aceste servicii însă vor putea fi efectuate doar până în 30 aprilie 2023, după care dacă nici la acea dată nu va fi finalizată procedura licitației publice, Primăria va trebui să găsească din nou soluții provizorii pentru ca serviciul de salubritate stradală să funcționeze neîntrerupt.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.