joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  BISERICĂ din patrimoniul UNESCO, distrusă de un incendiu

  de Special Arad | 23 martie 2015, 7:55 PM | Naţional

  0

  Biserica de lemn de la Povergina (Timiș), aflată pe lista de protecție a UNESCO, a fost distrusă, azi, de un incendiu devastator.

  Focul a cuprins mai întâi acoperișul lăcașului de cult. „La fața locului se intervine cu trei autospeciale, două din Făget și una din Lugoj”, au transmis pompierii timișeni.

  Biserica de la Povergina a fost construită în anul 1782. Biserica are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” (8 noiembrie) și se află pe noua listă a monumentelor istorice sub cod LMI TM-II-m-A-06275. Biserica veche de 233 de ani a fost construită integral din lemn, respectiv din bârne de stejar, îmbinate prin procedeul cunoscut meșterilor drept ”coadă de rândunică”. Ușile bisericii sunt cele originale, iar pe interior, pereții sunt placați cu scândură. Dușumeaua este tot din scânduri. Acoperișul și turla de deasupra pronaosului sunt învelite în șindrilă, de asemenea din lemn. Biserica face parte dintr-un grup de 23 de biserici din lemn, construite în secolele al XVIII-lea – al XIX-lea în zona Făgetului, care atrag mii de turșiti anual.

  Sursa: pressalert.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.