Biblioteca Județeană încurajează producția locală de cărți pentru copii

  de Special Arad | 14 septembrie 2020, 11:12 AM | Cultură

  0

  Comunicat. Unul dintre multele proiecte, de cursă lungă, ale Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad este editarea unor noi cărți pentru copii. În acest sens, dată fiind săraca producție locală de carte de acest profil, Biblioteca Județeană, cu sprijinul Consiliului Județean arădean, a editat, în ultimii 2 ani, astfel de tipărituri.Cea mai recentă dintre ele, cu autor colectiv, un proiect național unic, este „Cartea de povești în care și tu ești”, în varianta engleză: ”A bright little star, this book tells you are”.

  Concepută în format atrăgător, cartea cu poveștile celor 7 bibliotecari implicați are un caracter unitar.
  Textele se înscriu în genul epic, de dimensiuni reduse, în care expunerea se centrează pe întâmplări relatate din perspectiva unui participant direct. Fondul povestilor este aproape în exclusivitate liric, autorii lor fiind transformați adesea în personaje, care scriu firul narativ.

  Caracterul unitar al cărții este asigurat de segmentul de cititori căruia i se adresează, de tipul de personaje existente, de situațiile, dialogurile, acțiunile pe care acestea le creează.

  Personajele scrierilor, alături de copii, sunt din categoria zburătoarelor, blănoaselor sau țepoaselor. Ele interrelaționează în fiecare povestire de așa manieră încât fiecare copil care va deschide cartea se poate regăsi ca personaj, ca erou de poveste.

  Prin ea, orice adult își va aminti, cu drag și cu nostalgie, năzbâtiile pe care le-a făcut în copilărie alături de prieteni, indiferent dacă aceștia au fost animale de companie sau ființe umane.

  Ilustrațiile sunt concepute de Dana Mâțoc.

  Pentru acei dintre cititorii noștri care vor să-și exerseze limba engleză, dar și pentru a gusta farmecul poveștilor în altă limbă decât cea maternă, le oferim varianta engleză, asigurată de: prof. Silvia Păcurar, Ioana Podina și de Albert Alexandru Gal.
  Pentru că te vei regăsi în cartea noastră ca personaj, copile, cititorule, am numit-o: Carte de povești în care și tu ești/ A bright little star, this book tells you are!
  Semnatarii textelor cărții sunt: Bibliotecarul anonim, Elena Frugina (pseudonim), Gabriela Bălănean, Irina Șandor, Florin Coita, Gabriel Constantinescu și Lucia Bibarț.
  Acestea fiind spuse, dragă cititorule, nu ne mai rămâne decât să îți dorim lectură și excursie plăcute!”
  , spun reprezentanții Bibliotecii Județene A.D. Xenopol.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.